| |     latinica | english  
Főoldal
Tourismus Organisation Serbiens
SIEPA

 

   
 
Kapcsolat

 

Munkaidő
A Nagykövetség nyitvatartása:
8:00 – 16:00 

Ügyfélfogadás a konzuli osztályon:
10:00 - 13:00

Ünnepek


Dózsa György út 92/b
H-1068 Budapest
Magyarország

Nagykövetség:

Telefon 0-24:      + 361 / 322-98-38

(Központi telefonszám, sürgős esetekre is)

 

Elhelyezkedés/térkép
Fax:                       + 361/  322-14-38 Konzuli joghatóság
  Tiszteletbeli konzulok
Konzuli osztály:  
Telefon:                 + 361 / 322-14-39 Nagykövetségi e-mail:
budapest@serbiaemb.t-online.hu
Fax:                         + 361/  352-88-46

Konzulátusi e-mail:
budapest-consulat@serbiaemb.t-online.hu

Telefon konzularnog :   

WEB: http://www.budapest.mfa.gov.rs

Twitter: @SRBinHungary

   

 

Őexcellenciája Ivan Todorov átadta megbízólevelét Őexcellenciája Áder János köztársasági elnöknek (2018.12.17.)

Szerbia Köztársaság újonnan kinevezett magyarországi nagykövete, Őexcellenciája Ivan Todorov 2018.12.17-én átadta megbízólevelét Őexcellenciája Áder János magyar köztársasági elnöknek.

Szerbia Köztársaság budapesti diplomáciai képviselőinek a küldöttségét Budán a Sándor-palotában fogadták, ahol Áder János államfő üdvözölte az újonnan kinevezett szerbiai nagykövetet, aki a megbízólevél átadásakor örömmel nyugtázta, hogy szomszédos és baráti országba érkezett, és kijelentette, hogy megbizatásának ideje alatt elkötelezetten munkálkodik Szerbia Köztársaság és Magyarország együttműködésének további erősítésén, és a szerb és a magyar nép kapcsolatainak elmélyítésén.

Az udvariassági beszélgetés során mindkét fél úgy értékelte, hogy Szerbia Köztársaság és Magyarország bilaterális kapcsolatai kiválóak, és a két nép történelme során a legmagasabb szintet érték el. Áder János köztársaság elnök kiemelte, hogy Magyarország Szerbiára mint őszinte barátra, és kiváló együttműködő partnerre tekint az élet minden területén. Elégedettségét fejezte ki a kétoldalú kapcsolatok magas szintjével, amely mindenek előtt a két nép történelmi megbékésének az eredménye.

A megbízólevél átadása után Ivan Todorov nagykövet, Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetsége munkatársainak a jelenlétében, állami tiszteletadás mellett megkoszorúzta az Ismeretlen Katona sírját a Hősök terén.

 

SZERBIA KÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉRE VALÓ BEUTAZÁS FELTÉTELEI KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK RÉSZÉRE

Az Európai Unió, valamint a schengeni országok állampolgárai érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel be- és átutazhatnak, illetve hat hónapon belül maximum 90 napig tartózkodhatnak Szerbia Köztársaság területén.

További információk beutazási feltételekről itt.

 

 
 
 
Magyar állami kitüntetésben részesült Ivan Todorov, Szerbia Köztársaság budapesti nagykövete - 2023.09.25.

Ivan Todorov, Szerbia Köztársaság nagykövetének ma Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumában átnyújtották a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje állami kitüntetést, amelyet a magyar államfő ítélt oda a Magyarország és Szerbia Köztársaság közötti politikai, gazdasági és kulturális viszonyok fejlesztésében elért eredményeiért, különös tekintettel a szerb és a magyar kormány stratégiai együttes ülésének előkészítéséhez, és a Szerbia Köztársaság és Magyarország Stratégiai Együttműködési Tanácsa megalakításához való rendkívüli hozzájárulására. 
 
A Magyar Érdemrend parancsnoki keresztjét Ivan Todorovnak Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára nyújtotta át.
 

Ivan Todorovot, Szerbia budapesti nagykövetét kitüntették a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye I. Osztályú Érdemrendjével - 2023.09.21.

A Budai Szerb Ortodox Egyházmegyéért tett szolgálatáért, valamint a Magyarország, Szerbia, és a Szerb Pravoszláv Egyház együttműködésében elért érdemeiért ma a szentendrei Székesegyházban tartott ünnepségen az Egyházmegye I. Osztályú Érdemrendjével tüntették ki Ivan Todorovot, Szerbia magyarországi nagykövetét.
 
Lukijan budai püspök ebből az alkalomból külön rámutatott, hogy Ivan Todorov nagykövet tudásának legjavával hozzájárult Szerbia és Magyarország, valamint a két nép békéjének és barátságának a kiépítéséhez.
 
Ivan Todorov nagykövet köszönetet mondott Lukijan budai püspöknek, az Egyházmegyének és a papságnak, akikkel a budapesti mandátuma alatt kiváló hivatalos és baráti kapcsolatokat ápolt. Hangsúlyozta, hogy továbbra is kötődik az Egyházmegyéhez és Magyarországhoz, s hogy a Szerbia és Magyarország közötti erős barátság folytatódni fog. 
 
Az Érdemrend átadási ünnepségén jelen voltak Biljana Gutić-Bjelica, Bosznia-Hercegovina budapesti nagykövete, Szerbia Budapesti Nagykövetségének a munkatársai és a magyarországi Szerb Önkormányzat képviselői.  
 
 

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke magyarországi látogatáson – 2023. augusztus 20.

Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság elnöke kétnapos látogatáson Magyarországon tartózkodott, ahol jelen volt a Magyarország államisági ünnepe alkalmából tartott rendezvényeken és a Budapest 2023 Atlétikai Világbajnokság ünnepi megnyitóján. A látogatás során Vučić államfő külön találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Novák Katalin államfővel, továbbá Recep Tayyip Erdogannal, a Török Köztársaság elnökével. 

A látogatás első napján Vučić elnök Szentendrén beszélgetést folytatott Lukijan szerb ortodox püspökkel, ezt követően pedig átvette a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye első osztályú Érdemrendjét.
 
„Lukijan budai püspök úrral Szentendrén tartózkodom, ahol érezhető a különleges szellemiség és a népünk történelméről és a Magyarország e szelid vidékeire való ide településéről szóló hagyaték, és mindaz, ami a 17. századtól napjainkig tartó fennmaradásukról szól. Azóta a történelem sok lapja íródott tele, de azok, amelyeket most alkotunk meg magyar barátainkkal, a jövőbeni viszonyainkhoz, az erős partnerséghez és minden polgárunk jóléte érdekében kiépített bizalomhoz szolgálnak útmutatóul” – emelte ki az államfő, és hozzátette, hogy a Lukijan püspöktől átvett Érdemrendet megtiszteltetésként éli meg, de egyben büszke is arra a tényre, hogy ő az egyedüli államfő, akit a Szerb Pravoszláv Egyház Szent Száva Érdemrendjével tüntetett ki. Hozzátette, hogy Szerbia Kormánya számára mostanság sokkal könnyebb jót tenni a magyarországi szerb közösség érdekében, mert Szerbiának őszinte barátai vannak Budapesten.
 
„Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor minden tisztetet megérdemel ezért. Volt bátorsága, vágya és víziója, hogy a szerbekkel építse a jövőt. Mi a múltban sohasem álltunk ennyire közel egymáshoz. Büszke vagyok a tényre, hogy sokat tettünk ennek érdekében az előző években” – nyilatkozta a szerb államfő, s köszönetet mondott a polgároknak a kitüntetés átadási ünnepségén való részvételért, és azért is, mert – szavai szerint – mindig a szerb állam mellett állnak. 
 
„Ez az első alkalom, hogy Európában és a világban ilyen vagy olyan módon háborúznak, mi pedig arra törekszünk, hogy ne azok legyünk, akik elveszítik a gyermekeiket. Békét akarunk Ukrajnának a lehető legelőbb. Számos problémával szembesülünk Koszovóban és Metóhiában. Bizonyos emberek el akarják üldözni népünket az évszázados szülőföldjükről. Mi megkötött kezekkel sikeresen megvédjük a népünket és szent helyeinket. Félek, hogy még nehezebb idők következnek” – mondta az elnök, és hozzátette, hogy a Bosznia-Hercegovinában és Koszovó-Metóhiában élő szerb nép mindig számíthat Szerbia Kormányának a segítségére. 
 
Vučić elnök részt vett az Atlétikai Világbajnokság ünnepi megnyitóján, s ez alkalommal találkozott II. Albert monacói herceggel és Novák Katalin magyar államfővel. Kijelentette, hogy elégedett a budapesti tárgyalások tartalmával és köszönetet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a vendéglátásért. 
 
A látogatás második napján Aleksandar Vučić elnök Orbán Viktor magyar kormányfővel tárgyalt, s az azt követően megtartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy számos projektről, a Belgrád-Budapest vasútvonal, továbbá atlétikai stadion és gáztározók kiépítéséről folyt megbeszélés. Hozzátette, hogy a Szerbia és Magyarország közötti új határátkelőről is szó volt, amely különbözni fog minden eddigitől.
 
„Megkísérelünk egy közös ellenőrzést kialakítani Szerbia és Magyarország polgárai számára, hogy ne két ellenőrzés legyen, s valami nagyon nagyot építünk, ami több száz millió eurós beruházást igényel“ – magyarázta az államfő. 
 
Közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel a koszovói és metóhiai helyzetről is beszélgettek, s úgy értékelte, hogy Magyarország jól megérti az ottani helyzetet, majd kiemelte: a szerb és a magyar nép mindenütt, minden lépés során közelséget érez egymás iránt. 
 
„Szerbiának és Magyarországnak a geopolitikai és gazdaság átrendeződések-beli viszonyairól, az elkövetkező időszakban esedékes számos projekttel kapcsolatos közös munkáról és a két ország erős gazdasági fellendülésével kapcsolatos tervekről tárgyaltunk annak érdekében, hogy az új nemzedék számára örökül hagyjuk a közös jövő szilárd alapjait, amelyeket valamikor nagyon régen a mi hős elődeink helyeztek le. Mindenért hálásak vagyunk Magyarország Kormányának. Beszéltünk a két ország energiabiztonságával kapcsolatos lehetséges veszélyekről is, és megállapodtunk a politikai lépésekben, amelyekkel lényegében megvédjük az érdekeinket“ – emelte ki.
 
 
Aleksandar Vučić elnök hozzátette, hogy egyik fontos téma volt az Atlétikai Világbajnokság megrendezése is. 
 
„Magyarország fantasztikus módon építi ki a sportot érintő kapacitásait, nemzetközi szervezeteket fogad be Budapesten a vízi sportoktól kezdve számos más sportágig. Az EXPO kiállításról gondolkodva együttműködést ajánlottunk fel Magyarországnak. A szélesebb master-tervben a nemzeti labdarúgó stadionon kívül szeretnénk kiépíteni olyan atlétikai stadiont is, amelyet itt láttunk tegnap” – hangsúlyozta az elnök a vasárnap megtartott sajtótájékoztatón. 
 
 
Budapesti látogatásának második napján az elnök találkozott az Atlétikai Világbajnokságon részt vevő szerb atlétákkal és sok sikert kívánt a versenyekhez. 
 
Aleksandar Vučić elnök találkozott Tucker Carlson amerikai politikai kommentátorral is, akivel véleményt cserélt a korunk geopolitikai viszonyait terhelő számos téma kapcsán.
 
 
„A beszélgetés során nem volt olyan téma, amely túlságosan nehéznek vagy érzékenynek bizonyult volna és amelyről nem lehetett ütköztetni a véleményeket, és éppen ez, az álláspontok kinyilvánítását kísérő könnyedség választja el beszélgetőtársamat a megszokott sokaságtól. Ezért volt ez a beszélgetés teljesen másmilyen – intrikus, átgondolt, teljesen nyitott és számos szempontból különleges. Tucker Carlsonról azt mondják, hogy ellentmondásos, provokatív, túlságosan konzervatív, sőt hivalkodó, azaz veszélyes és politikailag nem bölcs dolog beszélgetni vele. Én viszont pontosan ezeket a beszélgetéseket szeretem” – mondta az elnök. 
 
A szerb államfő ma találkozott Recep Tayyip Erdogan török államfővel is, akivel az aktuális kétoldalú és regionális kérdésekről beszélgettek.
 
 
„Számunkra fontos, hogy a lehető legjobb viszonyt ápoljunk Törökországgal, s ez a találkozó még egy lépés volt az egyébként már jónak minősülő, a kölcsönös érdekek mentén minden téren kialakított szerb-török együttműködödés erősítése felé. A régióbeli béke és stabilitás megőrzésének fontosságáról beszélgettünk, amelyben számítunk Törökországnak, mint a világ e részében jelen levő egyik legbefolyásosabb nemzetközi tényezőnek a konstruktív lépéseire” – nyilatkozta a szerb államfő a találkozó után.
 
A kétnapos látogatás végén Vučić elnök részt vett a Szent István Napja, a magyar államiság ünnepe alkalmából megtartott ceremónián, és ez alkalommal Novák Katalin államfőnek és Orbán Viktor miniszterelnöknek köszönetet mondott a meghívásért. 
 
 
„Büszke vagyok az államaink és népeink barátságára és együttműködésére, amelyeket az elmúlt években a történelmi csúcs szintjére emeltünk. Meggyőződésem, hogy beszélgetések, a kölcsönös megértés és a konstruktív együttműködés által sok mindent tehetünk államaink és országaink népének jólétéért. Szerbia és Magyarország viszonyai jó példát mutatnak erre vonatkozóan. Drága Barátaink, megismétlem: minden jót kívánok e nagy nap, az Önök függetlenségét és szabad szellemiségét jelképező ünnep alkalmából!”
 
Fotó: Dimitrije Goll

Külügyminisztérium
Napi hírek 
Közlemények 
Fotóalbum 


Népképviselőház

Szerbia Köztársaság Elnöke

Szerbia Köztársaság Kormánya

Külügyminisztérium