| |     latinica | english  
Főoldal
Tourismus Organisation Serbiens
SIEPA

 

   
 
Kapcsolat

 

Munkaidő
A Nagykövetség nyitvatartása:
8:00 – 16:00 

Ügyfélfogadás a konzuli osztályon:
10:00 - 13:00

Ünnepek


Dózsa György út 92/b
H-1068 Budapest
Magyarország

Nagykövetség:

Telefon:      + 361 / 322-98-38

Elhelyezkedés/térkép
Fax:          + 361/  322-14-38 Konzuli joghatóság
  Tiszteletbeli konzulok
Konzuli osztály:  
Telefon:  + 361 / 322-14-39 Nagykövetségi e-mail:
budapest@serbiaemb.t-online.hu
Fax:          + 361/  352-88-46

Konzulátusi e-mail:
budapest-consulat@serbiaemb.t-online.hu

Telefon konzularnog :    WEB: http://www.budapest.mfa.gov.rs
   

 

Őexcellenciája Ivan Todorov átadta megbízólevelét Őexcellenciája Áder János köztársasági elnöknek (2018.12.17.)

Szerbia Köztársaság újonnan kinevezett magyarországi nagykövete, Őexcellenciája Ivan Todorov 2018.12.17-én átadta megbízólevelét Őexcellenciája Áder János magyar köztársasági elnöknek.

Szerbia Köztársaság budapesti diplomáciai képviselőinek a küldöttségét Budán a Sándor-palotában fogadták, ahol Áder János államfő üdvözölte az újonnan kinevezett szerbiai nagykövetet, aki a megbízólevél átadásakor örömmel nyugtázta, hogy szomszédos és baráti országba érkezett, és kijelentette, hogy megbizatásának ideje alatt elkötelezetten munkálkodik Szerbia Köztársaság és Magyarország együttműködésének további erősítésén, és a szerb és a magyar nép kapcsolatainak elmélyítésén.

Az udvariassági beszélgetés során mindkét fél úgy értékelte, hogy Szerbia Köztársaság és Magyarország bilaterális kapcsolatai kiválóak, és a két nép történelme során a legmagasabb szintet érték el. Áder János köztársaság elnök kiemelte, hogy Magyarország Szerbiára mint őszinte barátra, és kiváló együttműködő partnerre tekint az élet minden területén. Elégedettségét fejezte ki a kétoldalú kapcsolatok magas szintjével, amely mindenek előtt a két nép történelmi megbékésének az eredménye.

A megbízólevél átadása után Ivan Todorov nagykövet, Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetsége munkatársainak a jelenlétében, állami tiszteletadás mellett megkoszorúzta az Ismeretlen Katona sírját a Hősök terén.

 

SZERBIA KÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉRE VALÓ BEUTAZÁS FELTÉTELEI KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK RÉSZÉRE

Az Európai Unió, valamint a schengeni országok állampolgárai érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel be- és átutazhatnak, illetve hat hónapon belül maximum 90 napig tartózkodhatnak Szerbia Köztársaság területén.

További információk beutazási feltételekről itt.


SZERBIA KÖZTÁRSASÁG MEGSZÜNTETI A VÍZUMKÖTELEZETTSÉGET AZ AZERBAJDZSÁNI KÖZTÁRSASÁG ÁLLAMPOLGÁRAI SZÁMÁRA

Szerbia Köztársaság Kormánya 2018. május 5-én határozatot fogadott el a vízumkötelezettség megszüntetéséről az Azerbajdzsáni Köztársaság állampolgárai számára. A határozat minden típusú útlevélre vonatkozik. Eszerint az Azerbajdzsáni Köztársaság állampolgárai be- és átutazhatnak, illetve a belépés napjától számítva egy 180 napos perióduson belül maximum 90 napig tartózkodhatnak Szerbia Köztársaság területén. A határozat 2018. június 2-án lép érvénybe.

SZERBIA KÖZTÁRSASÁG MEGSZÜNTETI A VÍZUMKÖTELEZETTSÉGET A BURUNDI KÖZTÁRSASÁG ÁLLAMPOLGÁRAI SZÁMÁRA

Szerbia Köztársaság Kormánya 2018. május 24-i ülésén határozatot fogadott el a vízumkötelezettség megszüntetéséről a Burundi Köztársaság állampolgárai számára, ami valamennyi típusú útlevél birtokosára vonatkozik. A határozat értelmében a Burundi Köztársaság állampolgárai be- és átutazhatnak, illetve egy éven belül a belépés napjától számítva maximum 30 napig tartózkodhatnak Szerbia Köztársaság területén, amennyiben ennek nincs akadálya az Idegenrendészeti törvény 11. szakasza alapján. A határozat 2018. június 2-án lép érvénybe. Amennyiben a Burundi Köztársaság állampolgárai 30 napnál tovább szeretnének Szerbiában tartózkodni, vagy Szerbiában szeretnének iskolába járni, élni, munkába állni, média- vagy egyéb tevékenységgel foglalkozni, kötelesek vízumot igényelni mielőtt belépnének Szerbia Köztársaság területére. Amennyiben a felsorolt országok állampolgárai már 30 napon át tartózkodtak Szerbiában, és egy éven belül szeretnének ismételten belépni, akkor a következő belépés előtt vízumot kell igényelniük.

SZERBIA KÖZTÁRSASÁG MEGSZÜNTETI A VÍZUMKÖTELEZETTSÉGET GRÚZIA ÁLLAMPOLGÁRAI SZÁMÁRA

Szerbia Köztársaság Kormánya 2018. március 8-án határozatot fogadott el a vízumkötelezettség megszüntetéséről Grúzia magánútlevéllel rendelkező állampolgárai számára. Ezen grúz állampolgárok be- és átutazhatnak, illetve a belépés napjától számítva maximum 30 napig tartózkodhatnak Szerbia Köztársaság területén, amennyiben ennek nincs akadálya az Idegenrendészeti törvény 11. szakasza alapján. A határozat 2018. március 9-én lép érvénybe.

SAINT VINCENT ÉS A GRENADINE-SZIGETEK MEGSZÜNTETI A VÍZUMKÖTELEZETTSÉGET SZERBIA KÖZTÁRSASÁG ÁLLAMPOLGÁRAI SZÁMÁRA

Saint Vincent és a Grenadine-szigetek Kormánya határozatot fogadott el a vízumkötelezettség megszüntetéséről Szerbia Köztársaság valamennyi típusú útlevéllel rendelkező állampolgárai számára, akik be- és átutazhatnak, illetve egy éven belül a belépés napjától számítva maximum 30 napig tartózkodhatnak Saint Vincent és a Grenadine-szigetek területén. A határozat 2018. február 21-én lépett érvénybe.


 
 
 
Mórahalom küldöttsége Szerbia Nagykövetségében Budapesten, 2019.02.28.

A mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központ ünnepi megnyitásának előkészületei során Őexcellenciája Ivan Todorov, Szerbia Köztársaság budapesti nagykövete február 28-án fogadta Mórahalom küldöttségét. Nógrádi Zoltán, a város polgármesetere tájékoztatta vendéglátóját, hogy az egyedülálló szerb kulturális központ készen áll az ünnepélyes átadásra, amely a tervek szerint áprilisban lesz, a legmagasabb állami szinten.

A Kolo Szerb Kulturális Központ felépítése a határon átívelő együttműködés keretében, IPA-projektum által valósul meg 4 millió eurós támogatással, amelyet a magyar-szerb határ magyar oldalán a mórahalmi szerb kulturközpont kiépítésére, szerbiai oldalán pedig Palicson egy magyar kulturális központ kiépítésére irányoztak elő. A mórahalmi szerb kulturális központnak hármas jellege lesz: művelődési, gasztronómiai és vallási, és így együtt egyedüálló intézmény lesz a szerb kultúra magyarországi népszerűsítésében, valamint a szerbek és magyarok együttműködésének a kiszélesítésében.

Tekintettel arra, hogy Mórahalom népszerű gyógyfürdő- és idegenforgalmi célpont, amelyet évente 260 000—270 000 szerbiai turista látogat meg, az új művelődési központtal lényegesen bővül a város idegenforgalmi kínálata. A központban egy turisztikai iroda is helyet kap, amelynek feladatai közé tartozik Vajdaságba és Szerbia más vidékeire történő kirándulások szervezése azon turisták számára, akik Magyarország távolabbi vidékeiről és külföldről érkeznek a városba.

Ivan Todorov nagykövet a találkozón kiemelte, hogy Magyarország és Szerbia jó kapcsolatainak, és a magyar és a szerb nép barátságának köszönhetően folyamatosan valósulnak meg olyan projektumok, amelyek fontosak a magyarországi szerbek, és a szerbiai magyarok számára, egyben pedig mindkét országban az idegenforgalom fejlesztését is szolgálják. Magyarországon két fontos projektumot fejeznek be az idén: áprilisban várható Mórahalmon a Kolo Szerb Kulturális Központ átadása, májusban pedig Szentendrén adják át a szerb kultúra felújított épületegyüttesét, benne a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye új múzeumépületét. Mintkét létesítményt a legmagasabb állami szinten adják át. (A képen: Ivan Todorov nagykövet és Nógrádi Zoltán polgármester.)


Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségébe látogatott Jadranka Joksimović, 2019. február 26.

Jadranka Joksimović, Szerbia európai integrációs minisztere február 26-án Budapesten tartózkodott, ahol részt vett a 145 nagykövet jelenlétével megtartott magyar nagyköveti éves értekezleten és kétoldalú tárgyalásokat is folytatott.

A nagyköveti értekezlen elmondott beszédében megköszönte Magyarországnak az Európai Unió bővítése érdekében folytatott kitartó és következetes politikáját és mindazt a segítséget, amelyet Szerbiának nyújt az Európai Unióba vezető úton.

Jadranka Joksimović miniszter asszonyt fogadta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és Takács Szabolcs, a miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára. Jadranka Joksimović és Szijjártó Péter közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy Magyarország számára az Európai Unió bővítése kulcskérdés, és Magyarország továbbra is minden támogatást megad Szerbiának ebben a folyamatban csakúgy, mint a határvédelemben. A gazdasági kapcsolatokról a magyar miniszter kijelentette, hogy a magyar gazdaság növekedésének következtében magyar cégek váltak képessé szerbiai befektetésekre, és a magyar kormány folytatja a vajdasági gazdaságfejlesztési programját, amelynek során az idén 7,5 milliárd forintot szán Vajdaságnak.

Jadranka Joksimović megköszönte mindazt a segítséget, amit Magyarország az EU bővítése érdekében tesz és kiemelte, hogy Szerbia a jövőben továbbra is számít Magyarország támogatására ebben a folyamatban. „Magyarország fontos szomszéd Szerbia számára, a nagyszámú szerbiai magyar közösség tagjai felelős és lojális polgárai Szerbiának, mint ahogy a magyarországi szerbek is jó és felelős polgárai Magyarországnak” – jelentette ki a miniszter asszony, és hozzátette, hogy Szerbia támogatja a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programját és azt Szerbia fejlesztése tekintetében közös programnak tekinti.

A Magyarország fővárosában tett látogatás hivatalos része után Jadranka Joksimović miniszter asszony ellátogatott Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségébe, ahol hosszabb beszélgetést folytatott Őexcellenciája Ivan Todorov nagykövettel és az itt dolgozó diplomatákkal. (A fotón: Jadranka Joksimović miniszter asszony és Ivan Todorov nagykövet.)


Vajdasági Est Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségén, 2019. február 22.

Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségén február 22-én Vajdasági Estet tartottunk abból az alkalomból, hogy az Utazás 2019 elnevezésű, február 21-e és 24-e között megtartott, sorrendben 42. nemzetközi idegenforgalmi kiállításon Budapesten a 30 országból érkezett mintegy 300 kiállító között Vajdaság idegenforgalmi kínálatát is bemutatták. A Vajdasági Tartományi Kormánnyal, a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkársággal és a Vajdasági Turisztikai Szervezettel együttműködve a Vajdasági Gazdasági Kamara szervezésében a kiállításon 20 vajdasági idegenforgalmi és vendéglátóipari szervezet kínálatát mutatták be.

A Nagykövetségen megtartott Vajdasági Esten számos vendég között idegenforgalommal foglalkozó magyar újságírók is jelen voltak, akik szívesen népszerűsítik Szerbia turisztikai kínálatát.

A jelenlévőkhöz szólva Ivan Đoković, a Vajdasági Tartományi Kormány alelnöke, tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár elégedetten nyugtázta, hogy Szerbia és Magyarország jó viszonyt ápol az élet minden területén, és külön rámutatott, hogy ez egyaránt köszönhető Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő személyes barátságának, és a szerb és a magyar nép elmúlt évtized soráni közeledésének. A közös érdekekről és törekvésekről szólva Ivan Đoković kiemelte: együttes szándék és cél, hogy a mai és az eljövendő nemzedékek érdekében a szerbek és magyarok közösen építsék a békét és közösen teremtsenek értékeket. Ehhez a gondolathoz kapcsolódva Őexcellenciája Ivan Todorov, Szerbia budapesti nagykövete arra szólította fel a jelenlevőket, szerbeket és magyarokat, hogy kössenek barátságot és folytassák a barátság-hidak építését az emberek között, mert ez jelenti a legjobb alapot a két állam jó viszonyának.

Az Utazás 2019 elnevezésű kiállításon Vajdaság standján február 22-én sajtótájékoztatót tartottak, amelyen dr. Nataša Pavlović, a Vajdasági Turisztikai Szervezet igazgatója emlékeztette a közvéleményt, hogy Újvidék az idén az európai fiatalok fővárosa, 2021-ben pedig Európa Kulturális Fővárosa lesz, érdemes tehát ide látogatni. Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke ugyanitt megerőstette, hogy a kamara segítséget nyújt a vajdasági és a magyarországi idegenforgalmi szervezetek közötti kapcsolatok bővítéséhez és kiszélesítéséhez, továbbá a potenciális partnerek kapcsolatteremtéséhez.


Külügyminisztérium
Napi hírek 
Közlemények 
Fotóalbum 


Népképviselőház

Szerbia Köztársaság Elnöke

Szerbia Köztársaság Kormánya

Külügyminisztérium