| |     magyar | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova

Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

10:00 - 13:00 časova

Adresa
Dozsa Gyorgy ut 92/b
H-1068 BUDIMPEŠTA
MAĐARSKA

Telefon centrala:      + 361 / 322-98-38  Lokacija/Mapa
dežurni telefon (0-24) Praznici
Faks:                          + 361 / 322-14-38 E-mail Ambasade RS:
budapest@serbiaemb.t-online.hu
  Veb sajt: http://www.budapest.mfa.gov.rs

Konzularno odeljenje

Telefon:                   + 361 / 322-14-39

Faks:                        + 361 / 352-88-46

Konzularna nadležnost

Počasni konzuli

E-mail konzularnog odeljenja:
budapest-consulat@serbiaemb.t-online.hu

Nj.E. Ivan Todorov predao je akreditivna pisma predsedniku, Nj.E. Janošu Aderu (17.12.2018.)

Novоimenovani ambasador Republike Srbije u Mađarskoj, Nj.E. Ivan Todorov, predao je akreditivna pisma predsedniku Mađarske, Nj.E. Janošu Aderu, 17. decembra 2018.godine.

Delegacija diplomatskog predstavništva Republike Srbije dočekana je u predsedničkoj palati „Šandor” u Budimu, gde je predsednik Janoš Ader poželeo dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru, koji je prilikom predaje akreditivnih pisama istakao zadovoljstvo dolaskom u prijateljsku, susednu zemlju, kao i da će tokom mandata u punoj meri biti posvećen daljem jačanju sveukupne saradnje između R.Srbije i Mađarske i povezivanju srpskog i mađarskog naroda.

Tokom kurtoaznog razgovora, obostrano je ocenjeno da su bilateralni odnosni između R.Srbije i Mađarske na veoma visokom niovu, istorijski gledano, na maksimumu. Predsednik Janoš Ader je poručio da Mađarska u Srbiji vidi iskrenog prijatelja i dobrog partnera u saradnji u svim oblastima, izrazivši zadovoljstvo visokim stepenom bilateralnih odnosa, koji su rezultirali, pre svega, činom istorijskog pomirenja dva naroda.

Nakon predaje akreditivnih pisama, ambasador Ivan Todorov je u prisustvu saradnika Ambasade R. Srbije, uz državne počasti, položio venac na spomenik Neznanom junaku na Trgu Heroja.

 

USLOVI ZA ULAZAK STRANACA NA TERITORIJU REPUBLIKE SRBIJE Državljani Evropske unije i Šengenskih zemalja mogu da uđu, tranzitiraju i borave u Republici Srbiji najduže 90 dana u periodu od šest meseci sa važećom ličnom kartom ili pasošem. O uslovima za ulazak državljana drugih zemalja opširnije ovde.


 
 
 
USLOVI ZA ULAZAK STRANIH DRŽAVLJANA U MAĐARSKU ZA VREME PANDEMIJE, 13.07.2020.

Od utorka (14.07. 2020. godine) u ponoć u Mađarskoj stupa na snagu nova Vladina uredba br. 341/2020. (VII.12.).

Prema ovoj uredbi Rukovodilac nacionalne službe za javno zdravstvo Mađarske objavljuje u formi odluke na nedeljnom nivou spisak država koje spadaju u žutu i crvenu kategoriju. Naša zemlja je trenutno svrstana u žutu kategoriju.

Prema uredbi strani državljani koji ulaze iz R. Srbije u Mađarsku, podležu obaveznom zdravstvenom pregledu. Ukoliko se tokom izvršenog zdravstvenog pregleda utvrdi osnovana sumnja da je lice zaraženo virusom COVID-19, odbija se ulazak na teritoriju Mađarske.

Ukoliko tokom izvršenog zdravstvenog pregleda nema osnovane sumnje da je lice zaraženo virusom COVID-19, donosi se rešenje o obaveznoj izolaciji u periodu od 14 dana u karantinu, koji odredi epidemološki organ, ili ako postoji mogućnost u kućnim uslovima.

Nije potreban epidemološki nadzor ukoliko lice poseduje pri ulasku dva negativna PCR testa ne starija od 5 dana sa razmakom od najmanje 48 sati.

Pravila za tranzit državljana R. Srbije drumskim saobraćajem:

Strani državljani koji stižu iz inostranstva na teritoriju Mađarske u cilju tranzita imaju pravo na ulazak ukoliko tokom izvršenog zdravstvenog pregleda ne bude sumnje da su zaraženi virusom COVID-19.

Dodatni uslovi za ulazak stranih državljana:

a) da ispunjavaju uslove propisane Zakonikom o šengenskim granicama

b) da poseduju dokaz o razlogu putovanja, kao i o zemlji destinacije

c) da je ulazak u zemlju destinacije, kao susedne zemlje sa Mađarskom, obezbeđen.

Tokom tranzita kroz teritoriju Mađarske strani državljani imaju pravo da koriste samo određenu tranzitnu rutu, kao i da se zaustavljaju na određenim odmaralištima samo iz neophodnih razloga (zdravstveni, tehnički). Strani državljani su u obavezi da napuste teritoriju Mađarske u što kraćem roku, a najduže u roku od 24 časa.


Donete su odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Obaveštavamo da su donete odluke broj 115-400/30-2020/01 i 116-240/30-2020/01 o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, po javnom pozivu koji je bio otvoren od 18. maja do 01. juna 2020. godine. Uvid u donete odluke možete izvršiti na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf


PONOVLJENI KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU, 26.05.2020.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je ponovljene konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Prijava za konkurse traje od 18. maja do 1. juna 2020. godine. Sve informacije o konkursima i procedure prijavljivanja mogu se naći na sledećem linku:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova