| |     latinica | english  
Főoldal
Tourismus Organisation Serbiens
SIEPA

 

   
 
Kapcsolat

 

Munkaidő
A Nagykövetség nyitvatartása:
8:00 – 16:00 

Ügyfélfogadás a konzuli osztályon:
10:00 - 13:00

Ünnepek


Dózsa György út 92/b
H-1068 Budapest
Magyarország

Nagykövetség:

Telefon:      + 361 / 322-98-38

Elhelyezkedés/térkép
Fax:          + 361/  322-14-38 Konzuli joghatóság
  Tiszteletbeli konzulok
Konzuli osztály:  
Telefon:  + 361 / 322-14-39 Nagykövetségi e-mail:
budapest@serbiaemb.t-online.hu
Fax:          + 361/  352-88-46

Konzulátusi e-mail:
budapest-consulat@serbiaemb.t-online.hu

Telefon konzularnog :    WEB: http://www.budapest.mfa.gov.rs
   

SZERBIA KÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉRE VALÓ BEUTAZÁS FELTÉTELEI KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK RÉSZÉRE

Az Európai Unió, valamint a schengeni országok állampolgárai érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel be- és átutazhatnak, illetve hat hónapon belül maximum 90 napig tartózkodhatnak Szerbia Köztársaság területén.

További információk beutazási feltételekről itt.


SZERBIA KÖZTÁRSASÁG MEGSZÜNTETI A VÍZUMKÖTELEZETTSÉGET AZ AZERBAJDZSÁNI KÖZTÁRSASÁG ÁLLAMPOLGÁRAI SZÁMÁRA

Szerbia Köztársaság Kormánya 2018. május 5-én határozatot fogadott el a vízumkötelezettség megszüntetéséről az Azerbajdzsáni Köztársaság állampolgárai számára. A határozat minden típusú útlevélre vonatkozik. Eszerint az Azerbajdzsáni Köztársaság állampolgárai be- és átutazhatnak, illetve a belépés napjától számítva egy 180 napos perióduson belül maximum 90 napig tartózkodhatnak Szerbia Köztársaság területén. A határozat 2018. június 2-án lép érvénybe.

SZERBIA KÖZTÁRSASÁG MEGSZÜNTETI A VÍZUMKÖTELEZETTSÉGET A BURUNDI KÖZTÁRSASÁG ÁLLAMPOLGÁRAI SZÁMÁRA

Szerbia Köztársaság Kormánya 2018. május 24-i ülésén határozatot fogadott el a vízumkötelezettség megszüntetéséről a Burundi Köztársaság állampolgárai számára, ami valamennyi típusú útlevél birtokosára vonatkozik. A határozat értelmében a Burundi Köztársaság állampolgárai be- és átutazhatnak, illetve egy éven belül a belépés napjától számítva maximum 30 napig tartózkodhatnak Szerbia Köztársaság területén, amennyiben ennek nincs akadálya az Idegenrendészeti törvény 11. szakasza alapján. A határozat 2018. június 2-án lép érvénybe. Amennyiben a Burundi Köztársaság állampolgárai 30 napnál tovább szeretnének Szerbiában tartózkodni, vagy Szerbiában szeretnének iskolába járni, élni, munkába állni, média- vagy egyéb tevékenységgel foglalkozni, kötelesek vízumot igényelni mielőtt belépnének Szerbia Köztársaság területére. Amennyiben a felsorolt országok állampolgárai már 30 napon át tartózkodtak Szerbiában, és egy éven belül szeretnének ismételten belépni, akkor a következő belépés előtt vízumot kell igényelniük.

SZERBIA KÖZTÁRSASÁG MEGSZÜNTETI A VÍZUMKÖTELEZETTSÉGET GRÚZIA ÁLLAMPOLGÁRAI SZÁMÁRA

Szerbia Köztársaság Kormánya 2018. március 8-án határozatot fogadott el a vízumkötelezettség megszüntetéséről Grúzia magánútlevéllel rendelkező állampolgárai számára. Ezen grúz állampolgárok be- és átutazhatnak, illetve a belépés napjától számítva maximum 30 napig tartózkodhatnak Szerbia Köztársaság területén, amennyiben ennek nincs akadálya az Idegenrendészeti törvény 11. szakasza alapján. A határozat 2018. március 9-én lép érvénybe.

SAINT VINCENT ÉS A GRENADINE-SZIGETEK MEGSZÜNTETI A VÍZUMKÖTELEZETTSÉGET SZERBIA KÖZTÁRSASÁG ÁLLAMPOLGÁRAI SZÁMÁRA

Saint Vincent és a Grenadine-szigetek Kormánya határozatot fogadott el a vízumkötelezettség megszüntetéséről Szerbia Köztársaság valamennyi típusú útlevéllel rendelkező állampolgárai számára, akik be- és átutazhatnak, illetve egy éven belül a belépés napjától számítva maximum 30 napig tartózkodhatnak Saint Vincent és a Grenadine-szigetek területén. A határozat 2018. február 21-én lépett érvénybe.


 
 
 
Nemzeti Vágta, 2018.09.16.

A 11. Nemzeti Vágta alatt szeptember 15-én és 16-án Budapesten az Andrássy úton megrendezett Vágta Korzón - Szerbia Köztársaság budapesti Nagykövetségének a közelében - a Vágtán résztvevő országok képviselői, közöttük Szerbia is bemutatkozott. Szerbia standján az ország idegenforgalmi, kultúrális és gasztronómiai kínálatát népszerűsítették. Szerbia Nagykövetségének a meghívására az országot Szerbia idegenforgalmi szervezetének és a kruševáci RPK Kruševac körzeti gazdasági kamarának a képviselői mutatták be. A gazdag idegenforgalmi kínálatot alkalmi művelődési műsorral és a kézműves műhelyek kiállításával egészítették ki. Szerbia standját több tízezer magyar polgár és a világból ideérkezett turista tekintette meg.


Szerb-magyar idegenforgalmi fórum Szerbia budapesti Nagykövetségén, 2018.09.14.

Szerbia budapesti Nagykövetségén szeptember 14-én szerb-magyar idegenforgalmi fórumot tartottak Szerbia Köztársaság idegenforgalmi kínálatának, különösen a téli turizmusnak a népszerűsítése céljával. A rendezvényen szerbiai kézműves műhelyek állították ki munkáikat, a belgrádi Sveti Djordje (Szent György) népi együttes pedig alkalmi műsort mutatott be. A fórumot Szerbia Nagykövetsége szervezte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával, az Alpha Travel SEE turistairodával, a szerbiai idegenforgalmi szervezettel és a kruseváci székhelyű Regionális Gazdasági Kamarával (RPK Kruševac) együttműködve.

Szerbia idegenforgalma iránt nagy érdeklődést tanúsítottak a magyarországi kereskedelmi és iparkamarák képviselői, a Magyar-Szerb Üzleti Tanács tagjai, idegenforgalmi szakemberek, utazási irodák tulajdonosai, továbbá a budapesti főiskolák azon tanárai és hallgatói, amelyeken idegenforgalmi tanszék is működik. Az eseményről a magyar nyomtatott és elektronikus média is beszámolt.

A fórum megnyitóján Rade Drobac, Szerbia magyarországi nagykövete kiemelte, hogy a Nagykövetség támogatja a Szerbia idegenforgalmi kínálatát népszerűsítő ilyen és hasonló rendezvényeket, figyelembe véve, hogy a magyar polgárok keveset tudnak Szerbia turizmusáról és azokról a széleskörű lehetőségekről, amelyekkel Szerbia rendelkezik. Ez is az oka annak, hogy az idegenforgalom lemarad a Magyarország és Szerbia közötti politikai és gazdasági együttműködés mögött. A nagykövet hangsúlyozta, hogy a fórum is alkalom az idegenforgalom gyakorlati bővítésére, hiszen ez az a hely, ahol az üzletemberek találkozhatnak és megvalósíthatják azt, amit megbeszéltek.

A rendezvény sikeréhez sokban hozzájárultak a magyar idegenforgalom és kamarák képviselőivel való közvetlen beszélgetések, amelyekből leszűrhető, hogy magyar részről nagy az érdeklődés Szerbia idegenforgalmi kínálata iránt. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara képviselője tárgyalásokat kezdeményezett az RPK Kruševac elnökével egy együttműködési megállapodás megkötése céljával.


Budapesten ünnepélyesen megnyitották a Szerb Kultúra Hónapját, 2018.09.07.

A budapesti Tökölyanum dísztermében 2018.09.07-én a belgrádi Altro Senso kvintett koncertjével megnyílt a 9. alkalommal megrendezett Szerb Kultúra Hónapja Magyarországon. Az elfeledett Petar Stojanović reneszánsza című concert keretében a Magyarországon született szerb zeneszerző műveit mutatták be, aki korában a legtanultabb szerb zeneszerzőnek számított, és aki élete és munkássága leggyümölcsözőbb időszakát Szerbiában töltötte.
Akárcsak az előző években, e jelentős művelődési rendezvény szervezője a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ (KDC), és jelentős segítséget nyújtottak a szerbiai intézmények, a Szerb Országos Önkormányzat, Magyarország kormánya és Szerbia Köztársaság Nagykövetsége.
A rendezvényt Vajdaság kormánya nevében Vajdaság AT művelődési titkára, Dragana Milošević nyitotta meg, kiemelve a belgrádi Altro Senso kvintett kvalitásait és jelentőségét, valamint az “elfeledett zeneszerző” Petar Stojanović művészi munkásságának kvalitásait.
A Szerb Kultúra Hónapjának rendezvénysorozatát Rade Drobac nagykövet is megnyitotta, aki kiemelte a rendezvény jelentőségét a magyarországi szerbek identitásának megőrzésében, és méltatta a KDC-t, amely kitartóan és hagyományosan szervezi ezt a nagy eseményt, remélve, hogy a következő, 10. Szerb Kultúra Hónapja külön jelentőségű lesz. Hangsúlyozta az anyaország és a diaszpóra, illetve a régióbeli szerbek egységének jelentőségét, és kiemelte, hogy a Szerbia és Magyarország közötti jó kapcsolatok milyen fontosak a magyarországi szerb közösség szempontjából, amely az elmúlt időszakban jelentősen javított helyzetén, státuszán és anyagi feltételein. Kiemelte, hogy a Tökölyanum díszterme a legjobb példa a diaszpórában és a régióban élő szerbek szeretetére és egységére, mert Sava Popović Tekelija ezt az impozáns épületet, a világon második legnagyobb és legjelentősebb szerb hagyatékot, a szerb gyerekekre hagyományozta, hogy idegenben az anyanyelvüket tanulják, Vajdaság kormánya pedig önzetlenül segített a díszterem felújításában, és visszaadta régi fényét.
A jelenlevőkhöz utolsóként Milan Đurić, a KDC igazgatója szólt, aki a rendezvény tartalmáról és szervezési problémáiról beszélt, és köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vesznek a műsorokban, és segítik a rendezvénysorozat megtartását.
Az ünnepségen David kruševáci és Lukijan budai szerb ortodox püspökök, Vera Pejić-Sutor, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke, Borislav Rus, a Budapesti Szerb Önkormányzat elnöke, valamint a magyarországi szerb intézmények más képviselői és népes publikum vett részt.


Külügyminisztérium
Napi hírek 
Közlemények 
Fotóalbum 


Népképviselőház

Szerbia Köztársaság Elnöke

Szerbia Köztársaság Kormánya

Külügyminisztérium