| |     latinica | english  
Főoldal
Tourismus Organisation Serbiens
SIEPA

 

   
 
Kapcsolat

 

Munkaidő
A Nagykövetség nyitvatartása:
8:00 – 16:00 

Ügyfélfogadás a konzuli osztályon:
10:00 - 13:00

Ünnepek


Dózsa György út 92/b
H-1068 Budapest
Magyarország

Nagykövetség:

Telefon 0-24:      + 361 / 322-98-38

Elhelyezkedés/térkép
Fax:                       + 361/  322-14-38 Konzuli joghatóság
  Tiszteletbeli konzulok
Konzuli osztály:  
Telefon:                 + 361 / 322-14-39 Nagykövetségi e-mail:
budapest@serbiaemb.t-online.hu
Fax:                         + 361/  352-88-46

Konzulátusi e-mail:
budapest-consulat@serbiaemb.t-online.hu

Telefon konzularnog :    WEB: http://www.budapest.mfa.gov.rs
   

 

Őexcellenciája Ivan Todorov átadta megbízólevelét Őexcellenciája Áder János köztársasági elnöknek (2018.12.17.)

Szerbia Köztársaság újonnan kinevezett magyarországi nagykövete, Őexcellenciája Ivan Todorov 2018.12.17-én átadta megbízólevelét Őexcellenciája Áder János magyar köztársasági elnöknek.

Szerbia Köztársaság budapesti diplomáciai képviselőinek a küldöttségét Budán a Sándor-palotában fogadták, ahol Áder János államfő üdvözölte az újonnan kinevezett szerbiai nagykövetet, aki a megbízólevél átadásakor örömmel nyugtázta, hogy szomszédos és baráti országba érkezett, és kijelentette, hogy megbizatásának ideje alatt elkötelezetten munkálkodik Szerbia Köztársaság és Magyarország együttműködésének további erősítésén, és a szerb és a magyar nép kapcsolatainak elmélyítésén.

Az udvariassági beszélgetés során mindkét fél úgy értékelte, hogy Szerbia Köztársaság és Magyarország bilaterális kapcsolatai kiválóak, és a két nép történelme során a legmagasabb szintet érték el. Áder János köztársaság elnök kiemelte, hogy Magyarország Szerbiára mint őszinte barátra, és kiváló együttműködő partnerre tekint az élet minden területén. Elégedettségét fejezte ki a kétoldalú kapcsolatok magas szintjével, amely mindenek előtt a két nép történelmi megbékésének az eredménye.

A megbízólevél átadása után Ivan Todorov nagykövet, Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetsége munkatársainak a jelenlétében, állami tiszteletadás mellett megkoszorúzta az Ismeretlen Katona sírját a Hősök terén.

 

SZERBIA KÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉRE VALÓ BEUTAZÁS FELTÉTELEI KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK RÉSZÉRE

Az Európai Unió, valamint a schengeni országok állampolgárai érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel be- és átutazhatnak, illetve hat hónapon belül maximum 90 napig tartózkodhatnak Szerbia Köztársaság területén.

További információk beutazási feltételekről itt.


 
 
 
Szerbia és Magyarország viszonyai újabbkori történelmünk során most a legjobbak – 2022. augusztus 10.

Ana Brnabić, Szerbia Köztársaság Kormányának elnöke ma a mandátumának végeztével távozóban levő Pintér Attilával, Magyarország szerbiai nagykövetével folytatott beszélgetése során kiemelte, hogy a két ország kapcsolatai az újabbkori történelmünk során a legmagasabb szintre emelkedtek, ami mindenek előtt a kölcsönös megértés, bizalom és partnerség erősítése iránti elkötelezettség eredménye. 
 
Ana Brnabić köszönetet mondott Pintér Attilának a kétoldalú kapcsolatokhoz való személyes hozzájárulásáért, és emlékeztett arra, hogy a két ország tavaly a stratégiai partnerség szintjére emelte az együttműködést, és hogy Szerbia és Magyarország 2021-ben rekord-értékeket ért el a bilaterális kereskedelmi kapcsolatokban. 
 
A szerb kormányfő köszönetet mondott azért a folyamatos támogatásért is, amelyet Magyarország a legmagasabb politikai szinten naponta nyújt Szerbiának az európai integrációs folyamatban, és azért az álláspontjáért is, amely szerint az Európai Unió bővítése feltétlenül szükséges. 
 
A miniszterelnök asszony ugyancsak kiemelte, hogy Szerbia rendkívül nagyra értékeli Magyarország erőfeszítéseit és szándékát, hogy Koszovó és Metóhia térségében megőrizzék a békét és stabilitást, különösen figyelembe véve a július 31-én és az azt megelőző napokban történt eseményeket. 
 
Pintér Attila elmondta, hogy Magyarország Szerbiára úgy tekint, mint a legfontosabb gazdasági partnerére a Nyugat Balkánon, s eközben a magyar kormány a beruházóknak a szerbiai piacon történő befektetései támogatására törekszik.
 
A szerb miniszterelnök asszony köszönetet mondott Magyarországnak és személyesen Orbán Viktor magyar kormányfőnek a Szerbia számára szükséges földgáz tárolásáért.
 
Mint kiemelte, ez rendkívül nagy jelentőségű azokban az időkben, amikor mindannyian komoly globális kihívásokkal nézünk szembe és arra törekszünk, hogy ennek hatásait a polgáraink a legkevésbé érezzék meg.
 
A találkozón a közös projektekről is szó volt, mint például a Međuvršje tó megtisztitása a Magyarország Kormányával való egy’ttmžk0dčs keretčben. Kiemelték a két kormány együttes ülései megtartásának a fontosságát is, amelyek eredménye a gazdasági kapcsolatok fejleszétse, az együttműködési megállapodások és memorandumok aláírása és a közös projektumok megvalósítása.
 
Forrás/Fotó: www.srbija.gov.rs
 

Telefonbeszélgetés a magyar kormányfővel – Belgrád, 2022. július 26.

Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság elnöke ma telefonon beszélgetést folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

A két államférfi ismételten megerősítette, hogy őszinte elkötelezettjei Szerbia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak, és készen állnak a két ország baráti viszonyának különböző területeken történő továbbfejlesztésére.

Vučić államfő és Orbán kormányfő kiemelték, hogy a két ország támasza lesz egymásnak, és együttesen vészeli át az elkövetkező időszakban ránk váró minden nehézséget. A beszélgetés során egyet értettek abban, hogy folytatni fogják mindenek előtt a baráti, de a partneri kapcsolatokat is, és hogy a két ország teljes mértékben számíthat egymásra a nehéz időkben. 
 
A bilaterális kapcsolatokon kívül Vučić elnök és Orbán kormányfő tárgyalt a regionális helyzetről, a migrációs válságról és az Európai Unióban felmerülő különböző kérdésekről, továbbá az égető globális témákról is. 
 
Vučić elnök köszönetét fejezte ki Magyarország Kormányának a gáztározók kapcsán nyújtott segítségéért és országunk energiabiztonságához való hozzájárulásáért, továbbá annak megerősítéséért is, hogy rendben halad az energetika terén létrejött együttműködés. 
 
A szerb államfő egyben bejelentette, hogy hamarosan személyesen is találkozni fog Magyarország miniszterelnökével. Kiemelte, hogy ez a találkozó újabb bizonyítéka lesz a két testvéri nép baráti együttműködésének, és egyben alkalom is az átfogó együttműködés továbbfejlesztésére. 
 
Forrás/Fotó: www.predsednik.rs
 

Aláírták a Szerbia számára szükséges gáz magyarországi tározókban történő tárolásáról szóló szerződést – 2022. június 10.

Siniša Mali, Szerbia Köztársaság pénzügyminisztere és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter ma Belgrádban Memorandumot írtak alá az energetika terén törtőnő együttműködés bővítéséről.
 
Ehhez kapcsolódóan Dušan Bajatović, a Srbijagas Közvállalat vezérigazgatója és a magyar MVM CEEnergy vállalat képviselői szerződést írtak alá, amely alapján Szerbia számára lehetővé válik, hogy gázt tároljon a magyarországi tározókban a tél folyamán.
 
Az esemény alkalmából Siniša Mali miniszter elmondta, hogy hazánk Magyarország két tározójában októberig 500 millió köbméter gázt szándékozik feltölteni, s az így tárolt gáz október 1-e és jövő év április 1-je között áll majd rendelkezésére.
 
A szerződés értelmében Szerbia októberben három millió köbméter gázt használhat fel naponta, azt követően novembertől februárig napi hat millió köbmétert, majd márciusban ismét három millió köbméterrt, ami Siniša Mali értékelése szerint elegendő lesz a szerbiai polgárok és az ipar szükségletei számára. 
 
A szerb pénzügyminiszter közölte, hogy az ehhez szükséges pénzt részben Szerbia Köztársaság költségvetéséből teremtik elő, a másik részét pedig az OTP bank és a magyarországi Eximbank hiteleiből finanszírozzák, viszont a pénzelés arányairól később döntenek. 
A miniszter nem pontosította, hogy mekkora összegről van szó, viszont elmondta, hogy Szerbia hétfőn befizet Magyarországnak 65,7 millió eurót, és ezzel leköti a tározók kapacitásait a maga számára. 
 
Mali miniszter nyilatkozott az energetika terén történő együttműködés bővítéséről szóló memorandum tartalmáról is, amely egyaránt vonatkozik a gázzal, villanyárammal és nyersolajjal történő ellátásra. Rámutatott a megújuló forrásokból történő energiatermelés és a disztribúciós hálózat továbbfejlesztésének a jelentőségére, valamint az egész energetikai rendszer biztonságának és stabilitásának a fontosságára, amelyet ezekben a bizonytalan időkben szavatolni kell Magyarország és Szerbia számára egyaránt.
 
Szijjártó Péter magyar miniszter megállapította, hogy az aláírt dokumentumokkal biztosították Szerbia zavartalan gázellátását és energetikai szempontból az egész régióban erősítik Magyarország helyzetét.
 
Szijjártó miniszter megerősítette, hogy a Memorandum egyben a két ország átfogó energetikai egyűttműködését is magában foglalja, beleértve a gáz tározását is. Elmondta, hogy július 1-jétől a Szerbián keresztül érkező gázt Magyarországon tárolják, amit aztán október 1-jétől kezdődően visszaszállítanak Szerbiába a lakosság és az ipar szükségleteire. 
 
Hozzátette, hogy az államközi megállapodással a két ország villamosenergiai piacainak az összekötésében is megállapodtak és ennek értelmében 2028-ig új távvezetéket építenek Szabadka és a magyarországi Sándorfalva között.
A magyar miniszter szavai szerint a beruházással a Szerbia és Magyarország közötti vezeték kapacitását az eddigi 1 000 megawatt áramról 1 500 megawattra növelik. 
 
Szijjártó Péter elmondta, hogy ezzel Magyarország lényegében ahhoz a regionális megállapodáshoz csatlakozik, amelyet Szerbia kötött Szlovéniával, úgyhogy mindez még inkább növeli a villamosenergiával való ellátás biztonságát az egész régióban.
 
Forrás/Fotó: www.srbija.gov.rs
 
 
 

Külügyminisztérium
Napi hírek 
Közlemények 
Fotóalbum 


Népképviselőház

Szerbia Köztársaság Elnöke

Szerbia Köztársaság Kormánya

Külügyminisztérium