| |     magyar | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

10:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Dozsa Gyorgy ut 92/b
H-1068 BUDIMPEŠTA
MAĐARSKA

Telefon centrala:      + 361 / 322-98-38 Lokacija/Mapa
  Konzularna nadležnost
Faks:                          + 361 / 322-14-38 Počasni konzuli
   

Konzularno odeljenje

Telefon:                   + 361 / 322-14-39

E-mail Ambasade RS:
budapest@serbiaemb.t-online.hu

E-mail konzularnog odeljenja:
budapest-consulat@serbiaemb.t-online.hu

Faks:                        + 361 / 352-88-46  
oFaFeodlefon konzoularn       og Veb sajt: http://www.budapest.mfa.gov.rs
   

 

USLOVI ZA ULAZAK STRANACA NA TERITORIJU REPUBLIKE SRBIJE


Državljani Evropske unije i Šengenskih zemalja mogu da uđu, tranzitiraju i borave u Republici Srbiji najduže 90 dana u periodu od šest meseci sa važećom ličnom kartom ili pasošem.

O uslovima za ulazak državljana drugih zemlja opširnije ovde.


ODLUKA O UKIDANJU VIZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU ZA DRŽAVLJANE KOMONVELTA BAHAMI, BARBADOSA, JAMAJKE, SVETOG VINSENTA I GRENADINI, REPUBLIKE PARAGVAJ I REPUBLIKE KOLUMBIJE

Vlada Republike Srbije donela je 6.2.2018. godine Odluku o ukidanju viza za državljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbije, nosice svih vrsta pasoša. Prema Odluci, državljani ovih zemalja mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do 30 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka stupa na snagu 15.2.2018. godine. Državljani navedenih zemalja, nosioci svih vrsta pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji Republike Srbije u periodu koji je duži od 30 dana ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska u Republiku Srbiju. Ukoliko žele da uđu u Republiku Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u Republiku Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije za sledeći ulazak u Republiku Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.

NA SNAGU STUPIO SPORAZUM IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE GVATEMALE O UKIDANJU VIZA ZA NOSIOCE DIPLOMATSKIH I SLUŽBENIH PASOŠA 

Dana 17.1.2018. godine na snagu je stupio Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša. Od datuma stupanja na snagu ovog Sporazuma, državljani dveju zemalja, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji zemlje druge strane bez vize u trajanju od devedeset dana od datuma ulaska u zemlju.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE DONELA ODLUKU O UKIDANJU VIZA ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SURINAM

Na sednici održanoj 28.12.2017. godine, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Surinam, nosioce svih vrsta pasoša. Prema ovoj odluci, državljani Republike Surinam mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do trideset dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka stupa na snagu 5.1.2018. godine. Državljani Republike Surinam, nosioci svih vrsta pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji Republike Srbije u periodu dužem od trideset dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju Republike Srbije. Ukoliko žele da uđu u Republiku Srbiju, a već su boravili trideset dana bez vize, od dana ulaska u Republiku Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije, za sledeći ulazak u Republiku Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.


 
 
 
U Budimpešti održana 4. zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske, 08-09.02.2018.

U Budimpešti je održana 08-09. februara 2018. godine održana četvrta zajednička sednica Vlada Republike Srbije i Mađarske, predvođenih Predsednicima Vlada Anom Brnabić i Viktorom Orbanom.
Pre zajedničke sednice održan je niz bilateralnih susreta resornih ministara o konkretnim pitanjima od obostranog interesa, a odvojeni razgovor su imali i PV Ana Brnabić i Viktor Orban.
Zajednička sednica, kojoj su prisustvovali skoro svi ministri sa obe strane, potvrdila je izuzetno dobre i prijateljske odnose vlada Srbije i Mađarske, obostranu spremnost da se oni dalje unapređuju i razvijaju, nastavak aktivne podrške Mađarske pristupnom procesu Srbije u EU, kao i orijentaciju na razvoj međusobne ekonomske saradnje, pri čemu je od posebnog značajan spremnost obe zemlje da se ekonomska saradnja Mađarske sa Srbijom proširi na teritoriju cele Srbije. Poseban značaja je dat i na povezivanje Srbije i Mađarske u oblasti infrastrukture i komunikacija, odnosno saobraćaja. U okviru sednice je potpisano 10 sporazuma iz raznih oblasti, od infrastrukture, poljoprivrede i vojne saradnje do produžetka programa kulturne i prosvetne saradnje.
Obostrano je ocenjeno da su obe zemlje za nacionalne manjine one druge učinile izuzetno mnogo i da je to značajan napredak u obezbeđivanju njihovih prava i stvaranju uslova za nesmetano ispoljavanje njihovih kulturnih posebnosti i interesa.
U sklopu zajedničke sednice održan je i biznis forum, i u okviru njega i energetski forum, na kome su izlagali i PV Ana Brnabić i Viktor Orban.
Na kraju posete, PV Republike Srbije Anu Brnabić je u kurtoaznu posetu primio i predsednik Mađarske Janoš Ader.


