| |     magyar | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

10:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Dozsa Gyorgy ut 92/b
H-1068 BUDIMPEŠTA
MAĐARSKA

Telefon centrala:      + 361 / 322-98-38 Lokacija/Mapa
  Konzularna nadležnost
Faks:                          + 361 / 322-14-38 Počasni konzuli
   

Konzularno odeljenje

Telefon:                   + 361 / 322-14-39

E-mail: budapest@serbiaemb.t-online.hu
Faks:                        + 361 / 352-88-46  
oFaFeodlefon konzoularn       og Veb sajt: http://www.budapest.mfa.gov.rs
   

 

USLOVI ZA ULAZAK STRANACA NA TERITORIJU REPUBLIKE SRBIJE


Državljani Evropske unije i Šengenskih zemalja mogu da uđu, tranzitiraju i borave u Republici Srbiji najduže 90 dana u periodu od šest meseci sa važećom ličnom kartom ili pasošem.

O uslovima za ulazak državljana drugih zemlja opširnije ovde.

STUPILI NA SNAGU SPORAZUMI KOJE JE REPUBLIKA SRBIJA ZAKLJUČILA SA REPUBLIKOM INDONEZIJOM I KRALJEVINOM TAJLAND O UKIDANJU VIZA ZA NOSIOCE DIPLOMATSKIH I SLUŽBENIH PASOŠA

Dana 2. septembra 2017. godine na snagu je stupio Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji druge države bez viza u trajanju do 30 dana od datuma ulaska.
Dana 8. septembra 2017. godine na snagu je stupio Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji druge države bez viza u trajanju do 90 dana od datuma ulaska.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE DONELA ODLUKU O UKIDANJU VIZA ZA DRŽAVLJANE ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN I REPUBLIKE INDIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA 

Na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do 30 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od godinu dana. Odluka stupa na snagu 2. septembra 2017. godine.
Na istoj sednici Vlada Republike Srbije donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do 30 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od godinu dana. Ova Odluka stupa na snagu 2. septembra 2017. godine.

NOVI RAČUN ZA UPLATU ZA POMOĆ SRBIJI

Obaveštavamo da je podračun za uplatu sredstava za pomoć Srbiji (za poplave) ugašen i da se ubuduće sredstva za pomoć Srbiji mogu uplaćivati na sledeće EUR i HUF račune:
Embassy of the Republic of Serbia
1068 Budapest
Dózsa György út 92/b

(EUR) bank account number: HU48 1030 0002 5011 8441 7100 4882
(HUF) bank account number: HU34 1030 0002 5011 8441 7101 3282

MKB Bank Zrt
SWIFT: MKKBHUHB

Obaveštavamo da je Pošta Srbije uvela uslugu prenosa novca sa inostranstvom
Obaveštenje "Pošta Srbije"


 
 
 
Susret predsednika Aleksandra Vučića sa predsednikom Mađarske Janošem Aderom, 11.09.2017.

Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić sastao sе 11. septembra u Sеnti sa prеdsеdnikom Mađarskе Janošеm Adеrom povodom obеlеžavanja 320 godina od Bitkе kod Sеntе.
Tokom susrеta dеlеgacija, prеdsеdnik Vučić zahvalio jе Mađarskoj na podršci еvropskom putu Srbijе i izrazio zadovoljstvo uspеšnim razvojеm odnosa Srbijе i Mađarskе, naglasivši da su politički, еkonomski i kulturni odnosi dvеju zеmalja na visokom nivou. "Stabilnost i uspеšan razvoj odnosa Srbijе i Mađarskе su u prioritеtnom intеrеsu obеju zеmalja. Od januara do jula 2017. godinе robna razmеna dostigla jе 818,7 miliona еvra, što ukazujе na porast povеrеnja poslovnog svеta u obе zеmljе", istakao jе prеdsеdnik Vučić. On jе naglasio da u Srbiji postoji povoljno i stimulativno poslovno okružеnjе i sigurnost za invеstitorе, kao i da su mađarska ulaganja i učеšćе mađarskih kompanija u zajеdničkim projеktima dobrodošli. Prеdsеdnik Vučić jе dodao da jе intеnziviranjе saradnjе dvеju zеmalja mogućе u oblastima infrastrukturе, saobraćaja, еnеrgеtikе, poljoprivrеdе, vodoprivrеdе, tеlеkomunikacija, turizma i prеkograničnе saradnjе.
Prеdsеdnik Adеr jе istakao da su bilatеralni odnosi na najvišеm nivou i da sе politički dijalog i lični odnosi rukovodstava dvеju zеmalja konstantno unaprеđuju, istakavši da zasluga za unaprеđеnjе tih odnosa u vеlikoj mеri pripada prеdsеdniku Vučiću. „Mađarska podržava ulazak Srbijе u EU i sprеmna jе da svoja iskustva u prеgovorima sa EU podеli sa Srbijom“, naglasio jе mađarski prеdsеdnik.
Nakon susrеta, prеdsеdnici Alеksandar Vučić i Janoš Adеr položili su vеncе na Spomеnik junacima Sеnćanskе bitkе.


Otvoren „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, 08.09.2017.

U prisustvu velikog broja gostiju, u Palati umetnosti u Budimpešti 8. septembra svečano je otvoren “Mesec srpske kulture u Mađarskoj”. U ime vlade RS svečanoj ceremoniji je prisustvovao ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, koji je naglasio da je “Mesec srpske kulture u Mađarskoj” velika i značajna manifestacija, tokom koje mađarska publika može da upozna najlepše delove srpske kulture. Istakao da je kulturni prostor Srbije prelazi državne granice, kao što se i mađarski prostire van njenih granica, gde se prepliću i ostavljaju duboke tragove. Skupu je u ime vlade Mađarske prisustvovao državni sekretar za crkve, nacionalne zajednice i odnose sa civilnim društvom, Mikloš Šoltes, koji je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva na otvaranju ovako značajne kulturne manifestacije srpske zajednice u Mađarskoj, i dodao da poslednjih godina “živimo u najboljem periodu srpsko-mađarskih odnosa”. Ukazao je da su nacionalne manjine u obe zemlje jedan od ključnih faktora dobrih bilateralnih odnosa. Ocenio da manifestacija “Meseca srpske kulture u Mađarskoj” doprinosi jačanju prijateljstva između dva naroda i pokazuje da oni mogu da žive u miru i prijateljstvu jedan pored drugog. Direktor Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj, Milan Đurić, ujedno i organizator “Meseca srpske kulture u Mađarskoj” je ukratko ukazao na značaj manifestacije za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.
“Mesec srpske kulture u Mađarskoj” je otvorio Ansambl narodnih igara i pesama Srbije “Kolo” sa koncertom pod nazivom “Energija tradicije”. Skupu su prisustvovali i ambasador RS u Budimpešti, Rade Drobac, najviši predstavnici Samouprave Srba u Mađarskoj, strane diplomate i brojna publika.
Manifestacija “Mesec srpske kulture u Mađarskoj” će trajati do 06.10.2017.


U Segedinu održan Mađarsko-srpski poslovno-turistički forum, 01.09.2017.

Mađarsko-srpski poslovno-turistički forum i B2B susreti održani su u Segedinu 1. septembra u organizaciji Privredne komore Vojvodine, Trgovinske i industrijske komore županije Čongrad, uz podršku Ambasade Srbije u Budimpešti. Cilj foruma je bio predstavljanje turističke privrede i potencijala Vojvodine i povezivanje sa privrednicima iz Čongrada.
Ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac je istakao da uprkos tome što su politički odnosi između dve zemlje veoma dobri i ekonomska saradnja sa robnom razmenom iz godine u godinu raste, ne mogu biti zadovoljni sa turističkom saradnjom između Mađarske i Srbije, jer zaostaje i ne odgovara objektivnim mogućnostima za razvoj. Mađarski turisti malo znaju o turističkim potencijalima Srbije. Upravo su zbog toga turistički forumi od velikog značaja za promociju srpskog turizma, istakao je ambasador Drobac.
Na manifestaciji su govorili i Pal Nemeši, predsednik Privredne komore županije Čongrad, Laslo Šoljmoš, zamenik gradonačelnika Segedina i Bojana Miljuš, zamenik generalnog sekretara Privredne komore Vojvodine.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova