| |     latinica | english  
Főoldal
Tourismus Organisation Serbiens
SIEPA

 

   
 
Kapcsolat

 

Munkaidő
A Nagykövetség nyitvatartása:
8:00 – 16:00 

Ügyfélfogadás a konzuli osztályon:
10:00 - 13:00

Ünnepek


Dózsa György út 92/b
H-1068 Budapest
Magyarország

Nagykövetség:

Telefon:      + 361 / 322-98-38

Elhelyezkedés/térkép
Fax:          + 361/  322-14-38 Konzuli joghatóság
  Tiszteletbeli konzulok
Konzuli osztály:  
Telefon:  + 361 / 322-14-39 Nagykövetségi e-mail:
budapest@serbiaemb.t-online.hu
Fax:          + 361/  352-88-46

Konzulátusi e-mail:
budapest-consulat@serbiaemb.t-online.hu

Telefon konzularnog :    WEB: http://www.budapest.mfa.gov.rs
   

 

Őexcellenciája Ivan Todorov átadta megbízólevelét Őexcellenciája Áder János köztársasági elnöknek (2018.12.17.)

Szerbia Köztársaság újonnan kinevezett magyarországi nagykövete, Őexcellenciája Ivan Todorov 2018.12.17-én átadta megbízólevelét Őexcellenciája Áder János magyar köztársasági elnöknek.

Szerbia Köztársaság budapesti diplomáciai képviselőinek a küldöttségét Budán a Sándor-palotában fogadták, ahol Áder János államfő üdvözölte az újonnan kinevezett szerbiai nagykövetet, aki a megbízólevél átadásakor örömmel nyugtázta, hogy szomszédos és baráti országba érkezett, és kijelentette, hogy megbizatásának ideje alatt elkötelezetten munkálkodik Szerbia Köztársaság és Magyarország együttműködésének további erősítésén, és a szerb és a magyar nép kapcsolatainak elmélyítésén.

Az udvariassági beszélgetés során mindkét fél úgy értékelte, hogy Szerbia Köztársaság és Magyarország bilaterális kapcsolatai kiválóak, és a két nép történelme során a legmagasabb szintet érték el. Áder János köztársaság elnök kiemelte, hogy Magyarország Szerbiára mint őszinte barátra, és kiváló együttműködő partnerre tekint az élet minden területén. Elégedettségét fejezte ki a kétoldalú kapcsolatok magas szintjével, amely mindenek előtt a két nép történelmi megbékésének az eredménye.

A megbízólevél átadása után Ivan Todorov nagykövet, Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetsége munkatársainak a jelenlétében, állami tiszteletadás mellett megkoszorúzta az Ismeretlen Katona sírját a Hősök terén.

 

SZERBIA KÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉRE VALÓ BEUTAZÁS FELTÉTELEI KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK RÉSZÉRE

Az Európai Unió, valamint a schengeni országok állampolgárai érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel be- és átutazhatnak, illetve hat hónapon belül maximum 90 napig tartózkodhatnak Szerbia Köztársaság területén.

További információk beutazási feltételekről itt.


SZERBIA KÖZTÁRSASÁG MEGSZÜNTETI A VÍZUMKÖTELEZETTSÉGET AZ AZERBAJDZSÁNI KÖZTÁRSASÁG ÁLLAMPOLGÁRAI SZÁMÁRA

Szerbia Köztársaság Kormánya 2018. május 5-én határozatot fogadott el a vízumkötelezettség megszüntetéséről az Azerbajdzsáni Köztársaság állampolgárai számára. A határozat minden típusú útlevélre vonatkozik. Eszerint az Azerbajdzsáni Köztársaság állampolgárai be- és átutazhatnak, illetve a belépés napjától számítva egy 180 napos perióduson belül maximum 90 napig tartózkodhatnak Szerbia Köztársaság területén. A határozat 2018. június 2-án lép érvénybe.

SZERBIA KÖZTÁRSASÁG MEGSZÜNTETI A VÍZUMKÖTELEZETTSÉGET A BURUNDI KÖZTÁRSASÁG ÁLLAMPOLGÁRAI SZÁMÁRA

Szerbia Köztársaság Kormánya 2018. május 24-i ülésén határozatot fogadott el a vízumkötelezettség megszüntetéséről a Burundi Köztársaság állampolgárai számára, ami valamennyi típusú útlevél birtokosára vonatkozik. A határozat értelmében a Burundi Köztársaság állampolgárai be- és átutazhatnak, illetve egy éven belül a belépés napjától számítva maximum 30 napig tartózkodhatnak Szerbia Köztársaság területén, amennyiben ennek nincs akadálya az Idegenrendészeti törvény 11. szakasza alapján. A határozat 2018. június 2-án lép érvénybe. Amennyiben a Burundi Köztársaság állampolgárai 30 napnál tovább szeretnének Szerbiában tartózkodni, vagy Szerbiában szeretnének iskolába járni, élni, munkába állni, média- vagy egyéb tevékenységgel foglalkozni, kötelesek vízumot igényelni mielőtt belépnének Szerbia Köztársaság területére. Amennyiben a felsorolt országok állampolgárai már 30 napon át tartózkodtak Szerbiában, és egy éven belül szeretnének ismételten belépni, akkor a következő belépés előtt vízumot kell igényelniük.

SZERBIA KÖZTÁRSASÁG MEGSZÜNTETI A VÍZUMKÖTELEZETTSÉGET GRÚZIA ÁLLAMPOLGÁRAI SZÁMÁRA

Szerbia Köztársaság Kormánya 2018. március 8-án határozatot fogadott el a vízumkötelezettség megszüntetéséről Grúzia magánútlevéllel rendelkező állampolgárai számára. Ezen grúz állampolgárok be- és átutazhatnak, illetve a belépés napjától számítva maximum 30 napig tartózkodhatnak Szerbia Köztársaság területén, amennyiben ennek nincs akadálya az Idegenrendészeti törvény 11. szakasza alapján. A határozat 2018. március 9-én lép érvénybe.

SAINT VINCENT ÉS A GRENADINE-SZIGETEK MEGSZÜNTETI A VÍZUMKÖTELEZETTSÉGET SZERBIA KÖZTÁRSASÁG ÁLLAMPOLGÁRAI SZÁMÁRA

Saint Vincent és a Grenadine-szigetek Kormánya határozatot fogadott el a vízumkötelezettség megszüntetéséről Szerbia Köztársaság valamennyi típusú útlevéllel rendelkező állampolgárai számára, akik be- és átutazhatnak, illetve egy éven belül a belépés napjától számítva maximum 30 napig tartózkodhatnak Saint Vincent és a Grenadine-szigetek területén. A határozat 2018. február 21-én lépett érvénybe.


 
 
 
Kezdeményezés Szerbia Köztársaságnak az UNESCO Végrehajtó Tanácsában történő újraválasztására

 

 

 

 

 

 

 

 

http://ojdinfo.msp.rs/wp-content/uploads/2019/07/REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdf


Művészek Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségében, 2019.07.05.

Őexcellenciája Ivan Todorov, Szerbia Köztársaság budapesti nagykövete a nagykövetség épületében fogadta július 5-én a sorrendben 11-ik, 360 fok elnevezésű nemzetközi művésztelep résztvevőit. A művésztelepet a képzőművészek és irodalmárok számára minden évben a budapesti Krug (Kör) Művészegyesület szervezi.

Őexcellenciája Ivan Todorov üdvözölte a nagykövetségre látogató művészeket és tájékoztatta őket a követség egyes tevékenységéről. Készségét fejezte ki, hogy segítséget nyújtson a művésztelep munkájához és azt javasolta, hogy a projektum jövő évi megvalósításában a nagykövetség is részt vegyen, ily módon segítve a magyarországi szerb művészeket, hozzájárulva ugyanakkor Szerbia és Magyarország, s ezzel együtt egész Európa szélesebb kulturális együttműködéséhez.

A találkozón részt vett Aleksandar Lončarević első titkár is.

A jelenlévőkhöz szólva Milan Đurić, a budapesti Szerb Művelődési Központ igazgatója Todorov nagykövet úrnak megköszönte a művészeknek nyújtott segítséget és ismertette a szerb származású művészeket – írókat, költőket, esztétákat, festőket, grafikusokat, szobrászokat, művész-fotósokat és formatervezőket – felölelő Krug Művészegyesület tevékenységét.

Az idei, több napig tartó művésztelepen több európai országból – közöttük Szerbiából és Magyarországról – érkezett művészek alkottak együtt a budapesti Szent György szerb ortodox templom udvarában. A találkozót az itt készült alkotásokat bemutató kiállítás koronázta meg, amelyet a Krug egyesületnek a Thökölyánum épületében található új termeiben rendeztek meg a Veres Pálné 19. szám alatt. Az ünnepi eseményen a résztvevőkön és vendégeiken kívül részt vettek Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségének a képviselői is, Aleksandar Lončarević első titkár vezetésével.


Aleksandar Antić bányászati és energitikai miniszter Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségében, 2019. 06. 14.

Aleksandar Antić szerb bányászati és energetikai miniszter és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kormányközi megállapodást írt alá a magyar-szerb határt keresztező földgázszállító vezeték építésével, illetve üzemeltetésével kapcsolatos együttműködésről.

A megállapodás aláírását követően a miniszterek sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Aleksandar Antić miniszter kijelentette, hogy magyar kollégájával a két ország gáztározóinak a kapacitásairól is tárgyaltak. Bejelentése szerint lehetőség van arra, hogy a két ország villamosenergiai börzéi egyesüljenek és ez által egy erős börzét hozzanak létre az egész régió érdekében.

Szijjártó Péter Magyarország azon szándékáról beszélt, hogy hosszútávra szavatolja az ország gázellátását, és hogy e tekintetben nagyon fontos a déli irányú vezeték is.

Kiemelve, hogy a két ország politikai kapcsolatai magas szintűek – barátiak, partneri viszonyokon és kölcsönös tiszteleten alapulnak - Aleksandar Antić hangsúlyozta, hogy mindkét állam, Magyarország és Szerbia is szuverén politikát folytat és kész harcolni a saját nemzeti érdekeiért, és eljött az idő, hogy „erősítsük a politikai és gazdasági viszonyokat és az energia terén történő együttműködést“.

A Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumában folytatott hivatalos megbeszélések után Szerbia küldöttsége látogatást tett Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségén. Aleksandar Antić bányászati és energetikai miniszter és Dušan Bajatović, a Srbijagas vezérigazgatója hosszabb beszélgetést folytatott Őexcellenciája Ivan Todorovval, Szerbia budapesti nagykövetével.

(A képen: Aleksandar Antić miniszter, Ivan Todorov nagykövet és Dušan Bajatović, a Srbijagas vezérigazgatója)


Külügyminisztérium
Napi hírek 
Közlemények 
Fotóalbum 


Népképviselőház

Szerbia Köztársaság Elnöke

Szerbia Köztársaság Kormánya

Külügyminisztérium