Privredna komora Vojvodine i Pečujsko-baranjska trgovinska i industrijska komora potpisale Sporazum o saradnji, 31.01.2018.

Privredna komora Vojvodine i Pečujsko-baranjska trgovinska i industrijska komora, u sredu, 31. januara 2018. godine u Pečuju, potpisale su Sporazum o saradnji, a u cilju jačanja poslovnih odnosa i razvijanja uzajamne saradnje. Sporazum su potpisali predsednik PK Vojvodine, Boško Vučurević i predsednik Pečujsko-baranjske trgovinsko i industrijske komore, Tamaš Šikfei.
Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji Ambasador Rade Drobac, je zajedno sa predsednikom PK Vojvodine, Boškom Vučurevićem otvorio konferenciju posvećenu razvoju vinarstva i vinogradarstva u regiji Vilanj. Konferencija je održana u okviru dvodnevne posete vojvođanskih vinara i turističkih radnika Pečuju i vinskoj regiji u Vilanju, u organizaciji PK Vojvodine, koja je predvodila blizu 40 vojvođanskih vinara i turističkih radnika koji se bave vinskim turizmom. U Vojvođanskoj delegaciji su bili i profesori sa PMF i Instituta za vinogradarstvo pri Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.
Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji i konferencije, delegacija PK Vojvodine i Ambasade R. Srbije posetila je Hram Svetog Simeona Stolpnika u Pečuju, gde je delegaciju dočekao sveštenik Milan Erić i Predrag Mandić, predsednik Pečujsko-baranjskog srpskog udruženja.


Zatvoren „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, 06.10.2017

Osma tradicionalna manifestacija „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“ je 6. oktobra 2017. godine svečano zatvorena u prostorijama Ambasade.
U prisustvu predstavnika mađarske državne administracije, diplomatskog kora i institucija Samouprave Srba u Mađarskoj, prisutnima se obratio Nemanja Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova RS, koji je rekao da se bilateralni odnosi dve zemlje nalaze na najvišem nivou u njihovoj istoriji, i ukazao da najveće zasluge za to pripadaju ličnom odnosu PR RS, Aleksandra Vučića i PV Mađarske, Viktora Orbana. Istakao je da dva naroda dele iste korene kulture, kao i da su još 1826. godine osnovane brojne srpske kulturne i obrazovne institucije u Mađarskoj. Nemanja Stevanović se zahvalio mađarskoj vladi na pomoći koju pruža srpskim institucijama u Mađarskoj.
Atila Filep, zamenik državnog sekretara u Ministarstvu za ljudske resurse Mađarske je citirao reči svetski poznatog mađarskog kompozitora, Zoltana Kodalja, koji je rekao „da kultura ne može da se nasledi, ukoliko se generacije koje dolaze ne budu borile za nju“.
Ambasador Rade Drobac je istakao da su aktivnosti dva naroda na kulturnom planu uslov za očuvanje njihovog nacionalnog identiteta, a da živa kulturna aktivnost predstavlja rezultat sveukupnih dobrih bilateralnih odnosa koji su najbolji u istoriji dve zemlje.
Мilan Đurić, direktor SKDC u Budimpešti je ocenio da ovogodišnja manifestacija predstavlja „korak napred“, imajući u vidu da je za mesec dana svog trajanja okupila veliki broj članova srpske zajednice u Mađarskoj.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova