| |     magyar | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

10:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Dozsa Gyorgy ut 92/b
H-1068 BUDIMPEŠTA
MAĐARSKA

Telefon centrala:      + 361 / 322-98-38 Lokacija/Mapa
  Konzularna nadležnost
Faks:                          + 361 / 322-14-38 Počasni konzuli
   

Konzularno odeljenje

Telefon:                   + 361 / 322-14-39

E-mail Ambasade RS:
budapest@serbiaemb.t-online.hu

E-mail konzularnog odeljenja:
budapest-consulat@serbiaemb.t-online.hu

Faks:                        + 361 / 352-88-46  
oFaFeodlefon konzoularn       og Veb sajt: http://www.budapest.mfa.gov.rs
   

 

USLOVI ZA ULAZAK STRANACA NA TERITORIJU REPUBLIKE SRBIJE


Državljani Evropske unije i Šengenskih zemalja mogu da uđu, tranzitiraju i borave u Republici Srbiji najduže 90 dana u periodu od šest meseci sa važećom ličnom kartom ili pasošem.

O uslovima za ulazak državljana drugih zemlja opširnije ovde.

REPUBLIKA SRBIJA UKIDA VIZE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE INDONEZIJE, KOJI POSEDUJU OBIČNE PASOŠE

Vlada Republike Srbije donela je 6. oktobra 2017. godine Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indonezije, koji poseduju obične pasoše. Prema ovoj Odluci, nosioci običnih pasoša Republike Indonezije mogu da ulaze, tranzitiraju i borave u Republici Srbiji najduže do 30 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, i to u periodu od godinu dana. Odluka stupa na snagu i počinje da se primenjuje 14. oktobra 2017. godine.
Nosioci običnih pasoša Republike Indonezije, koji žele da uđu i borave u Republici Srbiji u periodu koji je duži od 30 dana ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska u Republiku Srbiju.
Ukoliko žele da uđu u Republiku Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u Republiku Srbiju u periodu od godinu dana za sledeći ulazak u Republiku Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.  

STUPILI NA SNAGU SPORAZUMI KOJE JE REPUBLIKA SRBIJA ZAKLJUČILA SA REPUBLIKOM INDONEZIJOM I KRALJEVINOM TAJLAND O UKIDANJU VIZA ZA NOSIOCE DIPLOMATSKIH I SLUŽBENIH PASOŠA

Dana 2. septembra 2017. godine na snagu je stupio Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji druge države bez viza u trajanju do 30 dana od datuma ulaska.
Dana 8. septembra 2017. godine na snagu je stupio Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji druge države bez viza u trajanju do 90 dana od datuma ulaska.

NOVI RAČUN ZA UPLATU ZA POMOĆ SRBIJI


Obaveštavamo da je podračun za uplatu sredstava za pomoć Srbiji (za poplave) ugašen i da se ubuduće sredstva za pomoć Srbiji mogu uplaćivati na sledeće EUR i HUF račune:
Embassy of the Republic of Serbia
1068 Budapest
Dózsa György út 92/b

(EUR) bank account number: HU48 1030 0002 5011 8441 7100 4882
(HUF) bank account number: HU34 1030 0002 5011 8441 7101 3282

MKB Bank Zrt
SWIFT: MKKBHUHB

Obaveštavamo da je Pošta Srbije uvela uslugu prenosa novca sa inostranstvom
Obaveštenje "Pošta Srbije"


 
 
 
Zatvoren „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, 06.10.2017

Osma tradicionalna manifestacija „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“ je 6. oktobra 2017. godine svečano zatvorena u prostorijama Ambasade.
U prisustvu predstavnika mađarske državne administracije, diplomatskog kora i institucija Samouprave Srba u Mađarskoj, prisutnima se obratio Nemanja Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova RS, koji je rekao da se bilateralni odnosi dve zemlje nalaze na najvišem nivou u njihovoj istoriji, i ukazao da najveće zasluge za to pripadaju ličnom odnosu PR RS, Aleksandra Vučića i PV Mađarske, Viktora Orbana. Istakao je da dva naroda dele iste korene kulture, kao i da su još 1826. godine osnovane brojne srpske kulturne i obrazovne institucije u Mađarskoj. Nemanja Stevanović se zahvalio mađarskoj vladi na pomoći koju pruža srpskim institucijama u Mađarskoj.
Atila Filep, zamenik državnog sekretara u Ministarstvu za ljudske resurse Mađarske je citirao reči svetski poznatog mađarskog kompozitora, Zoltana Kodalja, koji je rekao „da kultura ne može da se nasledi, ukoliko se generacije koje dolaze ne budu borile za nju“.
Ambasador Rade Drobac je istakao da su aktivnosti dva naroda na kulturnom planu uslov za očuvanje njihovog nacionalnog identiteta, a da živa kulturna aktivnost predstavlja rezultat sveukupnih dobrih bilateralnih odnosa koji su najbolji u istoriji dve zemlje.
Мilan Đurić, direktor SKDC u Budimpešti je ocenio da ovogodišnja manifestacija predstavlja „korak napred“, imajući u vidu da je za mesec dana svog trajanja okupila veliki broj članova srpske zajednice u Mađarskoj.


Učešće ambasade na manifestaciji „Ulični korzo“, 16-17.09.2017.

Ove godine je 16. i 17. septembra na Trgu heroja u Budimpešti održan tradicionalni 10. jubilarni „Nacionalni galop“. U okviru ove sportsko-turističke manifestacije, pored konjskih trka gde učestvuju i takmičari iz Srbije, organizovan je i kulturni i turistički program pod nazivom „Ulični korzo“, koji je održan u neposrednoj blizini Trga heroja i Ambasade Srbije, duž bulevara Andraši.
Na štandu Srbije, koju je priredila ambasada, je ove godine prvi put održana i manifestacija „Dani Vojvodine u Mađarskoj“, koju su organizovali Turistička organizacija Vojvodine, Privredna komora Vojvodine i Ambasada Srbije u Budimpešti. Manifestacija „Ulični korzo“ je imala više hiljada mađarskih i stranih posetilaca, koji su tako imali priliku da se upoznaju i sa bogatom turističkom i gastronomskom ponudom, kao i kvalitetnim vinskim sortama iz Vojvodine, uz prigodnu muziku futoških tamburaša.


Konferencija o nautičkom turizmu, 15.09.2017.

U sklopu Srpsko-mađarskog poslovno-turističkog foruma, 15.09. u Ambasadi Republike Srbije održana je i konferencija o nautičkom turizmu, sa ciljem sagledanja mogućnosti unapređenja i jačanja turističke saradnje između Republike Srbije, Mađarske i Slovačke, sa posebnim osvrtom na nautički turizam u Dunavskoj regiji (krstarenje rečnim kruzerom). Konferenciju su organizovali Privredna komora Vojvodine, Trgovinska i industrijska komora Budimpešte i Ambasada Republike Srbije.
Na konferenciji je istaknuto da Podunavlje sa svojim neizmernim kapacitetima, vrednostima i mogućnostima predstavlja veliku razvojnu šansu za turizam u našoj regiji. S ozbirom da Dunav predstavlja značajan potencijal za plovni saobraćaj, nautički i priobalni turizam, konferencija je izazvala veliko interesovanje i okupila preko 30 stručnjaka iz Srbije, Mađarske i Slovačke. Na sastanku su doneti zaključci koji predstavljaju dobru osnovu za dalju saradnju u oblasti nautičkog i turizma uopšte.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova