| |     latinica | english  
Főoldal
Alapinformációk

Szerbia Köztársaság a területén élő valamennyi polgár demokratikus állama. Történelme és eredményei a modern civilizáció részévé tették.

Központi Szerbia mellett Szerbia Köztársaság részét képezi két autonóm tartomány, Vajdaság és Koszovó-Metóhia is. Fővárosa Belgrád (Beograd), amely 1,6 millió lakosával Szerbia közigazgatási, gazdasági és kulturális központja is.

Földrajzi helyzete, területe és éghajlata

Szerbia a Balkán félsziget központi részén található, az Európát Ázsiával összekötő legfontosabb útvonalak mentén, és 88.361 négyzetkilométer a területe. A nyugat-európai időzónában van. Klímája mérsékelt kontinentális, a négy évszak közötti fokozatos átmenettel.

Lakosság, nyelv és vallás

Szerbia Köztársaság lakosságának nemzeti összetétele igen sokszínű, ami azoknak a dinamikus történelmi eseményeknek a következménye, amelyek ezeken a területeken zajlottak. A többségi nép a szerb, de mellettük további 37 nemzet tagjai élnek itt. Minden polgárnak azonos jogai és kötelezettségei vannak, és teljeskörű etnikai egyenjogúságot élveznek. Szerbiának 7 498 001 lakosa van. A szerbek teszik ki a lakosság 82,86 %-át, a magyarok 3,91%-ot, a bosnyákok 1,81%-át, a romák 1,44%-át, a jugoszlávok 1,08%-át, a horvátok 0,94%-át, a montenegróiak 0,92%-át, az albánok 0,82%-át, a szlovákok 0,79%-át, a vlahok 0,53%-át, a románok 0,46%-át, a macedónok 0,34%-át, a bolgárok és a bunyevácok egyaránt 0,27%-át, a muzulmánok 0,26%-át, a ruszinok 0,21%-át, a szlovénok és az ukránok egyaránt 0,07%-át, a goranok 0,06%-át, a németek 0,05%-át, az oroszok és csehek pedig egyaránt 0,03%-át képezik a lakosságnak.

Hivatalos használatban a szerb nyelv és a cirill betűs írásmód van, de használják a latin betűs írásmódot is. A nemzeti kisebbségeknek törvényadta joguk, hogy saját nyelvüket és írásmódjukat hivatalosan is használják azokon a területeken, ahol élnek.

Szerbia lakosságának zöme ortodox keresztény, vagyis pravoszláv vallású. A Szerb Pravoszláv Egyház mellett más vallási közösségek is vannak Szerbiában: iszlám, katolikus, protestáns, zsidó és mások.


Nyomtatható változat
Szerbiáról
Alapinformációk
Főváros
Szerbia Köztársaság jelképei és himnusza
Szerbia Köztársaság Alkotmánya
Szerbia történelme