| |     magyar | english  
Naslovna
USLOVI ZA ULAZAK STRANIH DRŽAVLJANA U MAĐARSKU ZA VREME PANDEMIJE, 13.07.2020.

Od utorka (14.07. 2020. godine) u ponoć u Mađarskoj stupa na snagu nova Vladina uredba br. 341/2020. (VII.12.).

Prema ovoj uredbi Rukovodilac nacionalne službe za javno zdravstvo Mađarske objavljuje u formi odluke na nedeljnom nivou spisak država koje spadaju u žutu i crvenu kategoriju. Naša zemlja je trenutno svrstana u žutu kategoriju.

Prema uredbi strani državljani koji ulaze iz R. Srbije u Mađarsku, podležu obaveznom zdravstvenom pregledu. Ukoliko se tokom izvršenog zdravstvenog pregleda utvrdi osnovana sumnja da je lice zaraženo virusom COVID-19, odbija se ulazak na teritoriju Mađarske.

Ukoliko tokom izvršenog zdravstvenog pregleda nema osnovane sumnje da je lice zaraženo virusom COVID-19, donosi se rešenje o obaveznoj izolaciji u periodu od 14 dana u karantinu, koji odredi epidemološki organ, ili ako postoji mogućnost u kućnim uslovima.

Nije potreban epidemološki nadzor ukoliko lice poseduje pri ulasku dva negativna PCR testa ne starija od 5 dana sa razmakom od najmanje 48 sati.

Pravila za tranzit državljana R. Srbije drumskim saobraćajem:

Strani državljani koji stižu iz inostranstva na teritoriju Mađarske u cilju tranzita imaju pravo na ulazak ukoliko tokom izvršenog zdravstvenog pregleda ne bude sumnje da su zaraženi virusom COVID-19.

Dodatni uslovi za ulazak stranih državljana:

a) da ispunjavaju uslove propisane Zakonikom o šengenskim granicama

b) da poseduju dokaz o razlogu putovanja, kao i o zemlji destinacije

c) da je ulazak u zemlju destinacije, kao susedne zemlje sa Mađarskom, obezbeđen.

Tokom tranzita kroz teritoriju Mađarske strani državljani imaju pravo da koriste samo određenu tranzitnu rutu, kao i da se zaustavljaju na određenim odmaralištima samo iz neophodnih razloga (zdravstveni, tehnički). Strani državljani su u obavezi da napuste teritoriju Mađarske u što kraćem roku, a najduže u roku od 24 časa.Donete su odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Obaveštavamo da su donete odluke broj 115-400/30-2020/01 i 116-240/30-2020/01 o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, po javnom pozivu koji je bio otvoren od 18. maja do 01. juna 2020. godine. Uvid u donete odluke možete izvršiti na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdfPONOVLJENI KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU, 26.05.2020.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je ponovljene konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Prijava za konkurse traje od 18. maja do 1. juna 2020. godine. Sve informacije o konkursima i procedure prijavljivanja mogu se naći na sledećem linku:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Konkursi za sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu poništeni do prestanka vanrednog stanja u Republici Srbiji, 13. 04.2020.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije donelo je odluku da se konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu ponište i da se raspišu novi nakon prestanka vanrednog stanja u Republici Srbiji.PRIKUPLJANJE DONACIJA ZA POMOĆ U BORBI PROTIV EPIDEMIJE, 02.04.2020.

Imajući u vidu da se Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije obratio veći broj naših počasnih konzula, fondacija i drugih pravnih i fizičkih lica sa predlozima i ponudama za upućivanje različitih donacija, radi adekvatnog evidentiranja prikupljenih sredstava, obaveštavamo da su za te namene od strane Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu otvoreni centralni namenski računi za prikupljanje donacija – za uplatu sredstava u EUR, USD i CHF.

Svrha prikupljanja donacija jeste pomoć u borbi protiv epidemijie bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Račun u valuti EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

 

Račun u valuti USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

 

Račun u valuti CHF:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822DIGITALNI SADRŽAJI ZA VAS U OBLASTI KULTURE, 25.03. 2020.

Ministarstvo kulture i informisanja u nameri da stanovništvu Republike Srbije, ali i inostranstvu, olakša pristup sadržajima iz kulture, imajući u vidu sprečenost obavljanja programskih aktivnosti ustanova kulture i redukcijiu poslovnog procesa odnosno zabranu okupljanja u zatvorenim prostorima za više od 50 osoba, uputilo je preporuku ustanovama kulture da se građanima omogući maksimalna dostupnost digitalnih sadržaja u oblasti kulture. Ova dostupnost je omogućena na sledećim linkovima:

http://www.kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

https://kultura.rs/VAŽNO OBAVEŠTENJE, 17.03.2020.

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 15.03.2020. godine donela Odluku o izmenama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, kojom se tačka 4. Odluke menja i glasi:Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, nadležni organi privremeno će zabraniti ulazak u Republiku Srbiju stranim državljanima.

Ova mera se ne primenjuje na:

1) posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;

2) posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na medjunarodnom vodnom putu na teritoriji Republike Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;

3) vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;

4) posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija ili su u tranzitu preko medjunarodnih aerodroma Republike Srbije;

5) lica koja su dobila saglasnost za ulazak u Republiku Srbiju od Radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije;

6) humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorenom diplomatskim putem.

7) akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predtsavništava i kancelarija organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih identifikacionih karata koje su izdate od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade;

8) strane državljane koji imaju odobren boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji.

 

Državljani Republike Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije i to iz Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana, a domaćim licima koja dolaze iz drugih država određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana (izolacija ukućnim uslovima).Primena navedenih mera striktno će se kontrolisati, a svako nepridržavanje mera najstrožije će se sankcionisati propisanom zakonskom kaznom.

Odluka je stupila na snagu 15.03.2020. godine i ostaje na snazi do daljeg.PREPORUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE ZA DOMAĆE DRŽAVLJANE KOJI BORAVE U INOSTRANSTVU, 17.03.2020.

Podsećamo na preporuku Vlade Republike Srbije da domaći državljani koji borave u inostranstvu sva putovanja u Republiku Srbiju, koja nisu neophodna, odlože do daljeg,naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.

Odlukom Vlade Republike Srbije utvrđeno je da se državljani Republike Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran,Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike, Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, upućuju u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Državljanima Republike Srbije koji dolaze iz drugih država, odrediće se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima).

Pri ulasku u zemlju, građanima će biti uručeno obavezujuće rešenje.

Primena navedenih mera striktno će se kontrolisati, a svako nepridržavanje ovih mera biće najstrože sankcionisano propisanom kaznom.OBAVEŠTENJE O RADU KONZULATA U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U BUDIMPEŠTI, 16. 03. 2020.

Zbog aktuelne situacije nastale širenjem zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19, u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja ove bolesti Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Budimpešti od 16.03.2020. godine primaće samo hitne i neodložne zahteve stranaka.

Radno vreme sa strankama ostaje nepromenjeno - od 10.00 do 13.00 časova.

Građani koji imaju bilo koje pitanje mogu da nas kontaktiraju putem telefona 0036 1 322 9838 ili na e-mail budapest-consulat@serbiaemb.t-online.hu.

Ova mera ostaće na snazi dok traje aktuelna opasnost od zaraze.  

 

 PRIVREMENO ZATVORENO ŠEST GRANIČNIH PRELAZA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I MAĐARSKE - 24 ČASA RADI TRI GRANIČNA PRELAZA, 14.03.2020.

Povodom pandemije korona virusom privremeno su za saobraćaj između Republike Srbije i Mađarske zatvoreni sledeći granični prelazi:

Bajmok - Bačalmaš

Rastina - Bačsentđerđ

Bački Vinogradi - Ašothalom

Horgoš 2 - Reske 2

Đala - Tisasiget Rabe - Kibekhaza.

Tokom celog dana (24 časa) otvoreni su za saobraćaj sledeći granični prelazi:

Horgoš - Reske

Kelebija - Tompa

Bački Breg - Hercegsanto.KRETANJE MOTORNIH VOZILA КОЈI OBAVLJAЈU MEĐUNARODNI DRUMSKI SAOBRAĆAJ PREKO TERITORIJE REPUBLIKE SRBIJE U VREME PANDEMIJE KORONA VIRUSOM, 14.03.2020.

Vlada Republike Srbije donela je na sednici održanoj 13.03.2020. godine Odluku o izmeni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, kojom je propisano da se mere ograničenja ulaska i kretanja stranih državljana koji dolaze iz država i područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije (provincija Hubej u NR Kini, grad Degu, provincija Severni Gjongsang u Republici Koreji, kanton Tićino u Švajcarskoj, Italija, Iran i Rumunija), ne primenjuju na posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju.

Međunarodni tranzitni prevoz tereta u drumskom saobraćaju ograničava se na period najduže do 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije.Informacija o postupku na graničnim prelazima pri ulasku putnika u Republiku Srbiju, 14.03.2020.

https://covid19.rs/algoritam1/

https://covid19.rs/algoritam2/Korona virus: Preporuka državljanima Srbije koji borave u inostranstvu, 14.03.2020.KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE U INOSTRANSTVU, 13.03.2020.

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije preporučuje srpskim državljanima koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.

Radi informisanja o merama koje preduzima Republika Srbija potrebno je pratiti sledeće sajtove:

Vlada Republike Srbije - https://www.srbija.gov.rs/

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije - https://covid19.rs/Obaveštenje za birače sa boravištem u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, 05.03.2020.

Povodom izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, koji su zakazani za 26. april 2020. godine, obaveštavamo da su informacije o glasanju u inostranstvu dostupne na sledećim internet stranama:

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-sa-boravistem-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-za-narodne-poslnike-narodne-skupstine/

 

 Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije u Ambasadi u Budimpešti, 17.02.2020.

Dana 17. februara 2020. godine u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Budimpešti organizovan je prijem povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije.

Njegova ekscelencija, ambasador Ivan Todorov je održao govor, kojom prilikom je pozdravio goste i istakao da su odnosi dve zemlje na istorijskom maksimumu, te ukazao na značaj razvoja bilateralnih odnosa i saradnje na svim poljima između Srbije i Mađarske.

Ambasador Ivan Todorov je posebno istakao da je Republika Srbija zemlja koja snažno podržava regionalne inicijative i jačanje veza sa svojim susedima, a posebno se zahvalio mađarskoj državi na snažnoj podršci u procesu evropskih integracija naše zemlje.

Prijemu je prisustvovalo preko 150 zvanica iz diplomatskog i vojnog kora, javnog, političkog, privrednog i sportskog života Mađarske, najviših predstavnika SPC, te istaknutih predstavnika Samouprave Srba u Mađarskoj.

U okviru proslave Dana državnosti Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije je 15. februara 2020. godine za predstavnike srpske dijaspore u Mađarskoj organizovala i predstavu „Jovan Dučić – poslednja pesma“, koja je održana u zgradi zadužbine SPC „Tekelijanum“ u Budimpešti.

Tom prilikom je ambasador Ivan Todorov takođe održao prigodan govor u kome je ukazao na višeznačnost Sretenja u istorijskom pamćenju srpskog naroda, podsetivši na vreme kada je započeo sudbonosni ustanak protiv turske dominacije. Ambasador Todorov je govorio i o dalekosežnim posledicama koje je dizanje revolucije iz 1804. od strane Karađorđevih ustanika imalo u istoriji ne sam srpskog naroda, već i čitavog Balkana, a posebno se osvrnuo na srpsko-mađarske veze i odnose i ukazao na njihovu razgranatost i visok nivo.Vlada Republike Srbije pomaže u realizaciji projekata značajnih za Srbe u Mađarskoj, 12.02.2020.

Predsednika Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je 12. februara u Beogradu sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj o načinima unapređenja srpske manjine u Mađarskoj.

Ana Brnabić je istakla da će Vlada Srbije pomoći u realizaciji prioritetnih projekata, ali i na prevazilaženju biroktratskih prepreka kako bi već odobrena sredstva Vlade Mađarske za projekte od izuzetnog značaja za srpski narod mogla da budu iskorišćena.

Sagovornici su premijerki preneli da je politički status Srba u Mađarskoj u ovom trenutku na istorijskom maksimumu, a da i dalje ima prostora za napredovanje kroz rad Mešovite međuvladine komisije. Oni su ukazali i na to da je veoma važno da učenici dobiju udžbenike na srpskom jeziku i ćirilici, geografske i istorijske atlase i bukvare i da bi takva pomoć matice bila od izuzetnog značaja. Posebno je naglašeno da bi pomoć Srbije bila dragocena ukoliko bi se obezbedila nedostajuća sredstva za proširenje obrazovnog centra “Nikola Tesla” u Budimpešti za kupovinu zgrade za školski internat, jer je to stepenište srpskih đaka iz čitavog regiona, ne samo iz Mađarske. Među prioritetima je i škola u Segedinu, za čiju izgradnju su obezbeđena sredstva.

Premijerka Ana Brnabić je poručila da će Vlada Srbije preduzeti konkretne korake kako bi se realizacija započetih projekata privela kraju, škola u Segedinu dobila pravni status instituta od javnog značaja i intenzivirao rad Međuvladine mešovite komisije.

Sastanku u zgradi Vlade Srbije prisustvovali su predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor, delegat i portparol srpske nacionalnosti u Parlamentu Mađarske Ljubomir Aleksov i direktorka srpskog obdaništa, osnovne škole, gimnazije i kolegijuma “Nikola Tesla” u Budimpešti Jovanka Lastić, kao i ambasador Republike Srbije u Mađarskoj Ivan Todorov.Članovi Nacionalnog prosvetnog saveta u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 05.02.2020.

Članovi Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije su početkom februara posetili Budimpeštu, gde su se neposredno upoznali sa životom i radom srpske zajednice u Mađarskoj.

Članove delegacije Nacionalnog prosvetnog saveta je 5. februara primio i ambasador Republike Srbije u Budimpešti, Nj. E. Ivan Todorov i upoznao ih je sa radom ambasade.

U razgovoru je istaknuto da su odnosi između Srbije i Mađarske istorijski na najvišem nivou i da su i na polju prosvete obezbeđeni uslovi za sačuvanje identiteta srpskog naroda u Mađarskoj i Mađara u Srbiji.

Delegaciju su predvodili posebni savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, nadležan za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih dr. Aleksandar Pajić i predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Radivoje Stojković, koji je i direktor novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“.

Nacionalni prosvetni savet je savetodavno telo ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.Uručene su lične poklon-kolekcije knjiga predsednika Srbije Aleksandra Vučića obrazovnoj školskoj ustanovi “Nikola Tesla” u Budimpešti, 24.01.2020.

Dana 24. januara je ambasador Republike Srbije u Budimpešti Ivan Todorov uručio poklon-kolekciju knjiga predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića srpskom zabavištu, osnovnoj školi, gimnaziji, kolegijumu i biblioteci “Nikola Tesla” u Budimpešti povodom proslava školske slave Svetog Save.

Pomenutu kolekciju knjiga, zajedno sa pismom predsednika Aleksandra Vučića, primila je direktorka srpskog zabavišta, osnovne škole, gimnazije, kolegijuma i biblioteke “Nikola Tesla” Jovanka Lastić.

Direktorka Lastić je pročitala pismo predsednika Aleksandra Vučića i iznela je zahvalnost za pomenutu poklon-kolekciju knjiga, istakavši da će učenicima biti od velikog značaja knjige je su lični poklon od predsednika države Srbije.

Ambasador Ivan Todorov je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić prilikom njegove posete obrazovnoj instituciji “Nikola Tesla” u septembru 2019. godine, obećao učenicima da će iz svoje lične biblioteke pokloniti kolekciju knjiga, koja je danas uručena ovoj obrazovnoj instituciji.

Ispred ambasade je na pomenutom događaju bio prisutan i drugi sekretar u ambasadi Republike Srbije Aleksandar Lončarević.Konkursi za sufinansiranje projekata namenjenih Srbima u regionu i dijaspori u 2020. godini, 22.01.2020.

Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza između matične države i Srba u regionu, i matične države i dijaspore.

Konkursi su otvoreni od 20. januara do 10. februara 2020. godine.

Informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se naći na sledećoj web adresi: http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/U Ambasadi Republike Srbije prijem u čast muške i ženske vaterpolo reprezentacije Srbije, 20. 01. 2020.

 

 

 

U Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti je 20. januara priređen prijem u čast muške i ženske vaterpolo reprezentacije Srbije, koje u okviru Evropskog prvenstva u vaterpolu borave u Budimpešti, a tog dana su imali slobodan dan.

Tom prilikom je ambasadoru Republike Srbije, Njegovoj ekscelenciji Ivanu Todorovu član muške reprezentacije Filip Filipović predao majicu sa potpisima svih članova srpske reprezentacije.Radno vreme Ambasade Republike Srbije u Budimpešti tokom katoličkih božićnih praznika u Mađarskoj, 18.12.2019.

Ambasada Republike Srbije u Budimpešti neće raditi 25. i 26. decembra 2019. godine (državni praznik u Mađarskoj). Tokom ova dva dana, građanima je na raspolaganju telefonski broj Ambasade 0036-1-322- 9838. Dana 24. i 27. decembra 2019. godine u periodu od 10.00 do 13.00 časova sa strankama će raditi Konzularno odeljenje Ambasade. Građani se tokom ta dva dana za pomoć mogu obratiti na isti telefonski broj. Svoja pitanja građani mogu, kao i do sada, da postavljaju i putem mejla: budapest-consulat@serbiaemb.t-online.huOdluka o dodeli ugovora, krečenje Ambasade, 18.11.2019.

http://www.budapest.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Odluka_o_dodeli_ugovora_krecenje_1080-8.pdfKonkursna dokumentacija krečenja prostorija Ambasade i stana domara, 13.11.2019.

http://www.budapest.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Konkursna_dokumentacija_krecenje_ambasade_11_2019.pdfPoziv za podnošenje ponude radova na krečenju prostorija Ambasade i stana domara, 13.11.2019.

http://www.budapest.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/obrazac_3m_Poziv_za_podnosenje_ponude_krecenje.pdfNačelnik Generalštaba u poseti Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 07.11.2019.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sa delegacijom Vojske Srbije je boravio 6. i 7. novembra u dvodnevnoj poseti Mađarskoj, na poziv komandanta Mađarske vojske general-potpukovnika Ferenca Koroma.

Uz najviše vojne počasti, generala Mojsilovića je na Trgu heroja u Budimpešti dočekao general Korom, nakon čega je usledila ceremonija polaganja venca i, potom, zvanični razgovori dveju delegacija u Generalštabu Mađarske vojske.

Tokom zvaničnih razgovora bilo je reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu, dosadašnjoj saradnji u oblasti odbrane, kao i o mogućnostima za unapređenje bilateralne saradnje u oblastima od obostranog interesa.

General Mojsilović je tokom razgovora istakao da dosledna primena međunarodnog prava i postignutih međunarodnih sporazuma predstavlja prioritet i nezaobilazni uslov u naporima na očuvanju mira i stabilnosti u regionu. Zahvalio je na profesionalnom angažovanju mađarskih vojnika koji su u sastavu Kfora, kao i konstruktivnoj podršci zajedničkim aktivnostima iz domena odbrane.

U nastavku posete, načelnik Generalštaba se sastao sa ministrom odbrane Mađarske dr Tiborom Benkeom i prisustvovao je prikazu osposobljenosti rečne ratne flotile i jedinica za razminiranje Mađarske vojske.

Delegacija Vojske Srbije na čelu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i general Ferenc Korom zajedno sa svojim saradnicima su posetili i Ambasadu Republike Srbije, gde su ih dočekali Nj.E. ambasador Ivan Todorov, izaslanik Ministarstva odbrane pukovnik Raša Lazović, ministar savetnik Barbara Avdalović, drugi sekretar Aleksandar Lončarević, prvi sekretar za konzularna pitanja Deana Đukić, ataše Miroslav Jevtić i saradnici Ambasade.Ukinute vize za ulazak državljana Republike Jermenije u Republiku Srbiju, 02.11.2019.

Vlada Republike Srbije donela je 24.10.2019. godine Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša.

Prema ovoj Odluci, državljani Republike Jermenije, nosioci običnih pasoša, mogu bez vize da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do 90 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju u periodu od 180 dana.

Odluka je stupila na snagu 2.11. 2019. godineDelegacija Asocijacije Sve za sport Srbije kod Nj.E. ambasadora Ivana Todorova, 17. oktobar 2019.

Ambasador Republike Srbije u Budimpešti Nj.E. Ivan Todorov je 17. oktobra primio delegaciju Asocijacije Sport za sve Srbije.

Prijemu je prisustvovao i drugi sekretar g. Aleksandar Lončarević.

Delegacija Asocijacije u sastavu: Branko Vujović-predsednik, prof. dr Dušan Mitić- potpredsednik, mr Dejan Marsenić- član Upravnog odbora, Marko Adamović- član Komisije za međunarodnu saradnju, dr Goran Prebeg- član Stručnog odbora, Marina Vukotić – stručni saradnik za međunarodnu saradnju i projekte i Filip Vešović – stručni saradnik, boravi u Budimpešti povodom 9. MOVE Kongresa na temu „Change the game: it’s your move“ u okviru koga će biti održana i izborna Generalna Skupština Međunarodne Asocijacije Sporta i kulture (ISCA).

Ambasador Todorov je organizacijom prijema ukazao veliko interesovanje i poštovanje prema radu i programima Asocijacije sport za sve Srbije i izrazio je želju da ubuduće podrži projekte i inicijative Asocijacije.

Podrška ambasadora Todorova, koji je ostvareni vrhunski sportista i srpski olimpijac, kao i istaknuti sportski radnik u Srbiji, daje poseban značaj i ukazuje na to da Srbija pored vrhunskog sporta daje značaj i stvaranju uslova da se svi njeni građani bave sportom i sportskom rekreacijom u funkciji zdravlja.

U svom izlaganju, ambasador Ivan Todorov je ukazao na prijateljske odnose Republike Mađarske i Republike Srbije koji su rezultirali sporazumom koji će u budućnosti podržati i unaprediti sportske programe i sportsku infrastrukturu.

Tokom prijema, delegacija je obišla prelepo zdanje Ambasade Srbije u Budimpešti i upoznala se sa zanimljivim istorijskim činjenicama koje su obogatile istoriju i bliže povezale saradnju Republike Mađarske i Republike Srbije.

Predsednik Asocijacije zahvalio se ambasadoru na srdačnom prijemu i prilici da ga bliže upozna sa radom Asocijacije, nakon čega su razmenjeni skromni pokloni.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poseti Budimpešti 4. i 5. septembra 2019.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je boravio 4. i 5 septembra 2019. godine u dvodnevnoj poseti Budimpešti, gde se sastao sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji, evropskom putu Srbije, ali i Kosovu. Drugog dana boravka predsednik Vučić je održao govor na Trećem demografskom samitu u Budimpešti i posetio je Srpsko zabavište, osnovnu školu, gimnaziju i kolegijum “Nikola Tesla” u Budimpešti.

Predsednik Vučić je, uoči sastanka, izjavio da predsednika Vlade Mađarske Orbana smatra za iskrenog prijatelja Srbije i da će sa njim razgovarati o tome kako da se dodatno pospeše bilateralni odnosi, koji su već dostigli nivo najboljih u istoriji dve zemlje. On je rekao da će zamoliti Mađarsku da pomogne Srbiji po pitanju Kosova, dodajući da je premijer Orban čovek od reči.

„Važno je da dalje gradimo naše odnose“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je Srbija u protekloj godini sa Mađarskom ostvarila trgovinsku razmenu u vrednosti od 1,7 milijardi evra, te da je Mađarska treći partner Srbije u EU, iza Nemačke i Italije.

„To dovoljno govori koliko je Mađarska važna zemlja za nas“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića je 4. septembra u svojoj rezidenciji u Karmelitanskom samostanu u Budimu primio premijer Mađarske Viktor Orban, sa kojim je imao odvojen bilateralni sastanak. Nakon razgovora, Viktor Orban je priredio i radnu večeru, na kojoj su bili prisutni i premijer Češke Andrej Babiš i premijer Slovačke Peter Pelegrini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom boravka u Budimpešti održao zapaženi govor na Trećem demografskom samitu 5. septembra, gde je poručio da se Srbija uočava sa istim demografskim problemima kao i cela Evropa. Obraćajući se učesnicima samita, predsednik Vučić je rekao da je stopa ukupnog fertiliteta u Srbiji od sredine 50-tih godina prošlog veka permanentno ispod potrebnog nivoa za obnavljanje stanovništva. On je istakao da je i u Mađarskoj stopa ukupnog fertiliteta 1.49, gotovo identična stope u Srbiji, a da sličan negativan trend beleže i siromašne i bogate evropske zemlje i da svaka od njih pokušava da se protiv bele kuge bori na sebi svojstven način.

“Odluka države da preduzme odlučnu akciju, kroz dobro organizovanu i osmišljenu populacionu politiku, jedina je realna osnova za očekivanje da plan visokog fertiliteta bude ostvaren. Mere populacione politike daju rezultate jedino ako se strpljivo planiraju, pažljivo sprovode, uz uporno zalaganje svih aktera od nacionalnog i lokalnog nivoa, pa do svake porodice i pojedinca. Pitanja demografije i populacione politike su pitanja koja se tiču svakog od nas”, naglasio je predsednik Srbije, istakavši da svi treba zajedno da radimo na očuvanju porodice, kao nezamenjivog dela društva, jačanju uloge oca i podršku majkama, jer je porodica ostala oaza naše radosti, sreće, naše utočište i mesto odakle crpimo energiju za sve naše životne poduhvate.

“Naš cilj jeste da stvaramo uslove kako bi se roditelji lakše odlučili na prvo, drugo i svako naredno dete. Sve neophodne resurse angažovaćemo u punom kapacitetu kako bismo omogućili da se deca rađaju i razvijaju u našem društvu, jer su ona nača budućnost i naše najveće bogatsvo” – rekao je.

Nakon učešća na samitu, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je u pratnji ambasadora Republike Srbije u Budimpešti, Nj.E. Ivana Todorova, ministra savetnika Barbare Avdalović i drugog sekretara u Ambasadi Aleksandra Lončarevića posetio i Srpsko zabavište, osnovnu školu, kolegijum, gimnaziju i biblioteku „Nikola Tesla", gde ga je pozdravila direktorka dr. Jovanka Lastić u krugu svojih najbližih saradnika.

Po drevnom srpskom običaju predsednika su hlebom i solju dočekali gimnazijalci obučeni u srpsku narodnu nošnju.

Predsednik Vučić je, obraćajući se učenicima ove ustanove poručio da dobro uče jer je „znanje jedino što niko nikada ne može da uzme“. Najavio je da će Republika Srbije mnogo više investirati u obrazovni sistem i da će pomagati i srpskoj zajednici u Mađarskoj u rešavanju problema. Uz to, zahvalio se i Mađarskoj za podršku sa sledećim rečima: „Hoću da se zahvalim i našem prijatelju, i prijatelju Srbije, Viktoru Orbanu, mađarskom premijeru, za sve što je učinio da imate bolje uslove, a ja ću dodati još neke sitnice. Mi kao Srbija spremni smo da uložimo mnogo više novca nego što je uloženo u prethodnih dvadeset, trideset godina s naše strane“.Stipendije Vlade Republike Srbije za pripadnike srpskog naroda iz zemalja u regionu – Projekat „Srbija za Srbe iz regiona" (26.08.2019.)

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije objavilo je konkurs za dodelu stipendija za školsku 2019/2020. godinu za osnovne, specijalističke, master i doktorske studije namenjen pripadnicima srpskog naroda iz zemalja u regionu. Stipendije se dodeljuju u okviru Projekta „Srbija za Srbe iz regiona“.

Zainteresovani kandidati mogu preuzeti Prijavni formular, sa pratećom dokumentacijom, u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, gde se predaju i zahtevi za stipendije. Rok za podnošenje prijava je 6. septembar 2019. godine.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije doneće odluku o dodeli stipendija do 30. septembra 2019. godine.Kandidatura Republike Srbije za reizbor u Izvršni savet Uneska

http://ojdinfo.msp.rs/wp-content/uploads/2019/07/REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdfUčesnici kolonije „360 stepeni“ u Ambasadi Republike Srbije, 05.07.2019.

Nj.E. Ivan Todorov, ambasador Republike Srbije u Budimpešti primio je u prostorijama Ambasade 5. jula učesnike 11. Međunarodne umetničke kolonije „360 stepeni“, koju za likovne umetnike i književnike svake godine organizuje budimpeštansko Udruženje umetnika „Krug“.

Ambasador je umetnicima poželeo dobrodošlicu i upoznao ih je sa pojedinim aktivnostima Ambasade. Izrazio je spremnost da pomogne rad ove kolonije i predložio je da se sledeće godine i Ambasada Srbije u Budimpešti uključi u samu realizaciju ovog projekta, pomažući tako srpske umetnike u Mađarskoj ali i inicirajući veću kulturnu saradnju Srbije i Mađarske, pa i cele Evrope.

Sastanku je prisustvovao i Aleksandar Lončarević, drugi sekretar u Ambasadi.

Prisutnima se obratio i direktor Srpskog kulturnog centra u Budimpešti Milan Đurić koji se zahvalio ambasadoru Todorovu na pomoći i bliže ga je upoznao sa samim radom Udruženja umetnika „Krug“, koje okuplja stvaraoce srpskog porekla različitih profila – od pisaca, pesnika i teoretičara umetnosti, preko slikara, grafičara i skulptora, do umetničkih fotografa i dizajnera.

Na ovogodišnjoj koloniji koja je trajala nekoliko dana stvarali su umetnici iz više evropskih zemalja uključujući Srbiju i Mađarsku. Održana je u dvorištu srpskog pravoslavnog hrama Sveti Đorđe u Budimpešti. Završno veče je krunisano izložbom slika nastalih na ovoj koloniji, koja je organizovana u novim prostorijama Udruženja umetnika „Krug“ u zgradi Tekelijanuma na adresi Vereš Palne 19. Ovom svečanom događaju pored učesnika i njihovih gostiju prisustvolali su i predstavnici Ambasade Srbije u Budimpešti predvođeni drugim sekretarom Aleksandrom Lončarevićem.Odluke o sufinansiranju projekata za jačanje veza matice i dijaspore, 28.06.2019.

Dana 19. juna 2019. godine donete su Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, i matične države i Srba u regionu.

Odluke se mogu preuzeti na sledećim veb adresama:

http://www.dijaspora.gov.res/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf.

http://dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019.pdf.Ministar Aleksandar Antić u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 14. 06. 2019.

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije Aleksandar Antić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijatro potpisali su 14. juna u Budimpešti međudržavni sporazum o izgradnji gasovoda preko državne granice Mađarske i Srbije, odnosno o saradnji u eksploataciji gasovoda.

Nakon potpisivanja sporazuma ministri su održali konferenciju za novinare na kojoj je ministar Aleksandar Antić izjavio da je sa mađarskim kolegom razgovarao i o gasno skladišnim kapacitetima dve zemlje i dodao je da postoji mogućnost da se srpske i mađarske berze za električne energiju do kraja godine ujedine, čime će stvoriti snažnu berzu u interesu čitavog regiona.

Peter Sijarto je ukazao na nameru Mađarske da dugoročno obezbedi snabdevanje gasom, naglašavajući da je iz tih razloga za Mađarsku veoma bitna južna gasna ruta.

Istakavši da su odnosi dve zemlje na najvišem političkom nivou – prijateljski, partnerski i bazirani na međusobnom uvažavanju – ministar Antić je ukazao da su obe države, i Srbija i Mađarska spremne da se bore i vode suverene politike u interesu svojih naroda i sada je došao trenutak, kada “jačamo političke i ekonomske odnose i saradnju u energetskoj sferi”.

Posle zvaničnih razgovora u Ministarstvu spoljnih poslova i trgovine Mađarske, delegacija Srbije je posetila Ambasadu Republike Srbije u Budimpešti. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović su se zadržali u dužem razgovoru sa Nj.E. Ivanom Todorovim, ambasadorom Republike Srbije u Budimpešti.

(Na slici: ministar Aleksandar Antić, ambasador Ivan Todorov i generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović)Kadeti Vojne akademije i članovi posade broda „Kozara“ u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 05.06.2019.

Tokom boravka na studijskom putovanju u Mađarskoj, kadeti Vojne akademije i članovi posade vojnog broda „Kozara“ na čelu sa komandantom rečne flotile Republike Srbije kapetanom broda Andrijom Andrićem i dekanom Vojne akademije pukovnikom dr. Draganom Trifkovićem posetili su 5. juna Ambasadu Republike Srbije u Budimpešti, gde su ih primili Njegova ekscelencija ambasador Ivan Todorov i izaslanik odbrane potpukovnik Duško Đekić.

Ambasador Ivan Todorov je kadete i članove posade broda „Kozara“ upoznao sa aktuelnim odnosima između Srbije i Mađarske, istakavši da su odnosi na najvišem nivou u istoriji dve zemlje i da je i saradnja između ministarstava odbrane na izuzetno visokom nivou kao rezultat dobrih bilateralnih odnosa.

 

Cilj studijskog putovanja kadeta je realizacija nastave iz stručnih predmeta i obuke u plovidbi unutrašnjim i međunarodnim vodama.

Ploveći Dunavom u Budimpešti su kadeti i posada broda „Kozara“ postrojeni u svečanim uniformama odali počast žrtvama nesreće na Dunavu, koja se dogodila 29. maja. Ovaj gest odavanja počasti žrtvama je u mađarskoj javnosti naišao na izuzetno pozitivan odjek.Njegova svetost patrijarh srpski Irinej je posetio Ambasadu Republike Srbije u Budimpešti, 25.05.2019.

Tokom četvorodnevne posete Budimpešti od 24. do 27. maja, Njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Irinej je zajedno sa vladikom Budimske eparhije Lukijanom i crkvenom delegacijom 25. маја posetio Ambasadu Republike Srbije, gde su ga primili Njegova ekscelencija Ivan Todorov, ambasador Republike Srbije u Budimpešti, ministar-savetnik u Ambasadi Barbara Avdalović i vojni izaslanik, potpukovnik Duško Đekić.

U razgovoru je ambasador Ivan Todorov upoznao goste sa aktuelnim bilateralnim odnosima između Republike Srbije i Mađarske, koje je ocenio da su na istorijski najvišem nivou i koji prerastaju u strateško partnerstvo. Vođen je i razgovor o položaju srpske zajednice u Mađarskoj, koji je takođe ocenjen izuzetno pozitivno.

Ambasadu su posetili i generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković, generalni direktor RTV Vojvodine, Jovan Koprivica, njegov zamenik Jožef Klem, predsednik Upravnog odbora RTV Vojvodine, Jovan Radić i Anđelko Vučić.

Nakon razgovora u Ambasadi, gospodin Irinej je sa delegacijom i domaćinima obišao Trg heroja u Budimpešti.Dejan Tomašević, kandidat za predsednika FIBA Evropa u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 16. 04. 2019.

U sklopu prezentacije svog programa za predsednika Evropske košarkaške federacije FIBA Evropa generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević posetio je 16. aprila Košarkaški savez Mađarske. Na prezentaciji je prisustvovao i Nj.E. Ivan Todorov, ambasador Republike Srbije u Budimpešti.

Nakon razgovora u Košarkaškom savezu Mađarske, Dejan Tomašević je posetio Ambasadu Republike Srbije u Budimpešti i zadržao se na kratkom srdačnom razgovoru.

Dejana Tomaševića je Košarkaški savez Srbije zvanično kandidovao za predsednika FIBA Evropa u martu ove godine, imajući u vidu da je tokom niza godina njegovog uspešnog rada reprezentativne selekcije Srbije osvajale brojna odličja na najvećim evropskim i svetskim takmičenjima, a postigao je vrhunske rezultate i na svim poljima tokom karijere. Njegova kandidatura za prvog čoveka FIBA Evrope je naišla na pozitivne reakcije brojnih košarkaških saveza regiona i Evrope.

Prvi čovek FIBA Evropa će biti izabran 24. maja 2019. godine u Minhenu na izbornoj Skupštini.

(Na slici: Dejan Tomašević i Nj.E. Ivan Todorov)U Ambasadi Republike Srbije je obeležena 20. godišnjica NATO bombardovanja protiv Jugoslavije, 26.03.2019.

U Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti je u organizaciji Izaslanstva odbrane Republike Srbije 26. marta obeležena 20. godišnjica NATO bombardovanja protiv Jugoslavije.

U prisustvu vojnih izaslanika više zemalja i predstavnika srpskih institucija i organizacija, kao i Srpske pravoslavne crkve u Budimpešti prikazan je dokumentarni film Ministarstva odbrane Srbije o događajima za vreme NATO bombardovanja 1999. godine i o ulozi Vojske Srbije u današnjim geopolitičkim uslovima.

Pre prikazivanja filma prisutnima se obratio izaslanik Ministarstva odbrane Srbije u Budimpešti, potpukovnik Duško Đekić, podsećajući da 24. marta Srbija svake godine odaje poštu žrtvama NATO bombardovanja, seća se svojih žrtava iz tog rata, ali i svih drugih, kroz koje je Srbija prošla.

„Od NATO bombardovanja je prošlo dvadeset godina, ali su sećanja još uvek živa, kao i posledice neželjenog sukoba. Tada se deo međunarodne zajednice vojnom intervencijom umešao u završnicu građanskog rata na tlu bivše SFRJ, sledeći svoje političke, ekonomske i vojne ciljeve. Vojnici, generalno ne podržavaju ratove, zato što znaju njihove posledice, ali oni donose odluke u ratu, a ne o ratu. Zato su oružane snage 1999. godine stale na čelo odbrane tadašnje države Jugoslavije, izvršavajući svoju ustavnu ulogu i čineći ono na šta su se obavezali vojničkom zakletvom i svojom čašću“ – rekao je potpukovnik Duško Đekić povodom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja.

(Na fotografijama: Ambasador Republike Srbije Ivan Todorov i vojni izaslanik Duško Đekić tokom prijema i gosti tokom prikazivanja dokumentarnog filma o NATO bombardovanju.)Konkursi za sufinansiranje projekata namenjenih Srbima u regionu i dijaspori, 21.03.2019.

Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza između matične države i Srba u regionu, kao i matične države i dijaspore.

Konkursi su otvoreni od 13. marta do 1. aprila 2019. godine.

Informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se naći na sledećoj web adresi:

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Delegacija grada Morahalom u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 28.02.2019.

U okviru priprema za svečano otvaranje Srpskog kulturnog centra „Kolo“ u mađarskom gradu Morahalom kod mađarsko-srpske granice, Nj.E. Ivan Todorov, ambasador Republike Srbije u Budimpešti primio je 28. februara delegaciju grada. Gradonačelnik Morahaloma, Zoltan Nogradi je informisao Ambasadora da će ovaj jedinstveni kulturni centar Srba biti spreman za svečano otvaranje na najvišem državnom nivou u aprilu.

Izgradnja Srpskog kulturnog centra „Kolo“ se realizuje u okviru projekta prekogranične saradnje IPA u vrednosti od oko 4 miliona evra, koji je usmeren je za izgradnju srpskog kulturnog centra u Morahalomu i mađarskog kulturnog centra u Paliću. Srpski kulturni centar će imati trojni karakter: kulturni, gastronomski i verski, i biće jedinstvena institucija u promovisanju srpske kulture u Mađarskoj i u proširivanju saradnje Srba i Mađara.

Imajući u vidu da je Morahalom popularan banjsko-turistički centar i da beleži godišnje 260-270.000 turista iz Srbije, otvaranjem ovog centra će turistička ponuda biti upotpunjena. U okviru centra će raditi i kancelarija za turiste, koja će imati i zadatak organizovanja izleta u Srbiju za turiste koji iz drugih delova Mađarske i iz inostranstva posećuju Morahalom.

Ambasador Ivan Todorov je istakao da zahvaljujući se dobrim odnosima Mađarske i Srbije i prijateljstva mađarskog i srpskog naroda kontinuirano realizuju projekti koji su od velikog značaja za Srbe u Mađarskoj i za Mađare u Srbiji, a ujedno služe i razvoju turizma u obema državama. U Mađarskoj će se ove godine realizovati dva značajna projekta: u aprilu se očekuje otvaranje Srpskog kulturnog centra „Kolo“ u gradu Morahalom, a u maju otvaranje obnovljenog kompleksa srpske kulture u Sentandreji, u okviru toga i novoizgrađenog Muzeja Eparhije budimske Srpske pravoslavne crkve. Oba kompleksa će biti otvorena na najvišem državnom nivou. (Na slici: Nj. E. Ivan Todorov i gradonačelnik Zoltan Nogradi.)Jadranka Joksimović je posetila Ambasadu Republike Srbije u Budimpešti, 26. februar 2019.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović boravila je 26. februara u Budimpešti, gde je učestvovala na godišnjoj ambasadorskoj konferenciji - koja je održana sa prisustvom 145 ambasadora Mađarske – i vodila je bilateralne razgovore sa mađarskim zvaničnicima. Ona se u svom obraćanju ambasadorima zahvalila Mađarskoj zbog upornog i doslednog promovisanja politike proširenja Evropske unije i pomoći koju pruža Srbiji na putu ka EU.

Ministarku Jadranku Joksimović su primili i ministar za spoljne poslove i spoljnu trgovinu Mađarske Peter Sijarto i državni sekretar u Kabinetu premijera, zadužen za politiku i koordinaciju sa EU Sabolč Takač. Sa zajedničke konferencije za medije Jadranke Joksimović i Petera Sijarta je poručeno da je za Mađarsku proširenje Evropske unije jedno od ključnih pitanja i da će Mađarska nastaviti da pruža podršku Srbiji u ubrzavanju evrointegracija, kao i u obavljanju zadataka na zaštiti granica.

Najavljeno je i da će 20. marta biti održana peta zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske. O ekonomskoj saradnji je rečeno da usled ekonomskog rasta Mađarske, mađarski privrednici su u mogućnosti da ulažu u Srbiju i da će Mađarska nastaviti i Program ekonomskog razvoja za Vojvodinu, u okviru čega će ove godine biti usmereno 7,5 milijardi forinti u Vojvodinu.

Jadranka Joksimović je zahvalila Mađarskoj što nedvosmisleno prednjači u promovisanju politike proširenja EU i istakla je da Srbija i u budućnosti računa na tu podršku. „Mađarska je važan sused Srbije, sa brojnom zajednicom u Srbiji koji su odgovorni i lojalni građani Srbije, kao što su i Srbi u Mađarskoj dobri i odgovorni građani Mađarske“ – istakla je ministarka i dodala je da Srbija nema razloga da ne podrži Program ekonomskog razvoja Vlade Mađarske za Vojvodinu. „Mi to posmatramo kao zajedničku agendu razvoja Srbije“ – napomenula je.

Nakon zvaničnih razgovora u glavnom gradu Mađarske, ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović je posetila Ambasadu Republike Srbije u Budimpešti gde se zadržala u dužem razgovoru sa Nj.E. Ivanom Todorovim, ambasadorom Srbije u Mađarskoj i sa diplomatama-saradnicima. (Na slici: ministarka Jadranka Joksimović i ambasador Ivan Todorov.)Vojvođansko veče u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 22. februara 2019.

U Ambasadi Republike Srbije je 22. februara organizovano Vojvođansko veče povodom učešća Srbije na 42. Međunarodnom sajmu turizma „Putovanje 2019“, održanim u Budimpešti između 21. i 24. februara, gde je među 300 izlagača iz 30-tak zemalja predstavljena i turistička ponuda Vojvodine. U saradnji sa Pokrajinskom vladom Vojvodine, Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam i Turističkom organizacijom Vojvodine, u organizaciji Privredne komore Vojvodine na sajmu je prikazana turistička ponuda 20 turističkih i ugostiteljskih preduzeća iz Vojvodine. 

Vojvođansko veče u Ambasadi Republike Srbije je bilo veoma posećeno, među mnogobrojnim gostima bio je značajan broj turističkih novinara iz Mađarske, koji su zainteresovani za popularizaciju turističkih destinacija u Srbiji.

U obraćanju prisutnima, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković se osvrnuo na dobre odnose Srbije i Mađarske u svim oblastima života, posebno ukazujući na lične prijateljske odnose predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana, ali i na zbližavanje srpskog i mađarskog naroda proteklih godina. Opisujući zajedničke interese i težnje, Ivan Đoković je ukazao nameru i želju da Srbi i Mađari zajedno grade mir i stvaraju vrednosti za sadašnje i buduće generacije. Nadovezujući na ove misli, Nj.E. Ivan Todorov, ambasador Republike Srbije u Budimpešti je pozvao Srbe i Mađare na stvaranje pojedinačnih prijateljstava i na gradnju mostova za povezivanje pojedinaca, jer će to biti najbolja osnova na kojoj se baziraju dobri odnosi između dve države.

Na štandu Vojvodine na sajmu „Putovanje 2019“ je 22. februara održana i posećena konferencija za novinare, na kojoj je direktorka Turističke organizacije Vojvodine dr. Nataša Pavlović podsetila da je Novi Sad ove godine evropska prestonica mladih, a 2021. će biti evropska prestonica kulture, i da je i to jedan od važnih razloga da se poseti Vojvodina, dok je predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević potvrdio da komora pruža pomoć za umrežavanje i proširivanje saradnje vojvođanskih i mađarskih turističkih subjekata i učestvuje u uspostavljanju odnosa potencijalnih partnera.Svečani prijem u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti povodom Dana državnosti i Dana vojske, 18.02.2019.

Povodom 15. februara, Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti je 18. 02.2019. održan svečani prijem, kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz diplomatskog kora i kora vojnih izazlanika, visoki predstavnici mađarskih državnih i kulturnih institucija, predstavnika srpske zajednice i SPC u Mađarskoj i mnogi drugi gosti.

Nakon intoniranja srpske državne himne i himne Mađarske, njegova ekselencija Ivan Todorov, ambasador Republike Srbije u Budimpešti, pozdravljajući zvanice i čestitatjući državni praznik svim građanima Srbije, izrazio je zadovoljsvo što odnose između Republike Srbije i Mađarske danas možemo oceniti da su na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji, zahvaljujući međusobnom razumevanju i poverenju - koji su izgrađeni tokom višegodišnje iskrene posvećenosti -, bilateralnoj saradnji, kao i saradnji po pitanjima od važnosti za ceo region, što se pokazalo u migranstkoj krizi.

“Izuzetno cenimo i poštujemo i ujedno se i zahvaljujemo Mađarskoj na podršci koju pruža Srbiji ka evrointegracijama”- istakao je ambasador IvanTodorov.

Državni sekretar za javnu upravu u Ministarstvu spoljinih poslova i spoljne trgovine Mađarske dr. Čaba Balog je, ocenivši da je Republika Srbija danas moderna država sa kojom Mađarske održava strateške odnose, koje su za primer i drugim državama, posebno je govorio o visokom nivou manjinskih prava u Srbiji istakavši da su prava mađarske zajednice i manjiska autonomija na polju obrazovanja, jezika, kulture i medija sadrži elemente koje bi trebalo slediti i u drugim državama u pogledu prava autohtonih manjinskih zajednica.Obaveštenje o neradnim danima u Ambasadi Republike Srbije, 28.12.2018.

Povodom novogodišnjih praznika i Božića u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti se neće raditi 31. decembra 2018. godine, 1. i 2. januara, kao i 7. januara 2019. godine.Nj.E. Ivan Todorov predao je akreditivna pisma predsedniku, Nj.E. Janošu Aderu (17.12.2018.)

Novоimenovani ambasador Republike Srbije u Mađarskoj, Nj.E. Ivan Todorov, predao je akreditivna pisma predsedniku Mađarske, Nj.E. Janošu Aderu, 17. decembra 2018.godine.

Delegacija diplomatskog predstavništva Republike Srbije dočekana je u predsedničkoj palati „Šandor” u Budimu, gde je predsednik Janoš Ader poželeo dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru, koji je prilikom predaje akreditivnih pisama istakao zadovoljstvo dolaskom u prijateljsku, susednu zemlju, kao i da će tokom mandata u punoj meri biti posvećen daljem jačanju sveukupne saradnje između R.Srbije i Mađarske i povezivanju srpskog i mađarskog naroda.

Tokom kurtoaznog razgovora, obostrano je ocenjeno da su bilateralni odnosni između R.Srbije i Mađarske na veoma visokom niovu, istorijski gledano, na maksimumu. Predsednik Janoš Ader je poručio da Mađarska u Srbiji vidi iskrenog prijatelja i dobrog partnera u saradnji u svim oblastima, izrazivši zadovoljstvo visokim stepenom bilateralnih odnosa, koji su rezultirali, pre svega, činom istorijskog pomirenja dva naroda.

Nakon predaje akreditivnih pisama, ambasador Ivan Todorov je u prisustvu saradnika Ambasade R. Srbije, uz državne počasti, položio venac na spomenik Neznanom junaku na Trgu Heroja.Odluka o dodeli ugovora

http://www.budapest.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/2018_Odluka_o_dodeli_ugovora.pdfGrađevinski radovi u Ambasadi - Poziv za podnošenje ponuda

http://www.budapest.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Obrazac_br.03_M-Poziv_za_podnosenje__ponude_Budimpesta_adaptacija_garaze_konzularnog_kuhinje_i_ambasade.pdfGrađevinski radovi u Ambasadi - Konkursna dokumentacija

http://www.budapest.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Budimpeta_Konkursna_dokumentacija_sredjivanje_DKP_u_Budimpesti_10_12_2018-2.pdfAmbasada Srbije na Diplomatskom bazaru u Budimpešti, 05.12.2018.

U Budimpešti je u hotelu „Interkontinental“ 2. decembra 2018. godine održan humanitarni Diplomatski bazar u zajedničkoj organizaciji hotela i zajednice bračnih parova diplomata, akreditovanih u Budimpešti „Diplomatic Spourses of Budapest“.

Na osmom humanitarnom bazaru pod pokroviteljstvom Anite Herceg, supruge predsednika Mađarske Janoša Adera, kao i prethodnih godina, sa uspehom je učestvovala i Ambasada Republike Srbije.

Ambasada je i ove godina na svom štandu predstavila prepoznatljive brendove konditorske industrije, industrije pića, poljoprivredno-prerađivačke industrije i proizvode umetničkih i zanatskih radionica. Tokom veoma posećenog Diplomatskog bazara promovisana je i turistička ponuda Republike Srbije sa posebnim akcentom na vinski turizam.

Srbija je na ovom humanitarnom događaju bila predstavljena i kulturno-umetničkim programom. Naše Kulturno-umetničko društvo „Taban“ iz Budimpešte je prvo nastupalo i imalo je vrlo zapažen umetnički nastup.

Prodajom proizvoda na Diplomatskom bazaru obezbeđen je novac za pomoć deci sa posebnim potrebama u Mađarskoj.Upis u matične knjige rođenih u Republici Srbiji lica kojima su izvodi iz matičnih knjiga rođenih izdati u bivšim republikama SFR Jugoslavije, 19.11.2018.

Obaveštavamo državljane Republike Srbije koji su rođeni na teritoriji bivših republika SFR Jugoslavije, a koji do sada nisu pokrenuli postupak za upis u matične knjige rođenih u Republici Srbiji, da bi trebalo da pokrenu ovaj postupak i regulišu svoju obavezu upisa u matične knjige rođenih u Republici Srbiji. Nadležne policijske uprave MUP Republike Srbije koje ubuduće budu rešavale po zahtevima za izdavanje putnih isprava podnetih u diplomatsko-konzularnim predstavništvima zahtevaće dopunu zahteva sa ažurnim podacima o upisu u matične knjige rođenih u Republici Srbiji, tako da stranke neće biti u mogućnosti da pribave nove putne isprave ukoliko prilikom zahteva budu prilagale izvode iz matične knjige rođenih koje su izdali organi iz bivših republika SFR Jugoslavije.Obaveštenje: 12. novembar je neradni dan u Ambasadi Republike Srbije, 7.11.2018.
Povodom obeležavanja 11. novembra, državnog praznika Srbije, Dana primirja u Prvom svetskom ratu u Ambasadi Republike Srbije se neće raditi 12. novembra 2018.


Prestanak važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran koji poseduju obične pasoše, 11.10.2018.
Vlada Republike Srbije donela je 8. oktobra 2018. godine Odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša. Ova odluka stupa na snagu 17. oktobra 2018. godine. Od tog datuma, državljanima Islamske Republike Iran, nosiocima običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije potrebna je viza.


У Амбасади Републике Србије у Будимпешти свечано завршен „Месец српске културе у Мађарској“, 5.10.2018.

Амбасада Републике Србије у Будимпешти организовала је 5. октобра завршну свечаност поводом одржавања серије програма у оквиру манифестације „Месец српске културе“ у Мађарској, одржаној између 7. септембра и 5. октобра ове године. Ову свечаност је, у присуству угледних гостију, употпунио наступ оркестра „Тамбурица“ из Мохача, који је све време забављао присутне.

Током манифестације „Месец српске културе“ са приредбама у више места у Мађарској пружен је увид у богатство српске културе – истакао је на пријему поводом завршне свечаности амбасадор Србије у Мађарској његова екселенција Раде Дробац поздрављајући многобројне госте, међу њима председницу Народне скупштине Србије Мају Гојковић и потпредседника Владе Мађарске Жолта Шемјена (Semjén Zsolt), као и представнике дипломатског кора у Будимпешти, организација Срба у Мађарској и СПЦ. Србија са Мађарском дуже време има добре односе које служе за част у целом региону, а сегмент тих добрих односа сигурно је и брига за националне мањине – подсетио је амбасадор Дробац, додајући да се Србија поноси тиме што мађарски пријатељи кажу да мађарска мањина у Србији има све могућности за развој, а израз добрих односа између две земље је и пажња према српској заједници у Мађарској и помоћ коју Влада Мађарске пружа овој заједници.

Обраћајући се присутнима, потпредседник Владе Мађарске Жолт Шемјен је захвалио Културном и документационом центру Срба у Мађарској на организовању „Месеца српске културе“ и са поносом је констатовао да је ово била 9. манифестација по реду, која је као и ранијих година, и сада је привукла пажњу мађарске јавности на разноликост и богатство српске културе у Мађарској почев од Будимпеште, преко Деске, Помаза, Сантова и Батање до Сегедина. Потпредседник Владе Мађарске је констатовао да се на сцени међународне дипломатије Мађарска и Србија појављују као пријатељи, имајући у виду међусобне односе, који никад нису били на тако добром нивоу као данас. О томе сведоче заједничке седнице двају влада, али симболично и то да у време, када се у Будимпешти завршава „Месец српске културе“, у Београду је започета „Недеља мађарске културе“. Говорећи о будућности, Шемјен је указао на уверење Мађарске да је Србија поуздани партнер за целу Европу и поновио је да је Мађарска привржена интеграцији Србије у ЕУ.

Закључујући 9. манифестацију „Месец српске културе“, организатор ове манифестације, в.д. директор Културног и документационог центра Срба у Мађарској Милан Ђурић, истакао је да је ова манифестација, која приказује културу Срба у Мађарској на достојанствени начин, објединила људе добре воље, партнере у Мађарској и Србији и многобројне спонзоре. Посебну захвалност је упутио амбасадору Радету Дропцу, који је својим радом подржавао ову манифестацију протеклих пет година.Nacionalni galop, 16.09.2018.

U okviru manifestacije „Nacionalni galop“, 15. i 16. septembra o.g., duž Andraši bulevara u neposrednoj blizini Ambasade R. Srbije u Budimpešti organizovan je „Ulični korzo“ na kome su učesnici galopa, među njima i R. Srbija, imali svoj štand na kome su promovisali svoju turističku ponudu, kulturne i gastronomske vrednosti.

Srbiju su na štandu, po pozivu Ambasade, predstavljali Turistička organizacija Srbije i privrednici članovi RPK Kruševac.

Bogata turistička ponuda je dopunjena i kulturno umetničkom programom i izložbom tekstilnih proizvoda zanatskih radionica.

Štand R. Srbije je video više desetina hiljada mađarskih građana i turista iz celog sveta.U Ambasadi R. Srbije u Budimpešti je održan Srpsko – mađarski turistički forum, 14.09.2018.


U Ambasadi R. Srbije u Budimpešti je 14. septembra o.g., održan Srpsko – mađarski turistički forum, odnosno promocija turističke ponude R. Srbije sa posebnim naglaskom na zimski turizam. U okviru foruma su zanatske radionice iz R. Srbije priredile izložbe svojih radova od tekstila a folklorna grupa Sveti Đorđe iz Beograda kulturno umetnički program. Forum je organizovala Ambasada u saradnji sa Trgovinskom i industrijskom komorom Budimpešte, Turističkom agencijom „Alpha Travel SEE“, Turističkom organizacijom Srbije i Regionalnom privrednom komorom Rasinskog upravnog okruga (RPK Kruševac).

Za srpski turizam veliko interesovanje su pokazali predstavnici i članovi regionalnih trgovinsko i industrijskih komora iz Mađarske, članovi Mađarsko-srpskog poslovnog saveta, turistički radnici, vlasnici turističkih agencija, profesori i studenti sa Budimpeštanskih fakulteta koje imaju katedru za turizam i štampani i elektronski mediji iz Mađarske.

Tokom otvaranja foruma ambasador R. Drobac je istakao da Ambasada podržava ovakve i slične manifestacije koje se bave promocijom turističke ponude R. Srbije i dodao je da su turistički forumi važni, jer mađarski građani veoma malo znaju o turističkim i sveukupnim potencijalima Srbije i to je jedan od razloga što turistička saradnja između Mađarske i Srbije značajno zaostaje za političkom i ekonomskom saradnjom i ne odgovara stvarnim mogućnostima razvoja turizma. Nagkasio je da je ovo prava prilika da veoma dobre odnose Srbije i Mađarske unapredimo u praktičnom smislu, da poslovni ljudi razgovaraju i da realizuju zajedničke dogovore.

Nakon prezentacije turističke ponude R. Srbije, poseban kvalitet uspehu turističkog foruma dali su B2B razgovori sa mađarskim turističkim radnicima i komorama, koji su pokazali veliko interesovanje za saradnju sa agencijama iz Srbije i sa Regionalnom privrednom komorom Rasinskog upravnog okruga (RPK Kruševac). Predstavnik Trgovinske i industrijske komore Budimpešte je predložio da se započnu razgovori sa predsednikom RPK Kruševac o potpisivanju Sporazuma o saradnji.U Budimpešti svečano otvoren „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, 07.09.2018.

U Budimpešti je, 07.09.2018. g. u svečanoj Sali zadužbine „Tekelijanum“, koncertom beogradskog kvinteta „Altro Senso“ otvoren 9. „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“. Beogradski kvintet se predstavio koncertom pod nazivom „Renesansa zaboravljenog Petra Stojanovića“, srpskog kompozitora rođenog u Mađarskoj, koji je u svoje vreme važio za najškolovanijeg kompozitora u Srbiji, i koji je najplodniji deo svog života i rada proveo u Srbiji.
Kao i ranijih godina, organizator ove značajne kulturne manifestacije Srba u Mađarskoj je Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj (KDC), uz svesrdnu pomoć institucija iz Republike Srbije, Srpske samouprave u Mađarskoj, Vlade Mađarske i ambasade Republike Srbije u Mađarskoj.
Pokrajinski sekretar za kulturu AP Vojvodine, Dragana Milošević je, u ime Vlade Vojvodine, otvorila ovu manifestaciju, i koncert, istakavši kvalitete i značaj beogradskog kvinteta „Altro Senso“, kao i kvalitet umetničkog opusa „zaboravljenog kompozitora“, Petra Stojanovića.
Mesec srpske kulture je otvorio i ambasador Rade Drobac, koji je u svom izlaganju istakao značaj ove manifestacije uza očuvanje identiteta Srba u Mađarskoj i pohvalio KDC koji uporno, tradicionalno, organizuje ovu veliku manifestaciju, uz očekivanje da će naredni „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, 10. po redu, biti od posebnog značaja. Istakao je značaj jedinstva matice i dijaspore, odnosno Srba u regionu, i podvukao značaj koji dobri odnosi Srbije i Mađarske imaju za srpsku zajednicu u Mađarskoj, koja je u proteklom periodu znatno poboljšala svoj položaj, status i materijalnu osnovu. Istakao je da svečana sala „Tekelijanuma“ najbolje ilustruje ljubav i jedinstvo Srba iz dijaspore i regiona, jer je Sava Popović – Tekelija ovo impozantno zdanje, srpsku zadužbinu drugu po veličini i značaju u svetu, zaveštao srpskoj deci da uče svoj jezik u tuđini, a vlada Vojvodine je nesebičnom pomoći pomogla obnovu svečane sale u kojoj se koncert održao i vratila joj sjaj prošlih vremena.
Poslednji se prisutnima obratio direktor KDC Milan Đurić, koji je govorio o sadržaju manifestacija, problemima u vezi sa njenim organizovanjem i zahvalio se svima koji učestvuju u programima, kao i onima koji pomažu njeno održavanje.
Svečanosti su prisustvovali Vladike David (Kruševački) i Lukijan (Budimski), predsednik CCM Vera Pejić-Sutor, predsednik CC u Budimpešti Borislav Rus, kao i mnogi drugi predstavnici srpskih institucija iz Mađarske i brojna publika.Srpsko-mađarski poslovni forum u Ambasadi R. Srbije 07.06.2018.

U Ambasadi je 07. 06. 2018. godine organizovana promocija privrednog potencijala Severnobanatskog okruga sa posebnim osvrtom na saradnju u oblasti ekologije. Promociju su organizovali Severnobanatski upravni okrug i Budimpeštanska trgovinska i industrijska komora (BKIK) u saradnji i uz logističku podršku Ambasade R. Srbije u Budimpešti.
Pre početka poslovnog foruma ambasador Rade Drobac je imao odvojeni razgovor sa Gaborom Čoltom, novo izabranim predsednikom BKIK. A zatim je ambasador Rade Drobac otvorio poslovni forum. Tom prilikom je rekao da je ovaj poslovni forum posvećen razvoju privredne saradnje između dve zemlje i da će i ovaj skup tome značajno doprineti. Naglasio je da Ambasada R. Srbije ulaže maksimalne napore da doprinese ne samo razvoju dobrih političkih i sveukupnih odnosa Srbije i Mađarske, već posebno razvoju ekonomske saradnje jer je to prioritet u odnosima vlada i Srbije i Mađarske.
Gabor Čolto je rekao da ovakvi skupovi treba da unaprede poslovne odnose i time unaprede celokupnu privredu. Dodao je da je važna i činjenica da se Srbija nalazi na putu ulaska u Evropsku uniju i da je nedvosmislena i prijateljska podrška Mađarske u tom procesu.
Nakon uvodnih izlaganja, predstavnici opština Severnobanatskog upravnog okruga (opština Ada, Senta, Kanjiža, Novi Kneževac, Čoka i Kikinda) su putem dobro pripremljenih video prezentacija predstavili investicione i turističke potencijale svojih opština.
U drugom delu foruma je održan radni sastanak koji je vodio Oto Kišmarton, ministar-savetnik. Uspostavljeni su novi kontakti i razgovarano je o nastavku postojeće i razvoju nove saradnje između lokalnih samouprava i mađarskih privrednika članova BKIK, posebno u oblasti zaštite životne sredine.
Poseban kvalitet uspehu poslovnog foruma su dali B2B razgovori koji su održani nakon drugog dela foruma uz posluženje gastronomskih specijaliteta sa područja Severnog Banata. U Ambasadi je održana promocija turističke regije Zapadna Srbija, 18.04.2018.

U Ambasadi R. Srbije u Budimpešti je u saradnji sa Mađarsko-srpskom trgovinskom i industrijskom komorom, Trgovinskom i industrijskom komorom Budimpešte i turističkom agencijom „Alfa travel si“ 18. aprila o.g. održan srpsko-mađarski turistički forum na kome je predstavljeno deset turističkih destinacija iz Zapadne Srbije.
Forum je otvorio ambasador Rade Drobac, koji je rekao da Ambasada već duže vreme radi na povezivanju privrednika i turističkih radnika iz Srbije i Mađarske.
„Želja Ambasade je da na ovakvim događajima okupi zainteresovane privrednike koji imaju zajedničku temu za saradnju, s obzirom da su u poslednjih nekoliko godina izuzetno dobri politički odnosi između Srbije i Mađarske. Privredna saradnja napreduje u kontinuitetu, ali je saradnja u oblasti turizma tek na početku. Boraveći u Mađarskoj, uočio sam da potencijalni mađarski turisti malo znaju o Srbiji i da retko kod nas provode odmor. Oni koji i odu, uglavnom posećuju svoju rodbinu u Vojvodini“, ukazao je ambasador i dodao da se nada da će se uspostaviti uspešna saradnja u oblasti turizma korisna za obe strane.
Pored ambasadora R. Drobca, na promociji su govorili i Đerđ Terek, predsednik Mađarsko-srpske trgovinske i industrijske komore, koji je ocenio da su ovakvi i slični poslovno-turistički forumi veoma važni i korisni za predstavljanje Srbije, Mikloš Bornemisa, predstavnik Trgovinske i industrijske komore Budimpešte, koji je rekao da se mora raditi na razvoju turističke saradnje između dve zemlje, i ocenio da srpskom turizmu nedostaje marketing na mađarskom tržištu, kao i Miroslav Rađen, direktor Turističke regije Zapadna Srbija, koji je naglasio da, posle Beograda, turistički region Zapadne Srbije posećuje najviše domaćih i stranih turista.Obeležavanje Dana državnosti i Dana Vojske Srbije, 14.02.2018.

Povodom Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije, 14.02.2018. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti je održan svečani prijem. Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica iz diplomatskog kora i kora vojnih izaslanika, visoki predstavnici mađarskih državnih i kulturnih institucija, predstavnika srpske zajednice i SPC u Mađarskoj, zvaničnika skupštine grada Budimpešte i mnogi drugi.
Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović, je istakao da bilateralni odnosi između Srbije i Mađarske nisu nikada bili bolji, a državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Ištvan Ijđarto je potvrdio da obe zemlje žele da nastave sa unapređivanjem već postojećih izvrsnih odnosa u svim oblastima.
Ambasador Srbije, Rade Drobac je čestitao nacionalni praznik srpskoj zajednici u Mađarskoj, izražavajući zadovoljstvo aktuelnim stanjem odnosa između Srbije i Mađarske, i zahvalio se gostima na odvojenom vremenu da u Ambasadi Srbije proslave ovaj važan dan za Srbiju i njene građane.
Ženski hor budimpeštanske Osnovne škole i gimnazije “Nikola Tesla” je sa muzičkim numerama iz Srbije doprineo prijatnom raspoloženju na koktelu gde su služena jela i pića iz Srbije.U Budimpešti održana 4. zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske, 08-09.02.2018.

U Budimpešti je 08-09. februara 2018. godine održana četvrta zajednička sednica Vlada Republike Srbije i Mađarske, predvođenih Predsednicima Vlada Anom Brnabić i Viktorom Orbanom.
Pre zajedničke sednice održan je niz bilateralnih susreta resornih ministara o konkretnim pitanjima od obostranog interesa, a odvojeni razgovor su imali i PV Ana Brnabić i Viktor Orban.
Zajednička sednica, kojoj su prisustvovali skoro svi ministri sa obe strane, potvrdila je izuzetno dobre i prijateljske odnose vlada Srbije i Mađarske, obostranu spremnost da se oni dalje unapređuju i razvijaju, nastavak aktivne podrške Mađarske pristupnom procesu Srbije u EU, kao i orijentaciju na razvoj međusobne ekonomske saradnje, pri čemu je od posebnog značajan spremnost obe zemlje da se ekonomska saradnja Mađarske sa Srbijom proširi na teritoriju cele Srbije. Poseban značaja je dat i na povezivanje Srbije i Mađarske u oblasti infrastrukture i komunikacija, odnosno saobraćaja. U okviru sednice je potpisano 10 sporazuma iz raznih oblasti, od infrastrukture, poljoprivrede i vojne saradnje do produžetka programa kulturne i prosvetne saradnje.
Obostrano je ocenjeno da su obe zemlje za nacionalne manjine one druge učinile izuzetno mnogo i da je to značajan napredak u obezbeđivanju njihovih prava i stvaranju uslova za nesmetano ispoljavanje njihovih kulturnih posebnosti i interesa.
U sklopu zajedničke sednice održan je i biznis forum, i u okviru njega i energetski forum, na kome su izlagali i PV Ana Brnabić i Viktor Orban.
Na kraju posete, PV Republike Srbije Anu Brnabić je u kurtoaznu posetu primio i predsednik Mađarske Janoš Ader.Privredna komora Vojvodine i Pečujsko-baranjska trgovinska i industrijska komora potpisale Sporazum o saradnji, 31.01.2018.

Privredna komora Vojvodine i Pečujsko-baranjska trgovinska i industrijska komora, u sredu, 31. januara 2018. godine u Pečuju, potpisale su Sporazum o saradnji, a u cilju jačanja poslovnih odnosa i razvijanja uzajamne saradnje. Sporazum su potpisali predsednik PK Vojvodine, Boško Vučurević i predsednik Pečujsko-baranjske trgovinsko i industrijske komore, Tamaš Šikfei.
Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji Ambasador Rade Drobac, je zajedno sa predsednikom PK Vojvodine, Boškom Vučurevićem otvorio konferenciju posvećenu razvoju vinarstva i vinogradarstva u regiji Vilanj. Konferencija je održana u okviru dvodnevne posete vojvođanskih vinara i turističkih radnika Pečuju i vinskoj regiji u Vilanju, u organizaciji PK Vojvodine, koja je predvodila blizu 40 vojvođanskih vinara i turističkih radnika koji se bave vinskim turizmom. U Vojvođanskoj delegaciji su bili i profesori sa PMF i Instituta za vinogradarstvo pri Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.
Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji i konferencije, delegacija PK Vojvodine i Ambasade R. Srbije posetila je Hram Svetog Simeona Stolpnika u Pečuju, gde je delegaciju dočekao sveštenik Milan Erić i Predrag Mandić, predsednik Pečujsko-baranjskog srpskog udruženja.Zatvoren „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, 06.10.2017

Osma tradicionalna manifestacija „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“ je 6. oktobra 2017. godine svečano zatvorena u prostorijama Ambasade.
U prisustvu predstavnika mađarske državne administracije, diplomatskog kora i institucija Samouprave Srba u Mađarskoj, prisutnima se obratio Nemanja Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova RS, koji je rekao da se bilateralni odnosi dve zemlje nalaze na najvišem nivou u njihovoj istoriji, i ukazao da najveće zasluge za to pripadaju ličnom odnosu PR RS, Aleksandra Vučića i PV Mađarske, Viktora Orbana. Istakao je da dva naroda dele iste korene kulture, kao i da su još 1826. godine osnovane brojne srpske kulturne i obrazovne institucije u Mađarskoj. Nemanja Stevanović se zahvalio mađarskoj vladi na pomoći koju pruža srpskim institucijama u Mađarskoj.
Atila Filep, zamenik državnog sekretara u Ministarstvu za ljudske resurse Mađarske je citirao reči svetski poznatog mađarskog kompozitora, Zoltana Kodalja, koji je rekao „da kultura ne može da se nasledi, ukoliko se generacije koje dolaze ne budu borile za nju“.
Ambasador Rade Drobac je istakao da su aktivnosti dva naroda na kulturnom planu uslov za očuvanje njihovog nacionalnog identiteta, a da živa kulturna aktivnost predstavlja rezultat sveukupnih dobrih bilateralnih odnosa koji su najbolji u istoriji dve zemlje.
Мilan Đurić, direktor SKDC u Budimpešti je ocenio da ovogodišnja manifestacija predstavlja „korak napred“, imajući u vidu da je za mesec dana svog trajanja okupila veliki broj članova srpske zajednice u Mađarskoj.Učešće ambasade na manifestaciji „Ulični korzo“, 16-17.09.2017.

Ove godine je 16. i 17. septembra na Trgu heroja u Budimpešti održan tradicionalni 10. jubilarni „Nacionalni galop“. U okviru ove sportsko-turističke manifestacije, pored konjskih trka gde učestvuju i takmičari iz Srbije, organizovan je i kulturni i turistički program pod nazivom „Ulični korzo“, koji je održan u neposrednoj blizini Trga heroja i Ambasade Srbije, duž bulevara Andraši.
Na štandu Srbije, koju je priredila ambasada, je ove godine prvi put održana i manifestacija „Dani Vojvodine u Mađarskoj“, koju su organizovali Turistička organizacija Vojvodine, Privredna komora Vojvodine i Ambasada Srbije u Budimpešti. Manifestacija „Ulični korzo“ je imala više hiljada mađarskih i stranih posetilaca, koji su tako imali priliku da se upoznaju i sa bogatom turističkom i gastronomskom ponudom, kao i kvalitetnim vinskim sortama iz Vojvodine, uz prigodnu muziku futoških tamburaša.Konferencija o nautičkom turizmu, 15.09.2017.

U sklopu Srpsko-mađarskog poslovno-turističkog foruma, 15.09. u Ambasadi Republike Srbije održana je i konferencija o nautičkom turizmu, sa ciljem sagledanja mogućnosti unapređenja i jačanja turističke saradnje između Republike Srbije, Mađarske i Slovačke, sa posebnim osvrtom na nautički turizam u Dunavskoj regiji (krstarenje rečnim kruzerom). Konferenciju su organizovali Privredna komora Vojvodine, Trgovinska i industrijska komora Budimpešte i Ambasada Republike Srbije.
Na konferenciji je istaknuto da Podunavlje sa svojim neizmernim kapacitetima, vrednostima i mogućnostima predstavlja veliku razvojnu šansu za turizam u našoj regiji. S ozbirom da Dunav predstavlja značajan potencijal za plovni saobraćaj, nautički i priobalni turizam, konferencija je izazvala veliko interesovanje i okupila preko 30 stručnjaka iz Srbije, Mađarske i Slovačke. Na sastanku su doneti zaključci koji predstavljaju dobru osnovu za dalju saradnju u oblasti nautičkog i turizma uopšte.Srpsko-mađarski poslovno-turistički forum u Ambasadi Srbije, 15.09.2017.

U Ambasadi Republike Srbije je u Budimpešti 15. septembra održan Srpsko-mađarski poslovno-turistički forum sa prisustvom više od sto privrednika. Forum su organizovali Privredna komora Vojvodine i Mađarsko-srpski poslovni savet, uz logističku podršku ambasade. Cilj foruma je bilo predstavljanje privrednih i turističkih potencijala AP Vojvodine, i uspostavljanje i intenziviranje srpsko-mađarske ekonomske saradnje.
Forum je otvorio Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine, koji je naglasio da je ovo prilika da se veoma dobri odnosi Srbije i Mađarske unaprede u praktičnom smislu, da poslovni ljudi porazgovaraju i realizuju zajednička ulaganja u Mađarskoj i u Srbiji.
Ambasador Rade Drobac, domaćin skupa, je ukazao da je saradnja između dve zemlje u poslednje vreme u usponu, ali sve mogućnosti još nisu iskorišćene. Govorio i o zalaganju ambasade na unapređenju privredne saradnje.
Prisutnima su se obratili i Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, Laslo Volf, predsednik Mađarsko-srpskog poslovnog saveta, Nataša Pavlović, direktor Turističke organizacije Vojvodine, Janoš Babić, generalni konzul Mađarske u Subotici i Mikloš Jojart, izvršni direktor Mađarsko-srpske trgovinske i industrijske komore.
Poseban kvalitet uspehu poslovnog foruma su dali B2B razgovori privrednika održani nakon plenarne sednice. Interesovanje mađarskih privrednika je bilo veliko za razgovor u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije, građevinskog, energetskog i IT sektora, ugostitetljstva i nautičkog turizma, metalske industrije, hotelijerstva i bankarstva.Susret predsednika Aleksandra Vučića sa predsednikom Mađarske Janošem Aderom, 11.09.2017.

Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić sastao sе 11. septembra u Sеnti sa prеdsеdnikom Mađarskе Janošеm Adеrom povodom obеlеžavanja 320 godina od Bitkе kod Sеntе.
Tokom susrеta dеlеgacija, prеdsеdnik Vučić zahvalio jе Mađarskoj na podršci еvropskom putu Srbijе i izrazio zadovoljstvo uspеšnim razvojеm odnosa Srbijе i Mađarskе, naglasivši da su politički, еkonomski i kulturni odnosi dvеju zеmalja na visokom nivou. "Stabilnost i uspеšan razvoj odnosa Srbijе i Mađarskе su u prioritеtnom intеrеsu obеju zеmalja. Od januara do jula 2017. godinе robna razmеna dostigla jе 818,7 miliona еvra, što ukazujе na porast povеrеnja poslovnog svеta u obе zеmljе", istakao jе prеdsеdnik Vučić. On jе naglasio da u Srbiji postoji povoljno i stimulativno poslovno okružеnjе i sigurnost za invеstitorе, kao i da su mađarska ulaganja i učеšćе mađarskih kompanija u zajеdničkim projеktima dobrodošli. Prеdsеdnik Vučić jе dodao da jе intеnziviranjе saradnjе dvеju zеmalja mogućе u oblastima infrastrukturе, saobraćaja, еnеrgеtikе, poljoprivrеdе, vodoprivrеdе, tеlеkomunikacija, turizma i prеkograničnе saradnjе.
Prеdsеdnik Adеr jе istakao da su bilatеralni odnosi na najvišеm nivou i da sе politički dijalog i lični odnosi rukovodstava dvеju zеmalja konstantno unaprеđuju, istakavši da zasluga za unaprеđеnjе tih odnosa u vеlikoj mеri pripada prеdsеdniku Vučiću. „Mađarska podržava ulazak Srbijе u EU i sprеmna jе da svoja iskustva u prеgovorima sa EU podеli sa Srbijom“, naglasio jе mađarski prеdsеdnik.
Nakon susrеta, prеdsеdnici Alеksandar Vučić i Janoš Adеr položili su vеncе na Spomеnik junacima Sеnćanskе bitkе.Otvoren „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, 08.09.2017.

U prisustvu velikog broja gostiju, u Palati umetnosti u Budimpešti 8. septembra svečano je otvoren “Mesec srpske kulture u Mađarskoj”. U ime vlade RS svečanoj ceremoniji je prisustvovao ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, koji je naglasio da je “Mesec srpske kulture u Mađarskoj” velika i značajna manifestacija, tokom koje mađarska publika može da upozna najlepše delove srpske kulture. Istakao da je kulturni prostor Srbije prelazi državne granice, kao što se i mađarski prostire van njenih granica, gde se prepliću i ostavljaju duboke tragove. Skupu je u ime vlade Mađarske prisustvovao državni sekretar za crkve, nacionalne zajednice i odnose sa civilnim društvom, Mikloš Šoltes, koji je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva na otvaranju ovako značajne kulturne manifestacije srpske zajednice u Mađarskoj, i dodao da poslednjih godina “živimo u najboljem periodu srpsko-mađarskih odnosa”. Ukazao je da su nacionalne manjine u obe zemlje jedan od ključnih faktora dobrih bilateralnih odnosa. Ocenio da manifestacija “Meseca srpske kulture u Mađarskoj” doprinosi jačanju prijateljstva između dva naroda i pokazuje da oni mogu da žive u miru i prijateljstvu jedan pored drugog. Direktor Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj, Milan Đurić, ujedno i organizator “Meseca srpske kulture u Mađarskoj” je ukratko ukazao na značaj manifestacije za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.
“Mesec srpske kulture u Mađarskoj” je otvorio Ansambl narodnih igara i pesama Srbije “Kolo” sa koncertom pod nazivom “Energija tradicije”. Skupu su prisustvovali i ambasador RS u Budimpešti, Rade Drobac, najviši predstavnici Samouprave Srba u Mađarskoj, strane diplomate i brojna publika.
Manifestacija “Mesec srpske kulture u Mađarskoj” će trajati do 06.10.2017.U Segedinu održan Mađarsko-srpski poslovno-turistički forum, 01.09.2017.

Mađarsko-srpski poslovno-turistički forum i B2B susreti održani su u Segedinu 1. septembra u organizaciji Privredne komore Vojvodine, Trgovinske i industrijske komore županije Čongrad, uz podršku Ambasade Srbije u Budimpešti. Cilj foruma je bio predstavljanje turističke privrede i potencijala Vojvodine i povezivanje sa privrednicima iz Čongrada.
Ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac je istakao da uprkos tome što su politički odnosi između dve zemlje veoma dobri i ekonomska saradnja sa robnom razmenom iz godine u godinu raste, ne mogu biti zadovoljni sa turističkom saradnjom između Mađarske i Srbije, jer zaostaje i ne odgovara objektivnim mogućnostima za razvoj. Mađarski turisti malo znaju o turističkim potencijalima Srbije. Upravo su zbog toga turistički forumi od velikog značaja za promociju srpskog turizma, istakao je ambasador Drobac.
Na manifestaciji su govorili i Pal Nemeši, predsednik Privredne komore županije Čongrad, Laslo Šoljmoš, zamenik gradonačelnika Segedina i Bojana Miljuš, zamenik generalnog sekretara Privredne komore Vojvodine.Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije objavilo poziv za prijavljivanje za dodelu stipendija za školsku 2017/2018. godinu, u okviru Projekta „SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA”.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poziva sve zainteresovane pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu (Madjarske, Bugarske, Rumunije, Makedonije, Albanije i Slovenije) starosti od 18 do 35 godina da se prijave za dodelu stipendija Vlade Republike Srbije u okviru projekta „Srbija za Srbe iz regiona”.
Zainteresovani se mogu prijaviti preko nadležnog Diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u svojoj državi.
Rok za dostavljanje formulara i propratne dokumentacije je 18. septembar 2017. godine.
Poziv za prijavljivanje za dodelu stipendija i prijavni formular možete preuzeti OVDE.Srpsko-mađarski poslovni forum u Ambasadi, 04.03.2017.

U Ambasadi R. Srbije u Budimpešti je 04. marta o.g. održan Srpsko-mađarski poslovni forum u organizaciji Ambasade R. Srbije i Trgovinske i industrijske komore Budimpešte (BKIK). Cilj ovog foruma je bio predstavljanje dela turističke ponude R. Srbije, uspostavljanje kontakata između privrednika odnosno turističkih radnika Mađarske i Srbije, izgradnja buduće privredne i turističke saradnje, kao i pronalaženje mađarskih partnera spremnih za dovođenje turista u Srbiju.
Uvodnu reč na Poslovnom forumu su dali Rade Drobac, ambasador R. Srbije u Budimpešti, i Dr. Zoltan Kiš, predsednik Trgovinske i industrijske komore Budimpešte.
Ambasador Rade Drobac je rekao da je ovaj poslovni forum posvećen razvoju privredne i turističke saradnje u uslovima dobrih političkih odnosa. Naglasio je da ambasada R. Srbije maksimalno ulaže napore da doprinese razvoju dobrih odnosa Srbije i Mađarske, a posebno razvoju ekonomske saradnje. Istakao da ambasada učestvuje na svim skupovima posvećenim ekonomiji, podstiče interesovanje mađarskih privrednika za ekonomsku saradnju sa privrednicima u R. Srbiji, i u tom cilju organizuje ovakve skupove u Ambasadi.
Na poslovnom forumu su o mogućnosti turističke saradnje i turističkoj ponudi R. Srbije govorili Mikloš Bornemisa, predsednik Odeljenja za turizam i ugostiteljstvo Trgovinsko i industrijske komore Budimpešte, Pavle Počuč, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, Oto Kišmarton, ministar-savetnik, Nataša Pavlović, direktorica TO Vojvodine i predstavnici turističkih organizacija i agencija iz AP Vojvodine.
Prijatnoj atmosferi doprineli su članovi Akademskog društva za negovanje muzike „Gusle“, iz Kikinde, koji su priredili mini koncert.
Na Srpsko-mađarskom poslovnom forumu je R. Srbija predstavljena u kulturnom, društvenom i privrednom domenu, a posebno njeni turistički potencijali.U Ambasadi obeležen Dan državnosti i Dan Vojske Srbije, 14.02.2017.

Povodom Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije, 14.02.2017. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti je održan tradicionalni svečani prijem, kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz mađarskih državnih institucija, diplomatskog kora i kora vojnih izaslanika, predstavnika srpske zajednice i SPC u Mađarskoj.
Goste je pozdravio ambasador Rade Drobac i tom prilikom istakao najvažnije rezultate koje je R. Srbija ostvarila u proteklom periodu, među kojima je izdvojio ekonomsku stabilizaciju zemlje i unapređenje bilateralne saradnje sa Mađarskom, čemu su doprineli veoma dobri lični odnosi visokih predstavnika dve zemlje, o čemu najbolje svedoči redovno održavanje zajedničkih sednica dve vlade, već tri godine zaredom. Naglasio je da dobre bilateralne odnose prati konstantan rast trgovinske saradnje, ali i sve razvijenija saradnja u oblasti infrastrukturnih projekata. Istakao je zadovoljstvo što je obostrano mnogo učinjeno na rešavanju pitanja koja opterećuju manjinske zajednice, i posebno istakao značajnim to što je u proteklih godinu dana mađarska strana donela konkretne odluke koje su usmerene na rešavanje pitanja od značaja za srpsku manjinu u Mađarskoj.
U ime MSPST Mađarske, goste je pozdravio Laslo Sabo, zamenik MSPST i parlamentarni DS, koji je ukazao na bliskost dva naroda naglasivši da postoji dosta stvari koje slavimo zajedno. Osvrnuvši se na pozitivan trend u razvoju bilateralne saradnje, istakao je značaj unapređenja saradnje na ekonomskom planu i ukazao na značaj modernizacije pruge Beograd-Budimpešta. Kada je reč o migracionoj politici, ocenio je da je mađarsko-srpska saradnja od “krucijalnog značaja”, i afirmativnim tonom govorio o značaju i položaju srpske nacionalne manjine u Mađarskoj, kao i mađarske manjine u R. Srbiji.
Na kraju svečanosti je hor budimpeštanske Osnovne škole i gimnazije “Nikola Tesla” otpevao pesmu “Ovo je Srbija”.Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, 30.12.2016.

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, potpisan u Rigi 5. novembra 2016. godine, stupa na snagu 15. januara 2017. godine.
Od tog datuma državljani Republike Srbije i Narodne Republike Kine, nosioci običnih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do 30 (trideset) dana od datuma ulaska.Zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske u Nišu, 20-21. 11.2016.

Treća zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske održana je u Nišu 20. i 21. novembra 2016.g., kojom prilikom je obostrano ocenjeno da međusobni odnosi nikada nisu bili bolji i potvrđena spremnost za njihovo dalje unapređenje.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednik Vlade RS, Aleksandar Vučić ocenio da Srbija i Mađarska imaju iskrene i prijateljske odnose, koji su u političkom smislu najbolji mogući, a cilj je da se oni u sferi ekonomije dodatno poboljšaju. Premijer Vučić je naveo da je sa svojim mađarskim kolegom razgovarao i o privlačenju investitora iz te zemlje, i to ne samo u Vojvodinu, već i u druge delove Srbije, kao i da je i Mađarska zainteresovana za privlačenje srpskih investitora.
Premijer Vučić je izrazio zahvalnost Mađarskoj zbog podrške koju pruža Srbiji u procesu evropskih integracija. Ocenio je i da je odnos Srbije prema mađarskoj manjini veoma dobar, kao i da je odnos Mađarske prema srpskoj zajednici u toj zemlji takođe odličan.
Premijer Mađarske, Viktor Orban, je poručio da njegova zemlja želi da investira u Srbiju, i to u privredne grane koje su u obostranom interesu, dodajući da analize te zemlje pokazuju da Srbija stoji pred velikim uzletom u razvoju i da pruža značajne mogućnosti inostranim investitorima. Istakao je i da je stabilnost u Srbiji od ključnog značaja za stabilnost čitave centralne Evrope, uključujući i Mađarsku, i zato će podržati sve korake protiv terorizma i za očuvanje sigurne bezbednosne situacije u Srbiji. Orban je vezano za nacionalne manjine konstatovao da Srbija sprovodi manjinsku politiku koja prevazilazi evropske standarde.
Na marginama zajedničke sednice vlada u Nišu održan i srpsko-mađarski biznis forum u organizaciji Privredne komore Srbije i Nacionalne trgovinske kuće Mađarske, na kome je učestvovalo 250 privrednika iz 170 kompanija.U Ambasadi zatvоren „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, 10.10.2016.

Tradicionalna manifestacija „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, koju je ove godine po sedmi put organizovao Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj (KDC), pod pokroviteljstvom Samouprave Srba u Mađarskoj, svečano je zatvorena 10. oktobra o.g. u prostorijama Ambasade R. Srbije u Budimpešti. Prisutnima se kao domaćin obratio ambasador R. Srbije u Mađarskoj Rade Drobac, Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R. Srbije, i Laslo Sabo, zamenik MSPST Mađarske, koji su svojim prisustvom dali poseban značaj ovoj manifestaciji. Skupu se obratio i Milan Đurić, direktor KDC i organizator „Meseca srpske kulture u Mađarskoj“. Među gostima su bili Nenad Ivanišević, DS u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R. Srbije, visoki predstavnici mađarske državne administracije, diplomatskog kora, rukovodstvo SSM i srpske zajednice.
U ambasadi je u okviru svečanog zatvaranja upriličen odgovarajući program, u kome je na početku ansambl Vujičić izveo splet melodija sa motivima iz naših krajeva, dok je na kraju priređen koktel praćen srpskim tamburaškim sastavom iz Mađarske.Zvanična poseta Ivice Dačića, prvog potpredsednika Vlade R. Srbije i Ministra spoljnih poslova R. Srbije, Mađarskoj, 02-03.10.2016.

Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i Ministar spoljnih poslova R. Srbije, boravio je u zvaničnoj poseti Mađarskoj 02. i 03. oktobra 2016. g. na poziv Petara Sijarta, MSPST Mađarske. U razgovoru sa domaćinom P. Sijartom je istakao značaj nastavka stabilnog i kontinuiranog trenda u razvoju bilateralnih odnosa. Dogovoreno je da se zajednička sednica dve vlade održi 20. i 21. novembra o.g. u Nišu. Mađarska strana je ponovila snažnu podršku evrointegracijama Srbije, kao i za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, u prvom redu 5, 20, 25 i 26. Ministar P. Sijarto je naglasio da će Mađarska u vidu pomoći uputiti 20 pripadnika svojih policijskih snaga u Srbiju, u cilju podrške u zaštiti srpsko-makedonske i srpsko-bugarske granice. I. Dačić je zahvalio na mogućnosti obuke mladih diplomata iz RS u oblasti evropskih integracija u MSPST Mađarske, i s tim u vezi ponudio organizaciju programa obuke u MSP R. Srbije za jednog mađarskog diplomatu.
I. Dačić, MSP RS, se tokom boravka susreo i sa Viktorom Orbanom, PV Mađarske, kada je bilo reči o bilateralnim odnosima i regionalnoj stabilnosti, pri čemu je mađarski premijer podvukao da njegova zemlja pruža punu podršku R. Srbiji u procesu evrointegracija.
I. Dačić, MSP RS se u Ambasadi Srbije u Budimpešti susreo i sa predstavnicima zajednice Srba u Mađarskoj koji su iskazali zadovoljstvo razvojem situacije od prošlogodišnje sednice dve vlade i založili se za realizaciju dogovorenih konkretnih projekata kada je reč o položaju srpske manjine u Mađarskoj.Mesec srpske kulture u Mađarskoj: modna revija Verice Rakočević u Ambasadi, 30.09.2016.

U prostorijama Ambasade R. Srbije je 30.09. o.g. održana „Modna revija“ poznate modne kreatorke iz Srbije V. Rakočević, koja je organizovana u okviru manifestacije „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“ i koja je privukla veliku pažnju prisutnih. Među zvanicama su bili brojni članovi srpske zajednice u Mađarskoj, predstavnici diplomatskog kora (pre svega supruge ambasadora), najugledniji stilisti i dizajneri iz sveta mode u Mađarskoj, i predstavnici srpskih medija u Mađarskoj.
Prisutnima se na otvaranju manifestacije u ime Srpskog kulturnog i dokumentacionog centra obratila D. Đurić, koja je zahvalila kreatorki i Ambasadi R. Srbije u Budimpešti na predstavljanju dela srpske mode u Mađarskoj, i naglasila da najnovija kolekcija vodeće srpske modne kreatorke „No Limit“ daje pečat tradicionalnoj manifestaciji „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“. Na kraju revije je održan prigodan koktel.Otvoren „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, 10.09.2016.

Tradicionalna manifestacija „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“ u organizaciji Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj je ove godine otvorena 10. septembra 2016. godine u Deski. U ime Vlade R. Srbije je prisustvovao Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, a bili su prisutni i ambasador R. Srbije u Mađarskoj R. Drobac, i L. Kiralj, gradonačelnik Deske.
U prisustvu velikog broja učesnika i gledalaca, „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“ je otvoren „Ajvarijadom“, i smotrom KUD iz cele Mađarske i šireg regiona. Alvarijadu je muzički pratio duvački orkestar B. Mladenovića iz Svilajnca.
Manifestacija „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“ će trajati do 10. oktobra ove godine, i obuhvatiće sve segmente srpske kulture, tradicije i savremenog stvaralaštva.
Više informacija i Program „Meseca srpske kulture u Mađarskoj“ možete pronaći na internet stranici Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj.Premijer Mađarske u poseti Beogradu, 05. 09.2016.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić 5. septembra se u Beogradu sastao sa premijerom Mađarske, Viktorom Orbanom. Nakon susreta premijer Srbije ocenio da je bilateralna saradnja dveju zemalja sve bolja i obavestio da je postignut dogovor o tome da do kraja godine bude organizovana nova zajednička sednica dveju vlada, i to najverovatnije u nekom gradu u centralnoj Srbiji. Istakao da je usaglašeno i to da se saradnja unapređuje u svim oblastima, i zato će formirati posebnu radnu grupu. Ukazao i da trgovinska razmena dveju zemalja raste, pri čemu je rast za 12,7 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu. PV Vučić je istakao da je sa svojim sagovornikom postigao dogovor o tome da dve države naprave zajedničku strategiju za budućnost.
Viktor Orban je poručio da Mađarska nastavlja da daje podršku EU integraciji Srbije, i ne prihvata da bilo ko iz nekog razloga blokira pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Istakao da jedino merodavno mora da bude ono šta je neka država završila u procesu integracija. Iskazao je i zadovoljstvo zbog toga što Mađari koji žive u Srbiji imaju mogućnost da žive u sređenim uslovima i u dobrim odnosima sa Srbima. Premijer Mađarske je preneo da se i Mađarska trudi da obezbedi iste uslove za članove srpske zajednice, uz ocenu da saradnja dveju zemalja predstavlja pravi primer kako treba da izgledaju uređeni odnosi u Evropi.Jadranka Joksimović boravila u zvaničnoj poseti Mađarskoj, 31.08.2016.

Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije R. Srbije, je na poziv P. Sijarta, MSPST Mađarske, 31. avgusta 2016. godine boravila u zvaničnoj poseti Budimpešti. Tom prilikom je imala odvojene susrete sa P. Sijartom, MSPST, i S. Takačem, DS u Kabinetu premijera Mađarske zaduženim za pitanja EU.
Jadranka Joksimović se u razgovorima zahvalila Mađarskoj na iskrenoj podršci koju pruža R. Srbiji na putu EU integracija, i izrazila uverenje da će biti otvoreno još nekoliko pregovaračkih poglavlja do kraja godine. Isto tako je ukazala na potrebu da dve zemlje konkurišu za fondove EU namenjene prekograničnoj saradnji. Takođe je istakla značaj uključivanja mađarske nacionalne manjine u politički život Srbije, i ocenila da će njihov položaj i ubuduće biti unapređen. Rekla je da će zajednička sednica dve vlade biti održana oktobra ili novembra ove godine u R. Srbiji, što je ocenila kao dokaz spremnosti za unapređenjem saradnje. Kada je reč o regionalnoj situaciji, naglasila je da R. Srbija sigurno neće učestvovati u podizanju tenzija i uzdržavaće se od izjava, dok države članice EU imaju znatno veću odgovornost u smirivanju regionalnih napetosti.
P. Sijarto, MSPST, je najavio skoro otvaranje još jednog graničnog prelaza između dve zemlje, kao i otvaranje još jednog do kraja 2020. godine. Kada je reč o mađarskoj nacionalnoj manjini u R. Srbiji, Sijarto je rekao da Mađarska sa zahvalnošću gleda na odluku Aleksandra Vučića, predsednika vlade R. Srbije, da SVM participira na republičkom i pokrajinskom nivou.U Subotici održano peto zasedanje Međuvladine mešovite komisije za nacionalne manjine Republike Srbije i Mađarske, 04.04.2016.

U Subotici je 04. aprila 2016. g., nakon pet godina pauze, obnovljen rad Međuvladine mešovite komisije (MMK) za nacionalne manjine Republike Srbije (RS) i Mađarske. Zasedanje komisije, peto po redu, otvorili su kopredsednici komisije, Nenad Ivanišević, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS, i Ferenc Kalmar, poverenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine zadužen za razvoj susedske politike Mađarske, a rad komisije su pozdravili Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS, Aleksandar Vulin, i Predsednik Skupštine AP Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor, koji su istakli izuzetan razvoj bilateralnih odnosa između dve zemlje i poželeli uspešan rad ove komisije, u interesu srpske nacionalne manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u RS.
Nakon svestrane analize velikog broja pitanja iz domena prava nacionalnih manjina u obe zemlje, kopredsednici komisije, N. Ivanišević i F. Kalmar, su potpisali zajednički zapisnik koji će poslužćiti kao osnova za dalji rad na poboljšanju uslova života i rada nacionalnih manjina u RS i Mađarskoj.
Na sednici je dogovoren nastavak rada u užem sastavu radi usaglašavanja onih pitanja oko kojih na sednici nije bilo potpune saglasnosti a postignuti dogovori bi se kasnije uneli u zapisnik kao njegov aneks.
Rad komisije je protekao u prijateljskoj atmosferi i uz međusobno uvažavanje interesa.Poseta ministra Aleksandra Vulina Budimpešti, 19.03.2016.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i državni sekretar Nenad Ivanišević su u subotu 19.03.2016. godine boravili u radnoj poseti u Mađarskoj. Tokom boravka imali su niz sastanka u Budimpešti i Sentandreji sa predstavnicima Samouprave Srba iz Mađarske, Srpske pravoslavne crkve i Katedre za srpski jezik Filozofskog fakulteta ELTE Univerziteta.
Sastanci su održani u sklopu priprema za održavanje Međuvladine srpsko-mađarske mešovite komisije za zaštitu manjina, koji je predviđen da se održi 04.04.2016. godine u Subotici, na kojima su predstavnici Srba iz Mađarske mogli da upoznaju ministra sa aktuelnim nerešenim pitanjima srpske nacionalne manjine u Mađarskoj.
Nakon sastanaka ministar i državni sekretar prisustvovali su dobrotvornoj priredbi koju su organizovali đaci i nastavnici Srpskog zabavišta, osnovne škole, gimnazije i đačkog doma Nikola Tesla u Budimpešti, gde im se pridružio i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.U Budimpešti održano zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske, 17-18.03.2016.

U Budimpešti je od 17. do 18. marta održano Osmo zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske. Tokom zasedanja su dogovorene zajedničke aktivnosti u cilju daljeg jačanja trgovinske i ekonomske saradnje dve zemlje, kao i da se naredno zasedanje Komisije održi 2017. godine u Beogradu. Obostrano je istaknuta spremnost za nastavak intenzivnog rada na širenju i produbljivanju bilateralnih ekonomskih odnosa.
Nakon plenarnog sastanka Komisije ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković, koja je i kopredsednik srpskog dela zajedničke komisije za ekonomsku saradnju, je sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Peterom Sijartom, koji je i kopredsednik mađarskog dela Komisije, potpisala Protokol sa zasedanja, a potpisan je i Memorandum o saradnji u oblasti zdravlja i farmaceutske industrije za period 2015-2020, i Memorandum o turističkoj saradnji.
Tokom boravka u Budimpešti ministar Bogosavljević-Bošković se sastala i sa ministrom poljoprivrede Mađarske Šandorom Fazekašom, sa kojim je razgovarala o daljem unapređenju saradnje u oblasti poljoprivrede. Ministar Bogosavljević-Bošković je u okviru programa posetila i Mađarsku poljoprivrendu komoru gde se sastala sa njenim predsednikom Balažom Đerfijem.
Na marginama zasedanja ekonomske komisije je uspešno realizovan i Biznis forum srpskih i mađarskih privrednika, u organizaciji Privredne komore Srbije i Mađarske nacionalne trgovinske kuće, sa fokusom na poljoprivredni i prehrambeni sektor.U Ambasadi obeležen Dan državnosti i Dan vojske Srbije, 18.02.2016.

Povodom Dana državnosti Republike Srbije i Dana vojske Srbije, 18.02.2016. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti je održan tradicionalni svečani prijem, kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz mađarskih državnih institucija , diplomatskog kora i kora vojnih izaslanika, predstavnika srpske zajednice i SPC u Mađarskoj.
Goste je pozdravio ambasador Rade Drobac i tom prilikom istakao i najvažnije rezultate koje je RS postigla u protekloj godini, među kojima je izdvojio značaj otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja sa EU decembra prošle godine. Naglasio je i da regionalna saradnja i unapređenje odnosa sa susedima predstavljaju priritete spoljne politike RS, i s tim u vezi dodao da je bilateralna saradnja sa Mađarskom tokom prošle godine nastavila da se unapređuje. O tome svedoče brojne posete visokih zvaničnika dve zemlje, otvoren i prijateljski razgovor o raznim pitanjima, uključujući i o manjinama. Naveo da dobre bilateralne odnose prati konstantan rast trgovinske razmene, a ekonomska saradnja je obogaćena saradnjom na jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u regionu, rekonstrukciji železničke pruge Beograd-Budimpešta, u saradnji sa Kinom. Istakao je zadovoljstvo što je poslednjih godina obostrano učinjeno mnogo na rešavanju pitanja koja opterećuju manjinske zajednice, a posebno naglasio značajnim to što je mađarska strana preduzela konkretne mere za rešavanje pitanja od značaja za srpsku manjinu u Mađarskoj.
Prijemu je prisustvovao i Šandor Pinter, MUP Mađarske, dok je u ime MSPST Mađarske goste pozdravio Žolt Čutora, zamenik DS za politiku otvaranja prema Istoku, koji je ocenio da se bilateralni odnosi dve zemlje nalaze na istorijskom maksimumu, i s tim u vezi ukazao na značaj daljeg razvijanja strateške saradnje između Mađarske i RS. Istakao je da će Mađarska i ubuduće snažno da se zalaže da RS što pre postane član porodice evropskih zemalja, jer prioritet mađarske Vlade predstavlja unapređenje dobrosusedskih odnosa.Zvanična poseta Maje Gojković, predsednika NS RS, Mađarskoj, 19.11.2015.

Maja Gojković, predsednik NS RS, je boravila od 18-19. novembra o.g u zvaničnoj i prijateljskoj poseti Mađarskoj, na poziv Lasla Kevera, predsednika Parlamenta Mađarske. Tokom razgovora sa Laslom Keverom obostrano je konstatovano kontinuirano unapređenje odnosa dve zemlje i saradnja u mnogim pitanjima od obostranog značaja, kao i proširenje saradnje u ekonomskoj sferi.
Maja Gojković, predsednik NS RS, i Laslo Kever, predsednik Parlamenta Mađarske, su imali sadržajne razgovore i u vezi aktuelne situacije i budućeg razvoja sveukupnih odnosa dve države, posle kojih su sa zadovoljstvom konstatovali da se odnosi dve zemlje nalaze na istorijskom maksimumu i bez otvorenih pitanja. Ocenjeno je da su poseta i razgovori protekli u prijateljskoj i otvorenoj atmosferi, i potvrdili nastavak pozitivnog trenda u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Mađarske.
Maja Gojković se tokom boravka susrela i sa Grupom prijatelja RS u Parlamentu Mađarske.Svečano zatvaranje „Meseca srpske kulture“ u Budimpešti, 15. 10.2015.

Tradicionalna manifestacija „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, koju je ove godine po šesti put organizovao Srpski kulturni i dokumentacioni centar (KDC), pod pokroviteljstvom Samouprave Srba u Mađarskoj, svečano je zatvorena 15. oktobra o.g. u prostorijama Ambasade RS u Budimpešti. Brojne prisutne iz mađarske državne administracije, diplomatskog kora i srpske zajednice, kao domaćin je pozdravio ambasador Republike Srbije u Mađarskoj Rade Drobac. Potom su pozdravne govore održali Igor Bečić, potpredsednik NS RS, i Antal Paulik, načelnik glavnog Odeljenja u Ministarstvo za ljudske resurse Mađarske. Poslednji se prisutnima obratio Milan Đurić, direktor KDC i organizator „Meseca srpske kulture u Mađarskoj“, koji je istakao značaj ove manifestacije za očuvanje identiteta Srba u Mađarskoj i saradnju dve zemlje.
Održavanje „Meseca srpske kulture u Mađarskoj“ je realizovano uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, i Ministarstva za ljudske resurse Mađarske.Zvanična poseta predsednika Vlade RS Aleksandra Vučića i zajednička sednica vlada Republike Srbije i Mađarske u Budimpešti, 1.07.2015.

U Budimpešti je 1. jula u zvaničnoj poseti Mađarskoj bio premijer Aleksandar Vučić, a održana je zajednička sednica vlada Republike Srbije i Mađarske. U okviru posete, predsednika vlade RS je primio i predsednik Mađarske, Janoš Ader, a razgovor je bio posvećen bilateralnim odnosima, procesu evrointegracija i saradnji u oblasti energetike i infrastrukturnog razvoja.
U okviru zajedničke sednice vlada premijer A. Vučić je razgovarao i sa svojim domaćinom, premijerom Viktorom Orbanom, a održan je niz bilateralnih susreta resornih ministara, kao i mađarsko-srpski biznis forum.
Nakon zajedničke sednice u Budimpešti su potpisana i četiri sporazuma iz oblasti infrastrukture, spoljnih poslova, evropskih integracija i prosvete.
Predsednici vlada Mađarske i Srbije, V. Orban i A. Vučić su održali zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj je premijer Srbije ocenio da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u novijoj istoriji dve zemlje i poručio da je očuvanje stabilnosti prioritetni interes Srbije, te najavio da će dve zemlje zajedno raditi na rešavanju problema povećanog broja migranata. Premijer Srbije je takođe naveo da je sa premijerom Orbanom razgovarao i o zajedničkim infrastrukturalnim projektima, kao i o ulaganju mađarskih privrednika u Srbiju i srpskih privrednika u Mađarsku. (opširnije)
Uoči zajedničke sednice vlada, 30. juna u Budimpešti  ministri unutrašnjih poslova Srbije, Austrije i Mađarske potpisali su Memorandum o razumevanju kojim su se tri strane dogovorile o promeni konkrentih mera za suzbijanje ilegalnih migracija.Poseta delegacije Odbora za spoljne poslove Parlamentu Mađarske, 4-5. 05.2015.

Delegacija Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine koju je predvodila Aleksandra Đurović, boravila je u zvaničnoj bilateralnoj poseti Parlamentu Mađarske 4. i 5. maja 2015. godine, na poziv predsednika Odbora za spoljne poslove Parlamenta Mađarske Žolta Nemeta.
Delegacija je razgovarala sa članovima Odbora za spoljne poslove, članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom i potpredsednikom Parlamenta Gergeljom Gulješem. U razgovorima su potvrđeni izuzetno dobri bilateralni odnosi između dve zemlje i podrška mađarskih parlamentaraca evropskim integracijama Srbije. Sagovornici su se saglasili da intenzivna parlamentarna saradnja može doprineti daljem jačanju odnosa u oblasti ekonomske saradnje, kulture i sigurnosti i bezbednosti granica, a da su nacionalne manjine most saradnje između dve države i naroda.
U razgovorima bilo reči o saradnji u oblasti saobraćajne infrastrukture, prekogranične saradnje, otvaranja novih graničnih prelaza i energetike. Dve strane su se založile za obnavljanje rada mešovite komisije za manjine dve vlade, kao i da saradnja između odbora za spoljne poslove treba da bude redovna i dogovorili održavanje naizmeničnih sastanaka jednom godišnje.Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu posetio predstavnike Samouprave Srba u Mađarskoj, 4.05.2015.

U okviru zvanične posete parlamentu Republike Mađarske, dr Janko Veselinović, kao član delegacije Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije, u svojstvu predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, u ponedeljak, 4. maja 2015. godine, sastao se sa predstavnicima Samouprave Srba iz Mađarske (SSM).
U razgovoru su izneti aktuelni problemi sa kojima se susreće srpska manjina u Mađarskoj, u okviru kojih su izdvojili pitanje otežanog informisanja srpske manjine na maternjem jeziku, promenom kanala i termina emitovanja emisije „Srpski ekran“, finansiranja srpskog pozorišta i povratak imovine SPC.
Predstavnici SSM su istakli potrebu što hitnijeg izbora direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, jer bi se, po njihovom mišljenju, time prevazišli trenutni problemi u komunikaciji predstavnika Srba iz dijaspore i regiona sa maticom.
Takođe predstavnici SSM su izneli potrebu što skorije obnove rada Mešovite komisije za zaštitu manjina, jer je to zvanična prilika da obe zemlje i predstavnici manjina iznesu svoje probleme i potpišu Protokol koji ih obavezuje da dogovoreno i sprovedu.Osvećenje novoizgrađene crkve „Sv. Andronika i Junije“ i otvaranje Muzeja SPC u Pečuju, 3.05.2015.

U Pečuju je 3. maja svečano osveštana novoizgrađena crkva „Sv. Andronik i Junije“ i otvoren Muzej SPC. Ovo je prva srpska pravoslavna crkva izgrađena na tlu Mađarske nakon više od sto godina.
Svečanu listurgiju je vodio Patrijarh srpski, gospodin Irinej, uz pomoć Vladike Budimskog i administratora Temišvarskog Lukijana i rumunskog episkopa Đule, Siluana. Svečanom osvećenju su prisustvovali visoki zvaničnici RS i Mađarske, kao i oko 400 vernika SPC iz Pečuja, ali i iz cele Mađarske, pa i hrvatskog dela Baranje. Patrijarh Irinej je na kraju liturgije u obraćanju prisutnima istakao značaj izgradnje crkve u vremenu kada se ostale ruše, što svedoči o prijateljstvu i miru, nasuprot ratovima i sukobima. U tom smislu posebno je naglasio da su srpska manjina u Mađarskoj i mađarska manjina u Republici Srbiji most koji treba da spaja srpski i mađarski narod.
Na svečanosti su između ostalog govorili i specijalni izaslanik predsednika RS Tomislava Nikolića, Radoslav Pavlović, kao Peter Hopal, DS u Ministarstvu ljudskih resursa Mađarske.
Nakon osveštavanja crkve, svečano je otvoren i Muzej zbirke crkveno-istorijskih predmeta Baranje, koji je adaptiran u prostoru bivše kapele SPC.Laslo Kever, predsednik Parlamenta Mađarske u zvaničnoj poseti R. Srbiji, 16-17.04.2015.

Laslo Kever, predsednik Parlamenta Mađarske, je 16-17. aprila 2015.g. zvanično posetio Republiku Srbiju. Tokom posete imao je odvojene susrete sa Tomislavom Nikolićem, predsednikom RS, Aleksandrom Vučićem, predsednikom Vlade RS, Majom Gojković, predsednik NS RS i Ištvanom Pastorom, predsednikom SVM. Predsednici Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i Parlamenta Mađarske Laslo Kever su ocenili da su politički odnosi dveju zemalja na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, što je od velikog značaja za obe države. Dvojica sagovornika su tokom sastanka konstatovala da je napravljen suštinski pomak u prevazilaženju otvorenih pitanja iz prošlosti. Premijer RS je ukazao da se u Srbiji veoma poštuje mađarska nacionalna manjina koja zajedno sa srpskom nacionalnom manjinom u Mađarskoj predstavlja most saradnje između dve zeme. Istakao je zahvalnost Mađarskoj na podršci u procesu evrointegracija Srbije a razmotrene su i mogućnosti za povećanje ekonomske i saradnje na ostvarenju energetske bezbednosti dve zemlje. Konstatovano je da nisu iskorišćeni svi potencijali i da će najavljena gradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte uz pomoć kineskog kapitala pružiti dodatni podsticaj ukupnoj saradnji.
Maja Gojković, predsednik NS RS, je istakla da je Mađarska zemlja sa kojom razvijamo najbolje političke, ekonomske i kulturne odnose, i da je sa predsednikom Parlamenta Mađarske dogovorena saradnja i na nivou skupštinskih odbora.Ministar Dačić na sastanku ministara posvećenom pitanjima energetske bezbednosti Centralne i Jugoistočne Evrope, 07. 04.2015.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je na poziv ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Petera Sijarta 7. aprila u Budimpešti učestovao na sastanku ministara spoljnih poslova Mađarske, Republike Srbije, Republike Grčke, Republike Makedonije i ministra za pitanja EU Republike Turske, posvećenom pitanjima energetske bezbednosti Centralne i Jugoistočne Evrope.
Ministar Dačić je nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što su predstavnici pet zemalja po prvi put zvanično izrazili spremnost da zajedno učestvuju u infrastrukturnim projektima koji će obezbediti mogućnost da ove zemlje osiguraju energetsku bezbednost. Istakao da je ovo pitanje za Srbiju ne samo od vitalnog ekonomskog i energetskog značaja, već pitanje od nacionalnog značaja.
Ministar Dačić naglasio je da očekuje da se najpre definiše ceo projekat, a zatim i izradi zajednička studija izvodljivosti. Apelovao je i na blagovremenu odgovorajuću komunikaciju sa Evropskom komisijom.
Ministar Dačić je na marginama ministarskog sastanka u Budimpešti imao i bilateralni susret sa ministrom spoljnih poslova Republike Grčke Nikosom Kociasom.Prošlo je 11 godina od etnički motivisanog nasilja nad Srbima marta 2004. godine

Zločin bez kazne!
Navršava se 11 godina od etnički motivisanog nasilja i progona Srba i nealbanaca od strane Albanaca od 17. do 19. marta 2004. godine. U tri dana nasilja Albanaca nad Srbima i nealbancima stradalo je 10 Srba i 9 nealbanaca, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, od kojih 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata kao što su škole, pošte i domovi zdravlja. Proterano je 4.012 Srba iz šest gradova i devet sela.
Pred očima međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, oličene u Kforu i UNMIK-u, na početku XXI veka se dogodio nečuveni teror i progon nad Srbima. U tom trenutku je na Kosovu i Metohiji bilo 38.000 vojnika Kfora iz 39 zemalja kao i 8.000 UN policajaca iz 52 zemlje. Ovo je posle juna i jula 1999. godine, bio drugi veliki progon Srba sa Kosova i Metohije pred očima čitavog sveta, i pored teško naoružanih vojnika Kfora i UNMIK policije.
Sve međunarodne organizacije na Kosovu i Metohiji su osudile etnički motivisano martovsko nasilje Albanaca nad Srbima i nealbancima, od kojih su najznačajnije OUN i OEBS. Međutim, nikakve političke ili druge akcije međunarodne zajednice oličene pre svega u njenim organizacijama i institucijama, niti države čiji su predstavnici u međunarodnim misijama na KiM, nisu ništa preduzele da se pogrom spreči, ni da se njegove posledice prevaziđu, niti je za ovaj zločin iko odgovarao.Srbija na sajmu turizma „Utazaš 2015.“ u Budimpešti, 28.02.2015.

U Budimpešti je 26. februara 38. put otvoren međunarodni sajam turizma pod nazivom „Utazaš 2015.“. Na sajmu svoje turističke ponude, na 20.000 kvadratnih metara, prikazalo je preko 250 izlagača iz oko 30 država među kojima je i Republika Srbija.
Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova je i ove godine organizovao nastup turističke privrede Republike Srbije i AP Vojvodine na međunarodnom sajmu turizma. Na Sajmu je predstavljen projekat „Bogatstvo različitosti“, koji ima za cilj da se kroz razvoj multikulturalne ture, „Podunavlje“ predstavi kao jedinstven turistički proizvod.
Centralni događaj na štandu Republike Srbije bio je 28. februara, kada je predstavljen projekat „Bogastvo različitosti“ i održana konferencija za medije na kome su govorili Balint Juhas, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Rade Drobac, ambasador R. Srbije u Budimpešti i Željka Pudar iz Turističke organizacije Srbije.
U toku četvorodnevnog trajanja sajma na štandu R. Srbije i AP Vojvodine nastupile su 12 turističkih organizacija opština i gradova, 5 klastera i udruženja i 7 turističkih preduzeća, agencija i vinara uglavnom iz AP Vojvodine.U Ambasadi obeležen Dan državnosti i Dan Vojske Srbije, 18.02.2015.

Povodom Dana državnosti Republike Srbije i Dana Vojske Srbije, 18.02.2015. godine u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti je održan tradicionalni svečani prijem, kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz mađarskih državnih institucija, diplomatskog kora i kora vojnih izaslanika, policijskih atašea, predstavnika srpske zajednice i SPC u Mađarskoj.
Goste je pozdravio ambasador Rade Drobac, i tom prilikom ukazao na simboliku Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije, i istakao najvažnije rezultate koje je Republika Srbija ostvarila u protekloj godini. U pogledu bilateralne saradnje sa Mađarskom, istakao je da su oni dodatno unapređeni tokom prošle godine, čemu svedoče brojne posete visokih zvaničnika dve zemlje, kao i otvoren i prijateljski razgovor o različitim pitanjima, uključujući i pitanje manjina kao i podršku koju Mađarska pruža Republici Srbiji na putu ka EU. Ukazao je na činjenicu da potvrdu dobrih bilateralnih odnosa predstavlja i konstantan rast trgovinske razmene, kao i dogovor o najvećem infrastrukturnom projektu u regionu, rekonstrukciji železničke pruge Beograd-Budimpešta.
U ime MSPST Mađarske, goste je pozdravio Ištvan Ijđarto, DS za kulturnu i naučnu diplomatiju, koji je ocenio da su odnosi Mađarske i Republike Srbije stabilni i čvrsti, kao i da prioritet mađarske Vlade predstavlja unapređenje dobrosusedskih odnosa. Istakao je da srpska manjina u Mađarskoj, kao i mađarska u Republici Srbiji, igraju važnu ulogu i predstavljaju značajno uporište u odnosima dve zemlje. Dodao je da je mađarski prioritet jačanja bilateralnih odnosa, što će biti tema narednog Samita dve vlade juna o.g. u Budimpešti. Naglasio da Mađarska podržava proces proširenja EU, i pruža punu podršku Republici Srbiji na putu priključenja EU.Ministar Dačić u zvaničnoj poseti Budimpešti, 11. 02.2015.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je na poziv ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Petera Sijartoa 11. februara boravio u zvaničnoj poseti Budimpešti. Šef srpske diplomatije je tom prilikom imao razgovore i sa premijerom Mađarske, Viktorom Orbanom i predsednikom parlamenta, Laslom Keverom.
Ministar Dačić je izrazio zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa, ističući da je u poslednje 2-3 godine došlo do istorijskog napretka u prevazilaženju otvorenih pitanja i razlika u prošlosti. Istakao da su ekonomski odnosi dveju zemalja bolji nego ikad, spoljnotrgovinska razmena iznosi više od milijardu evra, napominjući da je Mađarska za Srbiju prošle godine bila šesta zemlja po obimu spoljnotrgovinske razmene. Naveo da je razgovarano i o otvaranju novih graničnih prelaza, uz napomenu da Srbija želi da granica bude otvorena za protok ljudi, robe i kapitala, ali zatvorena za ilegalne migracije, kriminal, trgovinu ljudima.
Kao centralni projekat dve zemlje označio je pitanje modernizacije pruge Budimpešta-Beograd koji bi trebalo da se realizuje zajedno sa kineskom stranom. Ministar Dačić je izrazio zahvalnost Mađarskoj na podršci koju pruža Srbiji u evrointegracijama, kao i pomoći u prenošenju mađarskih iskustava iz tog procesa.
Razgovarano je i o otkazivanju izgradnje gasovoda Južni tok, a šef srpske diplomatije istakao je da pitanje snabdevanja gasom treba zajednički rešavati.
Tokom susreta sa premijerom Mađarske, ministar Dačić i premijer Orban razmenili su mišljenja i o najvažnijim pitanjima u međunarodnim odnosima, uključujući i pitanje ukrajinske krize.Ministar Dačić posetio sedište Dunavske komisije u Budimpešti, 11.02.2015.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u okviru zvanične posete Mađarskoj, posetio je sedište Dunavske komisije u Budimpešti. Tom prilikom se susreo sa rukovodstvom Sekretarijata i predstavnicima zemalja članica i posmatrača Dunavske komisije. U razgovorima je naročito istaknut ekonomski i infrastrukturni potencijal reke Dunav za celu Evropu.
Poseta Dunavskoj komisiji posebno je značajna imajući u vidu da od juna 2014. godine Srbija ponovo predsedava Dunavskoj komisiji.
Dunavska komisija je nastala usvajanjem Konvencije o režimu plovidbe Dunavom koja je usaglašena i usvojena na međunarodnoj konferenciji u Beogradu 18. avgusta 1948. godine. „Beogradska konvencija" je i danas temeljni dokument koji reguliše ovu materiju i istovremeno najvažniji međunarodni dokument kojem je depozitar Republika Srbija.Visok nivo saradnje Srbije i Mađarske u oblasti odbrane, 22.01.2015.

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić izjavio je 22. januara u Beogradu nakon sastanka sa ministrom odbrane Mađarske Čabom Hendeom da saradnja oružanih snaga Srbijei Mađarske ide uzlaznom linijom, i da je tokom susreta bilo reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu, aktivnostima koje Srbija sprovodi u procesu približavanja EU, kao i o ulozi naše zemlje kao predsedavajuće OEBS-u.
Podsetio je da je ovaj sastanak drugi po redu sa ministrom odbrane Mađarske u poslednjih nekoliko meseci, što potvrđuje visok nivo saradnje dveju zemalja. Krunu saradnje Srbije i Mađarske u oblasti odbrane predstavlja zajedničko učešće u Misiji UN na Kipru, ukazao je ministar Gašić i najavio da će u narednom periodu vojske dveju država održati 20 zajedničkih aktivnosti. Jedna od tema sastanka je bila i prisustvo mađarskog kontigenta u sastavu Misije Kfora na Kosovu, kao i mogućnost za dalje unapređenje saradnje u oblasti vojnog obrazovanja i obuke vazduhoplovnih snaga, preneo je ministar.
Na sastanku postignut je dogovor o tome da se proširi saradnja u oblasti obuke i vojne industrije, dok će od 1. marta oficir mađarske armije biti angažovan u Kancelariji NATO-a u Beogradu, saopštio je ministar Hende.Formiranje ekspertskih grupa Srbije i Mađarske za poljoprivredu, 20.01.2015.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković saopštila je da je sa ministarom poljoprivrede Mađarske, Šandorom Fazekašom 20. januara u Budimpešti postignut dogovor o formiranju zajedničkih ekspertskih radnih grupa u ovoj oblasti. Grupe će raditi na jačanju proizvodnje u poljoprivredi, zaštiti zemljišta, bezbednosti hrane, ali i načinu za maksimalno korišćenje fondova EU. Prvi rezultati rada radnih grupa moći će se sagledati tokom uzvratne posete ministra Fazekaša Beogradu, koja je dogovorena za proleće.
Bogosavljević-Bošković je poručila da je Mađarska izuzetno zainteresovana da osniva zajednička preduzeća u Srbiji kako bi se povećala proizvodnja i obezbedio znatno veći izvoz srpskih proizvoda na strana tržišta.
Tokom susreta bilo je reči i o mađarskim iskustvima u procesu evrointegracija, posebno o korišćenju evropskih fondova za poljoprivredu, ali i o zakonskim rešenjima za pojedina osetljiva pitanja vezana za zakonu o poljoprivrednom zemljištu i zakonima iz oblasti bezbednosti hrane.
Bogosavljević-Bošković je posetila Srpsku gimnaziju „Nikola Tesla“ u Budimpešti, a obišla je i Srpsku crkvu u Sent Andreji.Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou, 14. 01. 2015.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova R. Srbije Ivica Dačić sastao se 14. januara sa ministrom inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom, koji je učestvovao na sastanku Trilateralne radne grupe Republike Srbije, Mađarske i Narodne Republike Kine za projekat rekonstrukcije železničke pruge Beograd-Budimpešta.
Ministri Dačić i Sijarto zajednički su ocenili da su bilateralni odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija i da je u prethodne dve godine ostvaren ogroman napredak na planu rešavanja svih otvorenih pitanja.
Šefovi diplomatija dve zemlje konstatovali su da je zabeležena rekordna vrednost bilateralne ekonomske razmene u 2013. i 2014. godini, kao i da je evidentna izrazito dinamična saradnja u više oblasti od zajedničkog interesa, o čemu svedoče i frekventne posete zvaničnika.
Ministar Dačić naglasio je značaj intenziviranja rada na realizaciji Projekta rekonstrukcije železničke pruge Beograd-Budimpešta. Zahvalio je mađarskom kolegi na svesrdnoj podršci u procesu pristupanja R. Srbije punopravnom članstvu u EU i prihvatio njegov poziv da u februaru ove godine učini uzvratnu zvaničnu posetu Mađarskoj.Modernizacija pruge Beograd–Budimpešta počinje do kraja godine, 14.01. 2015.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto, i zamenik direktora Državne komisije za razvoj i reformu NR Kine, Su Sijanping potpisali su 14. januara o.g. u Vladi Srbije Trilateralni plan saradnje, koji predviđa da Studija izvodljivosti o modernizaciji pruge Beograd–Budimpešta bude završena do kraja juna, i radovi počnu do kraja 2015.godine i traju 2 godine.
Ovim dokumentom predviđa se izgradnja još jednog koloseka, pored postojećeg, za mešoviti saobraćaj - putnički i teretni, kao i da celokupno putovanje na toj relaciji traje menje od tri sata.
Dužina pruge je 350 kilometara, od čega je 184 kilometra na teritoriji Srbije, a 166 kilometara u Mađarskoj.Odnosi Srbije i Mađarske dostigli najviši nivo do sada, 21.11.2014.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se 21. novembra sa ministrom inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu. Obostrano je ocenjeno da su odnosi Srbije i Mađarske dostigli najviši nivo do sada, kao i da su dve zemlje opredeljene da nastave intenzivan politički dijalog i uspešnu saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa. Ministri su se saglasili da su napori na planu unapređivanja odnosa dve zemlje u prethodnom periodu krunisani zaokruživanjem procesa „istorijskog pomirenja" i uspešno održanim prvim Samitom dve vlade u Beogradu.
Ministar Dačić zahvalio se na snažnoj podršci Mađarske procesu evropskih integracija Srbije i istakao našu spremnost za dalje jačanje i konkretizaciju bilateralne ekonomske saradnje. U tom kontekstu, naglasio je značaj učešća Srbije i Mađarske u projektima energetskog i infrastrukturnog povezivanja regionalnih razmera, važnost sprovođenja dogovora o rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Beograd-Budimpešta iz sredstava kineskog fonda za zemlje Centralne i Istočne Evrope, kao i izgradnje gasovoda Južni tok.
Šef mađarske diplomatije ponovio je privrženost Mađarske razvoju odnosa sa Srbijom, koju percipira kao ključnu zemlju regiona Zapadnog Balkana i koja i nadalje može da računa na doslednu podršku procesu pristupanja punopravnom članstvu u EU. Ukazao je da je u regionalnom kontekstu za Mađarsku bitno osiguranje mira, energetske bezbednosti i veće ekonomske i trgovinske razmene sa Srbijom i zemljama ZB.VII zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske u Beogradu, 20.11.2014.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, Snežana Bogosavljević-Bošković, i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peter Sijarto, kao kopredsednici Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju, istakli su da odnosi Srbije i Mađarske nikada nisu bili bolji, da je robna razmena u poslednjih pet godina u stalnom usponu i da je prošle godine dostigla rekordni nivo.
Radom Komisije bila su obuhvaćena pitanja unapređenja bilateralne ekonomske saradnje, posebno robne razmene, kao i zajedničke mere za razvoj poslovnih aktivnosti koje uključuju oblasti trgovine, ulaganja, malih i srednjih preduzeća, autoindustrije. Zatim razvoj infrastrukture, energetiku, poljoprivredu i zaštitu životne sredine, kao i vodoprivredu, informacione tehnologije i informaciono društvo, naučnu i tehnološku saradnju, regionalnu i prekograničnu saradnju, turizam, oblast zdravstva, medicinsku i farmaceutsku industriju.
U organizaciji privrednih komora dve zemlje održan je i Poslovni forum, na kome je učešće uzelo preko 60 kompanija iz obe zemlje. Zastupljeni su bili sektori energetike, autoindustrije, poljoprivrede, vodoprivrede i informacionih tehnologija.
Ministarka Bogosavljević-Bošković iskazala je težnju Srbije i Mađarske da se u narednom periodu postignu još bolji rezultati, što konkretno podrazumeva, da se u trgovini premaši do sada rekordan nivo od 1,4 milijarde evra godišnje razmene, pre svega, daljim povećanjem srpskog izvoza u Mađarsku.Susret premijera Vučića sa ministrom Sijartom u Beogradu, 20.11. 2014.


Predsednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vučić, i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peter Sijarto, ocenili su da su odnosi dveju zemalja veoma dobri, čemu doprinose i mađarska nacionalna manjina u Srbiji, kao i srpska u Mađarskoj.
Tokom sastanka naglasili su da ekonomska saradnja Srbije i Mađarske značajno napreduje, kao i da je robna razmena na rekordnom nivou. Tema susreta bio je i samit Kine i 16 država centralne i istočne Evrope, koji će biti održan u decembru u Beogradu. Dogovoren je zajednički nastup Srbije i Mađarske u pregovorima sa kineskim partnerima o izgradnji brze pruge Beograd– Budimpešta, a bilo je reči i o načinima finansiranja tog projekta, kako bi bio završen do leta 2017. godine.
Razmotrene su i prednosti koje bi donela izgradnja gasovoda „Južni tok“, posebno za energetsku stabilnost u ovom delu Evrope.Predsednik Nikolić razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Mađarske, 20.11.2014.

Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Tomislav Nikolić razgovarao jе 20. novembra u Bеogradu sa ministrom spoljnih poslova Mađarskе, Pеtеrom Sijartom.
Prеdsеdnik Nikolić i ministar Sijarto saglasili su sе da jе saradnja izmеđu Srbijе i Mađarskе značajno poboljšana, o čеmu najboljе govori podatak da jе tokom prošlе godinе ostvarеna rеkordna trgovinska razmеna izmеđu dvе zеmljе. Istakli su potrеbu da sе Srbija i Mađarska boljе infrastrukturno povеžu i u tom cilju naglasili značaj obnovе prugе Bеograd – Budimpеšta i izgradnjе novih graničnih prеlaza.
Prеdsеdnik Nikolić jе rеkao da jе žеlja Srbijе da što prе postanе punopravni član EU, a ministar Sijarto jе istakao da Mađarska snažno podržava Srbiju na njеnom еvropskom putu i da jе stav njеgovе zеmljе da bi EU morala da ubrza procеs proširеnja.OBAVEŠTENJE O RELAKSACIJI VIZNOG REŽIMA ZA DRŽAVLJANE TREĆIH ZEMALJA KOJIMA JE POTREBNA VIZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU

Vlada Republike Srbije je 30. oktobra 2014. donela donela odluku da se olakša ulazak u Srbiju državljanima trećih zemalja, kojima je potrebna viza za ulazak, tranzit i boravak u Srbiji.
Nosiocima stranih putnih isprava, koji poseduju važeću multipl Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih članica Evropske Unije, ili vizu Sjedinjenih američkih država, kao i nosioci stranih putnih isprava koji imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije ili Sjedinjenih američkih država, nije potrebna viza za ulazak, tranzit ili boravak na teritoriji Republike Srbije do 90 dana u periodu od šest meseci.
Ova odluka stupa na snagu 08. novembra 2014. godine.Osvećenje spomenika na mestu porušene Crkve sv. Dimitrija u Budimu, 08.11.2014.

U Budimpešti je na Mitrovdan 08. novembra 2014. godine osveštan spomenik, koji je podignut u Budimu, na mestu gde se nalazila Crkva sv. Dimitrija, koja je oštećena u Drugom svetskom ratu, a koju su 1949. godine srušili predstavnici tadašnjeg mađarskog komunističkog režima. Spomenik su podigli predstavnici Samouprave Srba u Mađarskoj (SSM) uz pomoć sredstava dobijenih od Ministarstva za ljudske resurse.
Spomenik je osvetio vladika Lukijan, episkop budimski, dok su svečanosti prisustvovali Veroljub Arsić, potpredsednik Narodne Skupštine Republike Srbije, Janoš Latorcai, potpredsednik Parlamenta Mađarske, Čaba Latorcai, zamenik državnog sekretara zadužen za društvena pitanja od posebnog značaja u Kabinetu premijera, Rade Drobac ambasador R. Srbije u Mađarskoj, Željko Janjetović, ambasador BiH, Ljubomir Aleksov, portparol srpske nacionalnosti u Parlamentu Mađarske, Vera Pejić Sutor, novi predsednik Samouprave Srba u Mađarskoj, kao i brojni ugledni predstavnici srpske manjine i Srpske pravoslavne crkve u Mađarskoj.Razgovori ministra Vulina u Budimpešti, 29.10.2014.

Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, boravio je 29.10.2014. godine u Budimpešti, gde je razgovarao sa Zoltanom Balogom, ministrom za ljudske resurse u Vladi Mađarske.
Dva ministra su konstatovala da je saradnja između dve zemlje u oblasti socijalne zaštite dobra, kao i da se od 01.12.2014. godine očekuje početak primene Sporazuma o socijalnoj sigurnosti između Republike Srbije i Mađarske. Razgovarali su i o mogućnostima za unapređenje bilateralne saradnje u oblasti socijalne politike i zapošljavanja, a naročito o prenošenju iskustava Mađarske u sprovođenju programa radne aktivacije radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći.
Dva ministra su dogovorila da će u budućnosti nastaviti sa radnim konsultacijama, razmenom iskustava u sprovođenju reforme socijalnog osiguranja, kao i načinima za korišćenje sredstava iz fondova EU za sprovođenje ovakvih programa.Zatvaranje „Meseca srpske kulture u Mađarskoj“ u ambasadi RS u Budimpešti, 10.10.2014.

Manifestacija „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, koju je ove godine po peti put organizovao Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj (KDC), pod pokroviteljstvom Samouprave Srba u Mađarskoj, svečano je zatvorena 10. oktobra o.g. u prostorijama Ambasade RS. Brojne prisutne iz mađarske državne administracije, diplomatskog kora i srpske zajednice, kao domaćin je pozdravio ambasador Republike Srbije u Mađarskoj Rade Drobac. Potom su pozdravne govore održali ambasador Slobodan Vukčević, načelnik OSZ i JiE u MSP R. Srbije i Mikloš Šoltes, DS Ministarstva za ljudske resurse zadužen za kontakte sa nacionalnim zajednicama. Poslednji se prisutnima obratio Milan Đurić direktor KDC i organizator „Meseca srpske kulture u Mađarskoj“, koji je istakao značaj ove manifestacije za očuvanje identiteta Srba u Mađarskoj i saradnju dve zemlje.
U kulturno-umetničkom programu su nastupili Branko Maravić, operski pevač iz Beograda i tamburaški orkestar Muzičke škole iz Pomaza.
Održavanje „Meseca srpske kulture u Mađarskoj“ je realizovano uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, i mađarskog Ministarstva ljudskih resursa.Modna revija Biljane Tipsarević u ambasadi, 06.10.2014.

Foto: Srpske nedeljne novineU prostorijama Ambasade Republike Srbije 06.10. o.g. je održana „Modna revija“ poznate kreatorke iz Srbije, Biljane Tipsarević. Bogata kolekcija zima 2014 - „Neodoljiva“, organizovana u okviru manifestacije „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, privukla je veliku pažnju prisutnih. Među zvanicama su bili brojni članovi srpske zajednice u Mađarskoj, predstavnici diplomatskog kora i medija na srpskom jeziku u Mađarskoj.
Prisutnima se na otvaranju manifestacije obratio ambasador Rade Drobac, koji se zahvalio kreatorki na prihvatanju poziva da predstavi deo srpske mode u Mađarskoj, i dodao da je modna revija dala moderan pečat tradicionalnoj manifestaciji „Mesec srpske kulture“.
Brojne modele kreatorke Biljane Tipsarević, nosile su učenice srpske škole „Nikola Tesla“ u Budimpešti.Predsednica Narodne skupštine na međunarodnoj konferenciji u Budimpešti, 03.10.2014.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković učestvovala je na Drugoj konferenciji parlamenata zemalja Dunavskog regiona, koja je 3. 10.2014. održana u Budimpešti.
Na konferenciji je usvojena Zajednička izjava u kojoj su parlamentarci Dunavskog regiona, između ostalog, naglasili značaj harmonizovane prekogranične zaštite od poplava za celokupnu teritoriju rečnog basena Dunava i njegovih pritoka. Govoreći na temu zaštite od poplava u okviru Strategije za dunavski region Evropske unije (EUSDR), M. Gojković je istakla da su katastrofalne posledice majskih poplava u regionu ukazale na nužnost saradnje i značaj izrade i sprovođenja zajedničkih projekata zaštite od poplava.
Srbija će biti domaćin sledeće konferencije parlamentaraca Dunavskog regiona 2015. godine, pošto je kandidatura, koju je predložila predsednica NS RS, prihvaćena.
Na marginama Konferencije predsednica Narodne skupštine Srbije je imala razgovor sa predsednikom parlamenta Mađarske Laslom Keverom, tokom koga je istaknuto da su odnosi dve države na visokom nivou i da Srbija i Mađarska imaju šansu da grade zajedničku evropsku budućnost.Mesec srpske kulture u Mađarskoj 12.09.2014.

Tradicionalna manifestacija Mesec srpske kulture u Mađarskoj u organizaciji Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj ove godine će biti održana od 12. septembra do 10. oktobra 2014. godine. Manifestacija će biti svečano otvorena 12. septembra u 19.00 časova u Muzičkoj akademiji „Ferenc List“, koncertom ansambla iz Beograda „Serbian Jazz, bre“ i „Orkestra Vujičić“ iz Sentandreje.
Pored toga, u okviru Meseca srpske kulture će biti organizovan niz događaja u Mađarskoj sa ciljem promocije srpske tradicije i savremenog stvaralaštva iz oblasti pozorišta, likovne umetnosti, književnosti i muzike, sa brojnim učesnicima iz Republike Srbije i Mađarske.
Više informacija i Program Meseca srpske kulture možete pronaći na internet stranici Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj: http://kdc.szerb.hu/Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R.Srbije objavilo poziv za prijavljivanje za dodelu stipendija za školsku 2014/2015. godinu, u okviru Projekta „SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA”.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poziva sve zainteresovane pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu (Slovenije, Madjarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Albanije i Crne Gore) starosti od 18 do 35 godina da se prijave za dodelu stipendija Vlade Republike Srbije u okviru projekta „Srbija za Srbe iz regiona”.
Zainteresovani se mogu prijaviti preko nadležnog Diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u svojoj državi. Rok za dostavljanje formulara i propratne dokumentacije je 31. juli 2014. godine.
U prilogu poziv za prijavljivanje za dodelu stipendija i prijavni formular.U Beogradu održana prva zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske 01.07.2014.

Nakon prve zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske 1. jula u Beogradu predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su odnosi dveju država u usponu, i poručio da će Srbija biti dobar i odgovoran partner Mađarskoj.
On je saopštio da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao o konkretnim vidovima saradnje vlada dveju zemalja, i to u pitanjima koja se kreću od podrške Mađarske Srbiji na njenom evropskom putu, do izgradnje železničke i putne infrastrukture. Premijer Srbije je posebno istakao da je sa svojim mađarskim kolegom razgovarao i o izgradnji pruge Beograd–Budimpešta i Subotica–Segedin–Baja, kao i o otvaranju većeg broja graničnih prelaza.
Mogućnosti za bilateralnu saradnju su ogromne. Postigli smo dogovor o tome da zajedno učestvujemo u pojedinim projektima, kako bismo obezbedili jedinstven pristup EU fondovima i kako bismo ovaj težak trenutak iskoristili za to da obnovimo našu infrastrukturu, zaključio je Vučić.
Nakon zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske potpisano je više sporazuma iz oblasti saobraćaja, životne sredine i bezbednosti. (opširnije)Susret predsednika Nikolića sa premijerom Mađarske, 01.07.2014.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je 1. jula 2014.g. sa premijerom Mađarske, Viktorom Orbanom, koji je u Beogradu boravio radi učešća na zajedničkoj sednici dve vlade. Predsednik Nikolić je konstatovao da su bilateralni odnosi dve zemlje prijateljski i da su posebno dobili na intenzitetu nakon istorijskog pomirenja u Čurugu. „Zahvalni smo Mađarskoj na iskrenoj podršci u evrointegracijama Srbije, a posebno na solidarnosti tokom katastrofalnih poplava“, naglasio je predsednik. Istakao je da mađarska manjina u Vojvodini predstavlja sponu dva prijateljska naroda i da treba graditi kontinuitet dobrih odnosa u obostranom interesu. Premijer Mađarske Viktor Orban je rekao da se ta zemlja deklarativno i suštinski zalaže za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji. Mađarska i Srbija konstantno treba da unapređuju bilateralne odnose u oblasti ekonomije, investicija, prekogranične saradnje, kulture i u brojnim drugim, zaključio je mađarski premijer. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Mađarske Viktor Orban zajedno su otvorili mađarski kulturni centar u Beogradu.Značajna pomoć Mađarske u procesu pristupnih pregovora - 01. jul 2014.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Tibor Navračič ocenili su 1. jula na sastanku u Beogradu da održavanje prve zajedničke sednice vlada dveju zemalja predstavlja podsticaj za dalje unapređenje i proširenje različitih oblika bilateralne saradnje.
Dačić i Navračič su istakli da su odnosi između Srbije i Mađarske veoma dobri, i još jednom potvrdili zajedničku opredeljenost za nastavak političkog dijaloga i saradnje. Prvi potpredsednik Vlade je uputio poziv Navračiču da na jesen dođe u zvaničnu bilateralnu posetu Srbiji. Navračič je ponovio opredeljenost Mađarske za nastavak procesa proširenja EU na region zapadnog Balkana, i istakao da je ta zemlja spremna da prenese svoja iskustava i pruži političku, stručnu i tehničku pomoć Srbiji u procesu pristupnih pregovora. U tom kontekstu, postignut je dogovor o redovnim konsultacijama i intenzivnijoj saradnji resornih ministarstava u narednom periodu.Bilateralni susret ministra omladine i sporta R. Srbije, V. Udovičića sa mađarskim državnim sekretarom za sport, I. Šimičkom, 18.06.2014.


Ministar omladine i sporta Republike Srbije, Vanja Udovičić sastao se 18. juna 2014. godine, u Budimpešti sa Ištvanom Šimičkom, državnim sekretarom za sport mađarskog Ministarstva ljudskih resursa.
Tokom sastanka, koji je protekao u vrlo prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi, razgovarano je o produbljivanju saradnje između Srbije i Mađarske u oblasti sporta.
Posebna pažnja u razgovorima posvećena je mađarskim iskustvima u pogledu svojinske transformacije u sportu.Izložba “Putevi rimskih imperatora u Srbiji” u Budimpešti 27.03.2014.

U prostorijama Zadužbine Save Tekelije „Tekelijanum“, u Budimpešti 27. marta je otvorena izložba „Itinerarium Romanum Serbiae“ – „Putevi rimskih imperatora u Srbiji“.
Na otvaranju izložbe, ambasador Rade Drobac je istakao da ova reprezentativna izložba obuhvata replike bista 18 rimskih imperatora rođenih na teritoriji današnje Srbije, dodajući da ta činjenica svedoči o kulturnim i istorijskim korenima i bogatoj tradiciji Republike Srbije. Prof. Miomir Korać, autor projekta i Nemanja Mrđić, arheolog su detaljnije govorili o samoj izložbi.
Otvaranju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, Italijanskog kulturnog instituta, srpske zajednice i SPC u Mađarskoj, kao i više profesora i učenika škole „Nikola Tesla“ u Budimpešti. Pre Budimpešte, izložba je uspešno predstavljena u Vašingtonu, Njujorku, Čikagu, Bostonu i Londonu.
Izložba će biti otvorena do 15. aprila o.g. Svi zainteresovani mogu posetiti izložbu u prostorijama „Tekelijanuma“ svakog radnog dana od 10.30 do 17.00 časova, adresa Veres Palne 17, 1053 Budimpešta.Obeležavanje 10. godišnjice pogroma na KiM u Budimpešti, 20.03.2014.

U prostorijama Kulturno-dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj (KDC) u Budimpešti, 19. marta 2014. godine održan je skup povodom obeležavanja 10. godišnjice pogroma srpskog i nealbanskog stanovništva na KiM od 17. marta 2004. godine, u organizaciji Ambasade R. Srbije u Mađarskoj i KDC. Govore su tom prilikom održali ambasador Rade Drobac i Milan Đurić, direktor KDC.
Ambasador Drobac je u svom izlaganju istakao da MSP R. Srbije, Kancelarija za KiM i Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, u zajedničkoj saradnji, brojnim manifestacijama širom R. Srbije i sveta obeležavaju 10. godišnjicu masovnog pogroma Srba sa KiM, kako bi podsetili domaću i međunarodnu javnost na nasilje počinjeno na KiM nad srpskim i nealbanskim stanovništvom. Podsetio je na tragične događaje 17-19. marta 2004. godine, etnički motivisane napade na Srbe na KiM i njihovu kulturnu i versku baštinu, na žrtve i ozbiljnost posledica ovih događaja. Istakao je da je posebno važno da se ne dozvoli da se ovakvi događaji ponove ili zaborave.
Ambasador Rade Drobac je uputio poziv prisutnima da, ukoliko su zainteresovani, upute priloge za pomoć srpskom stanovništvu na KiM.
Na skupu je tim povodom prikazan dokumentarni film „Pogrom – 10 godina kasnije“, kao i fotografije koje prikazuju događaje iz marta 2004. godine na KiM.
Pomenuti film može se pronaći ovde.Prijem povodom Dana državnosti i Dana Vojske, 14.02.2014.

Povodom Dana državnosti Republike Srbije i Dana Vojske Srbije u petak, 14. februara u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti održan je tradicionalni svečani prijem, kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz državnih institucija Mađarske, iz diplomatskog kora, iz privredne sfere, kulturnih institucija i medija, kao i predstavnici srpske zajednice i SPC u Mađarskoj.
Goste je pozdravio ambasador Rade Drobac, koji je govorio o značaju ova dva praznika, o političkom trenutku Srbije, kao i o pozitivnom trendu odnosa sa Mađarskom.Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova R. Srbije, 18.12.2013.

U skladu sa nastojanjima da se unapredi stručno usavršavanje studenata i postdiplomaca Republike Srbije, usvojen je novi Pravilnik, kojim se uređuju uslovi i okvir za obavljanje stručne prakse u zemlji i inostranstvu pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova.
Stručna praksa je deo posebnog programa stručnog osposobljavanja i usavršavanja, koji za svaku godinu, prema potrebama Ministarstva, donosi ministar spoljnih poslova.
Detaljnije informacije u vezi sa obavljanjem stručne prakse mogu se pronaći na portalu Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije - Diplomatska akademija.
Zainteresovani za stručnu praksu u Ambasadi R. Srbije u Budimpešti, mogu se obratiti na e-mail adresu Ambasade: budapest@amb.srbije.netPotpisivanje Sporazuma o socijalnoj sigurnosti 29.11.2013.

Ambasador Rade Drobac i Andraš Dončev, državni sekretar za parlamentarna pitanja mađarskog Ministarstva ljudskih resursa danas su u prostorijama pomenutog Ministarstva potpisali Sporazum između R. Srbije i Mađarske o socijalnoj sigurnosti i Administrativni sporazum za sprovođenje Sporazuma o socijalnoj sigurnosti.
U kraćem razgovoru koji je prethodio ceremoniji potpisivanja, obostrano je ukazano na značaj potpisivanja pomenutih Sporazuma za naše dve zemlje i građane. Ukazano je da su potpisivanjem Sporazuma konkretizovani rezultati dosadašnje dobre bilateralne saradnje i izraženo uverenje da će ona biti nastavljena u budućnosti u istom duhu.
Novi Sporazum o socijalnoj sigurnosti zameniće Konvenciju između dve države o socijalnom osiguranju, koja je zaključena 07. oktobra 1957. godine, takođe u Budimpešti. Sporazum reguliše ostvarivanje prava osiguranika dve države iz zdravstvenog osiguranja, penzijskog i invalidskog osiguranja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti, uključujući i prava na davanja po osnovu povrede na radu i profesionalne bolesti.Ambasada na Humanitarnom bazaru 24.11.2013.

Ambasada Republike Srbije je i ove godine učestvovala na Humanitarnom bazaru supruga diplomata, koji je održan u nedelju 24. novembra o.g u hotelu Interkontinental u Budimpešti.
Na bazaru je učestvovalo više od 35 ambasada i desetine kompanija.
Srbija se ove godine na svom štandu predstavila svojim prepoznatljivim brendovima konditorske industrije, industrije pića, kućne hemije, mesne industrije kao i etno suvenirima iz turističkih organizacija širom Srbije. Srbija se na ovom humanitarnom događaju predstavila i kulturno umetničkim programom, kojom prilikom su nastupili KUD Taban iz Budimpešte i učenice srpske škole Nikola Tesla.
Kao i proteklih godina, pokrovitelj i glavni gost diplomatskog bazara bila je supruga mađarskog predsednika, gospođa Anita Herceg, koja je obišla i štand Republike Srbije.
Sav prihod ostvaren na bazaru namenjen je deci sa posebnim potrebama.Ministar Mrkić vrlo zadovoljan rezultatima sastanka u Budimpešti 31.10. 2013.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić danas je, po završetku sastanka zemalja Centralno evropske inicijative (CEI) u Budimpešti, izrazio veliko zadovoljstvo rezultatima saradnje koju Srbija ostvaruje u okviru te organizacije, kao i rezultatima saradnje Srbije sa Višegradskom grupom.
Ministar Mrkić je rekao da su svi razgovori obavljeni tokom današnjih sastanaka sa CEI i Višegradskom grupom bili vrlo korisni za Srbiju, ocenivši da su sve vrste ovakvih okupljanja, u stvari, neka vrsta uvežbavanja Srbije za EU.
Ministar je dodao da je tokom njegovog neformalnog sastanka sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom i pomoćnicom državne sekretarke za evropske i evroazijske poslove u američkom Stejt departmentu Viktorijom Nuland, Srbija dobila priznanja za to ono što radi u regionu i na zapadnom Balkanu i za to kako vodi svoju spoljnu i unutrašnju politiku.Saradnja V4 i Zapadnog Balkana 31.10.2013.

Ministri spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana dogovorili su danas u Budimpešti saradnju u cilju ubrzanja evropske integracije zemalja regiona, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Na sastanku je učestvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić.
Politika Srbije je, kako se kaže u saopštenju, "dobila brojna priznanja naročito od strane visoke zvaničnice SAD Viktorije Nuland, komesara EU Štefana Filea, predsedavajućeg EU, ministra spoljnih poslova Litvanije Linasa Linkivicijusa i svih učesnika pri čemu je prednjačila Poljska". "Postignuti su dogovori o zajedničkoj saradnji Višegradske grupe i Zapadnog Balkana kako bi sve zemlje našeg područja ubrzale svoj hod ka punopravnom članstvu u EU", piše dalje u saopštenju. Na sastanku je, dodaje se, "velika važnost data lokalnim izborima na Kosovu uz naglašavanje odgovornosti Prištine da izbori budu ocenjeni od svih strana kao fer i u skladu sa demokratskim standardima".Završena manifestacija „Meseca srpske kulture u Mađarskoj“ 14.10.2013.

Photo: SNNManifestacija „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, koju je ove godine po četvrti put organizovao Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj, pod pokroviteljstvom Samouprave Srba u Mađarskoj, svečano je zatvorena 14. oktobra o.g, u prostorijama Ambasade RS, gde su se gostima obratili ambasador Rade Drobac, Milan Đurić, direktor KDC i Anton Paulik, šef Glavnog odeljenja za manjine u Minstarstvu ljudskih resursa Mađarske. U kulturno-umetnički programu je nastupio kvartet „Sensartika“ iz Beograda, i prikazana je izložba fotografija Novaka Đokovića autora Jovana Mirčeskog.
Tokom proteklog meseca prikazani su različiti aspekti srpske kulture, tradicije i savremenog stvaralaštva širom Mađarske. Raznovrstan kulturno-umetnički program obuhvatio je izložbe, književne večeri, pozorišne predstave, filmske projekcije, zabavno-edukativne programe za decu i dr. Ovogodišnjom manifestacijom obeležene su značajne godišnjice: 200 godina od izvođenja prve srpske građanske predstave u Mađarskoj Joakima Vujića, 120 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, 20 godina od smrti Desanke Maksimović i 70 godina od smrti Jovana Dučića.
Programi su realizovani uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije, Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i mađarskog Ministarstva ljudskih resursa.Predsednik NS sastao se sa predsednikom parlamenta i ministrom inostranih poslova Mađarske 09.10.2013.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Nebojša Stefanović, sastao se danas u Budimpešti sa predsednikom mađarskog parlamenta Laslom Keverom.
Tokom sastanka bilo je reči o međuparlamentarnoj saradnji dve zemlje, naročito o saradnji poslaničkih grupa prijateljstva i parlamentarnih odbora, regionalnoj saradnji, kao i razmeni iskustava i ekspertizi Mađarske, koja je od velikog značaja za Srbiju u procesu evrointegracija. Predsednik Stefanović zahvalio je Mađarskoj na podršci koju pruža Srbiji u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom i istakao da su Srbiji potrebna iskustva i podrška Mađarske, posebno u oblastima jačanja pravosudnih profesija, javnih beležnika i izvršitelja, strateškog planiranja i pripremanja IPA i drugih projekata i u oblasti pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala. Predsednik mađarskog parlamenta istakao je da će Mađarska pružiti punu podršku Srbiji u procesu evrointegracija i da je spremna da ponudi Srbiji svoje iskustvo u smanjenju deficita platnog bilansa, javnog duga i inflacije.
Tokom zvanične posete Mađarskoj, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije razgovarao je danas i sa MIP-om Mađarske Janošem Martonjijem o procesu evrointegracija Srbije, bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i regionalnoj saradnji. Istaknuto je da je saradnja dve zemlje dobra, kao i da sve potencijalne probleme u budućnosti treba rešavati na bilateralnom nivou, kako ne bi ugrozili proces pregovara Srbije sa Evropskom unijom.
Predsednik NS RS dr Nebojša Stefanović se sastao sa šefom poslaničke grupe FIDES u mađarskom parlamentu Antalom Roganom, kao i predstavnicima srpske dijaspore u Mađarskoj.Nebojša Stefanović na Evro-atlantskoj konferenciji predsednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana 08.10.2013.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Nebojša Stefanović učestvovao je na Evro-atlantskoj konferenciji predsednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana koja se održava u Budimpešti.
U svom obraćanju učesnicima Konferencije, na temu rezultata i stremljenja Srbije u procesu evropskih integracija predsednik Stefanović je istakao da je za Srbiju prekretnica u procesu evropskih integracija nastupila potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čime su stvorene neophodne pretpostavke za dalje unapređenje političkih, ekonomskih i trgovinskih odnosa, kao i da se definisala obaveza usklađivanja zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU i unapredila regionalna saradnja. Ocenio je da je članstvo u Evropskoj uniji strateški i glavni spoljnopolitički cilj Srbije kao i drugih zemalja u regionu i istakao da je Srbija započela proces pregovora, kao i da su održani prvi sastanci skrininga sa predstavnicima Evropske komisije. (opširnije)Predsednik Narodne skupštine na sastanku sa predsednikom Mađarske 07.10.2013.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Nebojša Stefanović sastao se u ponedeljak, 7. oktobra u Budimpešti, sa predsednikom Mađarske Janošom Aderom.
Glavne teme razgovora bile su sveokupni odnosi dve zemlje, evropske integracije i regionalna i ekonomska saradnja. Sagovornici su ocenili da je ekonomska saradnja između dve zemlje dobra i istakli da ima prostora za dalje unapređenje, a posebno u povećanju obima investicija. Istaknuto je i da postoje planovi za dalje ulaganje Mađarske u oblasti malih i srednjih preduzeće, infrastrukture, energetike, poljoprivrede i turizma. Janoš Ader je potvrdio da će Mađarska pružiti Srbiji snažnu i punu podršku tokom procesa evrointegracija, a dogovorene su i konkretne oblasti u okviru procesa evrointegracija, u kojima će Mađarska pružiti podršku Srbiji i to: razvoj i unapređenje pravosudnih profesija, javnih beležnika i izvršitelja, strateško planiranje i pripremanje IPA i drugih projekata u oblasti pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom, ali i svim ostalima za koje srpska strana pokaže interes.Podrška Mađarske evropskim integracijama Srbije 07.10.2013.

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Ivan Mrkić razgovarao je danas u Budimpešti sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, koji je tom prilikom potvrdio snažnu podršku te zemlje procesu evrointegracija Srbije. Mrkić i Orban su razgovarali i o otvaranju novih graničnih prelaza i postigli dogovor o tome da uskoro bude pokrenut zajednički program stipendija.
On se tokom zvanične posete Budimpešti sastao i sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Janošem Martonjijem, koji je, takođe, potvrdio snažnu podršku te zemlje putu Srbije u EU. Takođe, Mrkić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Martonjijem izrazio zahvalnost Mađarskoj na toj podršci, i naveo da naša zemlja očekuje pomoć Mađarske i u narednom periodu kako bi spremno dočekala zvanični početak pregovora sa EU. On je saopštio da je jedna od tema razgovora bila i pitanje položaja nacionalnih manjina, pri čemu se osvrnuo i na pitanje lažnih azilanata, i poručio da će Srbija učiniti sve da smanji njihov broj.
Martonji je naglasio da se zvanična Budimpešta zalaže za što skoriji početak pristupnih pregovora Srbije i EU, i dodao da je u interesu Mađarske da nastavi da jača dobre odnose sa Srbijom.
Ministar Mrkić se u prostorijama Ambasade Srbije u Budimpešti sastao i sa predstavnicima srpske zajednice u toj zemlji.Poseta predsednika Mađarske Janoša Adera Srbiji 25-26.05.2013.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Evropska unija 28. juna na velikom ispitu poštovanja sopstvenih pravila i poručio da je Srbija svojim zalaganjem zaslužila da dobije datum za otpočinjanje pregovora. Mađarski predsednik Janoš Ader rekao je da računa na pozitivnu odluku Saveta EU o dodeljivanju datuma Srbiji. On je poručio da Mađarska bezrezervno podržava ulazak Srbije u EU, i ocenio da je Srbija mnogo toga učinila prethodnih meseci i prethodne godine kako bi se započeli pregovori sa EU.
Predsednici Nikolić i Ader složili su se da je zajedničko odavanje pošte žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti istorijski događaj uz poruku da istoriju treba ostaviti istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda.
„Time je zatvoreno teško poglavlje odnosa Srbije i Mađarske. Od danas istoriju ostavljamo istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda“, rekao je predsednik Nikolić.
„Reč je o istorijskom događaju kojim će se zaključiti otvoreno poglavlje u odnosima dve zemlje dugo 70 godina“, rekao je predsednik Ader.
Predsednici Nikolić i Ader su ocenili da je saradnja dve zemlje na istorijskom usponu.
Tokom zvanične posete Republici Srbiji predsednik Mađarske je razgovrao sa predsednikon Narodne Skupštine N. Stefanovićem i sa predsednikom Vlade I. Dačićem o mogućnopstima unapređenja saradnje dve zemlje.Novi ambasador Srbije predao akreditivna pisma predsedniku Mađarske J. Aderu 13.05.2013.

Predaja akreditiva foto: MTINovi ambasador Republike Srbije u Mađarskoj, Nj. E. gospodin Rade Drobac, je danas Nj.E. gospodinu Janošu Aderu, predsedniku republike, predao akreditivna pisma kojim ga predsednik RS, Tomislav Nikolić akredituje za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora RS u Mađarskoj.

U razgovoru sa predsednikom ambasador Drobac je istakao da Republika Srbija pridaje veliku važnost bilateralnim odnosima između Srbije i Mađarske, i izrazio spremenost da da doprinos njihovom produbljivanju i jačanju saradnje u svim oblastima.

Ambasador Srbije je nakon susreta sa predsednikom Aderom na Trgu Heroja položio venac na Spomenik neznanim herojima.Vesti
USLOVI ZA ULAZAK STRANIH DRŽAVLJANA U MAĐARSKU ZA VREME PANDEMIJE, 13.07.2020.
Donete su odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
PONOVLJENI KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU, 26.05.2020.
Konkursi za sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu poništeni do prestanka vanrednog stanja u Republici Srbiji, 13. 04.2020.
PRIKUPLJANJE DONACIJA ZA POMOĆ U BORBI PROTIV EPIDEMIJE, 02.04.2020.
DIGITALNI SADRŽAJI ZA VAS U OBLASTI KULTURE, 25.03. 2020.
VAŽNO OBAVEŠTENJE, 17.03.2020.
PREPORUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE ZA DOMAĆE DRŽAVLJANE KOJI BORAVE U INOSTRANSTVU, 17.03.2020.
OBAVEŠTENJE O RADU KONZULATA U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U BUDIMPEŠTI, 16. 03. 2020.
PRIVREMENO ZATVORENO ŠEST GRANIČNIH PRELAZA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I MAĐARSKE - 24 ČASA RADI TRI GRANIČNA PRELAZA, 14.03.2020.
KRETANJE MOTORNIH VOZILA КОЈI OBAVLJAЈU MEĐUNARODNI DRUMSKI SAOBRAĆAJ PREKO TERITORIJE REPUBLIKE SRBIJE U VREME PANDEMIJE KORONA VIRUSOM, 14.03.2020.
Informacija o postupku na graničnim prelazima pri ulasku putnika u Republiku Srbiju, 14.03.2020.
Korona virus: Preporuka državljanima Srbije koji borave u inostranstvu, 14.03.2020.
KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE U INOSTRANSTVU, 13.03.2020.
Obaveštenje za birače sa boravištem u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, 05.03.2020.
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije u Ambasadi u Budimpešti, 17.02.2020.
Vlada Republike Srbije pomaže u realizaciji projekata značajnih za Srbe u Mađarskoj, 12.02.2020.
Članovi Nacionalnog prosvetnog saveta u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 05.02.2020.
Uručene su lične poklon-kolekcije knjiga predsednika Srbije Aleksandra Vučića obrazovnoj školskoj ustanovi “Nikola Tesla” u Budimpešti, 24.01.2020.
Konkursi za sufinansiranje projekata namenjenih Srbima u regionu i dijaspori u 2020. godini, 22.01.2020.
U Ambasadi Republike Srbije prijem u čast muške i ženske vaterpolo reprezentacije Srbije, 20. 01. 2020.
Radno vreme Ambasade Republike Srbije u Budimpešti tokom katoličkih božićnih praznika u Mađarskoj, 18.12.2019.
Odluka o dodeli ugovora, krečenje Ambasade, 18.11.2019.
Konkursna dokumentacija krečenja prostorija Ambasade i stana domara, 13.11.2019.
Poziv za podnošenje ponude radova na krečenju prostorija Ambasade i stana domara, 13.11.2019.
Načelnik Generalštaba u poseti Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 07.11.2019.
Ukinute vize za ulazak državljana Republike Jermenije u Republiku Srbiju, 02.11.2019.
Delegacija Asocijacije Sve za sport Srbije kod Nj.E. ambasadora Ivana Todorova, 17. oktobar 2019.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poseti Budimpešti 4. i 5. septembra 2019.
Stipendije Vlade Republike Srbije za pripadnike srpskog naroda iz zemalja u regionu – Projekat „Srbija za Srbe iz regiona" (26.08.2019.)
Kandidatura Republike Srbije za reizbor u Izvršni savet Uneska
Učesnici kolonije „360 stepeni“ u Ambasadi Republike Srbije, 05.07.2019.
Odluke o sufinansiranju projekata za jačanje veza matice i dijaspore, 28.06.2019.
Ministar Aleksandar Antić u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 14. 06. 2019.
Kadeti Vojne akademije i članovi posade broda „Kozara“ u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 05.06.2019.
Njegova svetost patrijarh srpski Irinej je posetio Ambasadu Republike Srbije u Budimpešti, 25.05.2019.
Dejan Tomašević, kandidat za predsednika FIBA Evropa u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 16. 04. 2019.
U Ambasadi Republike Srbije je obeležena 20. godišnjica NATO bombardovanja protiv Jugoslavije, 26.03.2019.
Konkursi za sufinansiranje projekata namenjenih Srbima u regionu i dijaspori, 21.03.2019.
Delegacija grada Morahalom u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 28.02.2019.
Jadranka Joksimović je posetila Ambasadu Republike Srbije u Budimpešti, 26. februar 2019.
Vojvođansko veče u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 22. februara 2019.
Svečani prijem u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti povodom Dana državnosti i Dana vojske, 18.02.2019.
Obaveštenje o neradnim danima u Ambasadi Republike Srbije, 28.12.2018.
Nj.E. Ivan Todorov predao je akreditivna pisma predsedniku, Nj.E. Janošu Aderu (17.12.2018.)
Odluka o dodeli ugovora
Građevinski radovi u Ambasadi - Poziv za podnošenje ponuda
Građevinski radovi u Ambasadi - Konkursna dokumentacija
Ambasada Srbije na Diplomatskom bazaru u Budimpešti, 05.12.2018.
Upis u matične knjige rođenih u Republici Srbiji lica kojima su izvodi iz matičnih knjiga rođenih izdati u bivšim republikama SFR Jugoslavije, 19.11.2018.
Obaveštenje: 12. novembar je neradni dan u Ambasadi Republike Srbije, 7.11.2018.
Prestanak važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran koji poseduju obične pasoše, 11.10.2018.
У Амбасади Републике Србије у Будимпешти свечано завршен „Месец српске културе у Мађарској“, 5.10.2018.
Nacionalni galop, 16.09.2018.
U Ambasadi R. Srbije u Budimpešti je održan Srpsko – mađarski turistički forum, 14.09.2018.
U Budimpešti svečano otvoren „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, 07.09.2018.
Srpsko-mađarski poslovni forum u Ambasadi R. Srbije 07.06.2018.
U Ambasadi je održana promocija turističke regije Zapadna Srbija, 18.04.2018.
Obeležavanje Dana državnosti i Dana Vojske Srbije, 14.02.2018.
U Budimpešti održana 4. zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske, 08-09.02.2018.
Privredna komora Vojvodine i Pečujsko-baranjska trgovinska i industrijska komora potpisale Sporazum o saradnji, 31.01.2018.
Zatvoren „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, 06.10.2017
Učešće ambasade na manifestaciji „Ulični korzo“, 16-17.09.2017.
Konferencija o nautičkom turizmu, 15.09.2017.
Srpsko-mađarski poslovno-turistički forum u Ambasadi Srbije, 15.09.2017.
Susret predsednika Aleksandra Vučića sa predsednikom Mađarske Janošem Aderom, 11.09.2017.
Otvoren „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, 08.09.2017.
U Segedinu održan Mađarsko-srpski poslovno-turistički forum, 01.09.2017.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije objavilo poziv za prijavljivanje za dodelu stipendija za školsku 2017/2018. godinu, u okviru Projekta „SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA”.
Srpsko-mađarski poslovni forum u Ambasadi, 04.03.2017.
U Ambasadi obeležen Dan državnosti i Dan Vojske Srbije, 14.02.2017.
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, 30.12.2016.
Zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske u Nišu, 20-21. 11.2016.
U Ambasadi zatvоren „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, 10.10.2016.
Zvanična poseta Ivice Dačića, prvog potpredsednika Vlade R. Srbije i Ministra spoljnih poslova R. Srbije, Mađarskoj, 02-03.10.2016.
Mesec srpske kulture u Mađarskoj: modna revija Verice Rakočević u Ambasadi, 30.09.2016.
Otvoren „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, 10.09.2016.
Premijer Mađarske u poseti Beogradu, 05. 09.2016.
Jadranka Joksimović boravila u zvaničnoj poseti Mađarskoj, 31.08.2016.
U Subotici održano peto zasedanje Međuvladine mešovite komisije za nacionalne manjine Republike Srbije i Mađarske, 04.04.2016.
Poseta ministra Aleksandra Vulina Budimpešti, 19.03.2016.
U Budimpešti održano zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske, 17-18.03.2016.
U Ambasadi obeležen Dan državnosti i Dan vojske Srbije, 18.02.2016.
Zvanična poseta Maje Gojković, predsednika NS RS, Mađarskoj, 19.11.2015.
Svečano zatvaranje „Meseca srpske kulture“ u Budimpešti, 15. 10.2015.
Zvanična poseta predsednika Vlade RS Aleksandra Vučića i zajednička sednica vlada Republike Srbije i Mađarske u Budimpešti, 1.07.2015.
Poseta delegacije Odbora za spoljne poslove Parlamentu Mađarske, 4-5. 05.2015.
Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu posetio predstavnike Samouprave Srba u Mađarskoj, 4.05.2015.
Osvećenje novoizgrađene crkve „Sv. Andronika i Junije“ i otvaranje Muzeja SPC u Pečuju, 3.05.2015.
Laslo Kever, predsednik Parlamenta Mađarske u zvaničnoj poseti R. Srbiji, 16-17.04.2015.
Ministar Dačić na sastanku ministara posvećenom pitanjima energetske bezbednosti Centralne i Jugoistočne Evrope, 07. 04.2015.
Prošlo je 11 godina od etnički motivisanog nasilja nad Srbima marta 2004. godine
Srbija na sajmu turizma „Utazaš 2015.“ u Budimpešti, 28.02.2015.
U Ambasadi obeležen Dan državnosti i Dan Vojske Srbije, 18.02.2015.
Ministar Dačić u zvaničnoj poseti Budimpešti, 11. 02.2015.
Ministar Dačić posetio sedište Dunavske komisije u Budimpešti, 11.02.2015.
Visok nivo saradnje Srbije i Mađarske u oblasti odbrane, 22.01.2015.
Formiranje ekspertskih grupa Srbije i Mađarske za poljoprivredu, 20.01.2015.
Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou, 14. 01. 2015.
Modernizacija pruge Beograd–Budimpešta počinje do kraja godine, 14.01. 2015.
Odnosi Srbije i Mađarske dostigli najviši nivo do sada, 21.11.2014.
VII zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske u Beogradu, 20.11.2014.
Susret premijera Vučića sa ministrom Sijartom u Beogradu, 20.11. 2014.
Predsednik Nikolić razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Mađarske, 20.11.2014.
OBAVEŠTENJE O RELAKSACIJI VIZNOG REŽIMA ZA DRŽAVLJANE TREĆIH ZEMALJA KOJIMA JE POTREBNA VIZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU
Osvećenje spomenika na mestu porušene Crkve sv. Dimitrija u Budimu, 08.11.2014.
Razgovori ministra Vulina u Budimpešti, 29.10.2014.
Zatvaranje „Meseca srpske kulture u Mađarskoj“ u ambasadi RS u Budimpešti, 10.10.2014.
Modna revija Biljane Tipsarević u ambasadi, 06.10.2014.
Predsednica Narodne skupštine na međunarodnoj konferenciji u Budimpešti, 03.10.2014.
Mesec srpske kulture u Mađarskoj 12.09.2014.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R.Srbije objavilo poziv za prijavljivanje za dodelu stipendija za školsku 2014/2015. godinu, u okviru Projekta „SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA”.
U Beogradu održana prva zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske 01.07.2014.
Susret predsednika Nikolića sa premijerom Mađarske, 01.07.2014.
Značajna pomoć Mađarske u procesu pristupnih pregovora - 01. jul 2014.
Bilateralni susret ministra omladine i sporta R. Srbije, V. Udovičića sa mađarskim državnim sekretarom za sport, I. Šimičkom, 18.06.2014.
Izložba “Putevi rimskih imperatora u Srbiji” u Budimpešti 27.03.2014.
Obeležavanje 10. godišnjice pogroma na KiM u Budimpešti, 20.03.2014.
Prijem povodom Dana državnosti i Dana Vojske, 14.02.2014.
Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova R. Srbije, 18.12.2013.
Potpisivanje Sporazuma o socijalnoj sigurnosti 29.11.2013.
Ambasada na Humanitarnom bazaru 24.11.2013.
Ministar Mrkić vrlo zadovoljan rezultatima sastanka u Budimpešti 31.10. 2013.
Saradnja V4 i Zapadnog Balkana 31.10.2013.
Završena manifestacija „Meseca srpske kulture u Mađarskoj“ 14.10.2013.
Predsednik NS sastao se sa predsednikom parlamenta i ministrom inostranih poslova Mađarske 09.10.2013.
Nebojša Stefanović na Evro-atlantskoj konferenciji predsednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana 08.10.2013.
Predsednik Narodne skupštine na sastanku sa predsednikom Mađarske 07.10.2013.
Podrška Mađarske evropskim integracijama Srbije 07.10.2013.
Poseta predsednika Mađarske Janoša Adera Srbiji 25-26.05.2013.
Novi ambasador Srbije predao akreditivna pisma predsedniku Mađarske J. Aderu 13.05.2013.
Arhiva vesti