| |     magyar | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

10:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Dozsa Gyorgy ut 92/b
H-1068 BUDIMPEŠTA
MAĐARSKA

Telefon centrala:      + 361 / 322-98-38 Lokacija/Mapa
  Konzularna nadležnost
Faks:                          + 361 / 322-14-38 Počasni konzuli
   

Konzularno odeljenje

Telefon:                   + 361 / 322-14-39

E-mail Ambasade RS:
budapest@serbiaemb.t-online.hu

E-mail konzularnog odeljenja:
budapest-consulat@serbiaemb.t-online.hu

Faks:                        + 361 / 352-88-46  
oFaFeodlefon konzoularn       og Veb sajt: http://www.budapest.mfa.gov.rs
   

 

USLOVI ZA ULAZAK STRANACA NA TERITORIJU REPUBLIKE SRBIJE


Državljani Evropske unije i Šengenskih zemalja mogu da uđu, tranzitiraju i borave u Republici Srbiji najduže 90 dana u periodu od šest meseci sa važećom ličnom kartom ili pasošem.

O uslovima za ulazak državljana drugih zemlja opširnije ovde.


KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Prijava za konkurse traje od 12. do 30. marta 2018. godine.
Informacije, uslovi i način realizacije konkursa, mogu se naći na sledećeim veb adresama:
Za dijasporu:
http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/
Za Srbe u regionu:
http://dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/

VLADA REPUBLIKE SRBIJE UKINULA VIZE ZA DRŽAVLJANE GRUZIJE

Vlada Republike Srbije donela je 8.3.2018. godine Odluku o ukidanju viza za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša po kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije bez viza u trajanju do 30 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11 Zakona o strancima. Odluka je stupila na snagu 9.3.2018. godine.

VLADA ST. VINSENTA I GRENADINA UKINULA VIZE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE

Vlada St. Vinsenta i Grenadina donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, za ulazak i boravak na teritoriji St. Vinsenta i Grenadina u trajanju do 30 dana u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 21.2.2018. godine.

VLADA REPUBLIKE KOLUMBIJE UKINULA VIZE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE

Vlada Republike Kolumbije donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, za ulazak i boravak na teritoriji Republike Kolumbije u trajanju do 90 dana, uz mogućnost produžetka za dodatnih 90 dana, u periodu od 180 dana u jednoj kalendarskoj godini. Odluka je stupila na snagu 14.2.2018. godine.

ODLUKA O UKIDANJU VIZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU ZA DRŽAVLJANE KOMONVELTA BAHAMI, BARBADOSA, JAMAJKE, SVETOG VINSENTA I GRENADINI, REPUBLIKE PARAGVAJ I REPUBLIKE KOLUMBIJE

Vlada Republike Srbije donela je 6.2.2018. godine Odluku o ukidanju viza za državljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbije, nosice svih vrsta pasoša. Prema Odluci, državljani ovih zemalja mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do 30 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka stupa na snagu 15.2.2018. godine. Državljani navedenih zemalja, nosioci svih vrsta pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji Republike Srbije u periodu koji je duži od 30 dana ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska u Republiku Srbiju. Ukoliko žele da uđu u Republiku Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u Republiku Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije za sledeći ulazak u Republiku Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.


 
 
 
Obeležavanje Dana državnosti i Dana Vojske Srbije, 14.02.2018.

Povodom Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije, 14.02.2018. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti je održan svečani prijem. Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica iz diplomatskog kora i kora vojnih izaslanika, visoki predstavnici mađarskih državnih i kulturnih institucija, predstavnika srpske zajednice i SPC u Mađarskoj, zvaničnika skupštine grada Budimpešte i mnogi drugi.
Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović, je istakao da bilateralni odnosi između Srbije i Mađarske nisu nikada bili bolji, a državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Ištvan Ijđarto je potvrdio da obe zemlje žele da nastave sa unapređivanjem već postojećih izvrsnih odnosa u svim oblastima.
Ambasador Srbije, Rade Drobac je čestitao nacionalni praznik srpskoj zajednici u Mađarskoj, izražavajući zadovoljstvo aktuelnim stanjem odnosa između Srbije i Mađarske, i zahvalio se gostima na odvojenom vremenu da u Ambasadi Srbije proslave ovaj važan dan za Srbiju i njene građane.
Ženski hor budimpeštanske Osnovne škole i gimnazije “Nikola Tesla” je sa muzičkim numerama iz Srbije doprineo prijatnom raspoloženju na koktelu gde su služena jela i pića iz Srbije.


U Budimpešti održana 4. zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske, 08-09.02.2018.

U Budimpešti je 08-09. februara 2018. godine održana četvrta zajednička sednica Vlada Republike Srbije i Mađarske, predvođenih Predsednicima Vlada Anom Brnabić i Viktorom Orbanom.
Pre zajedničke sednice održan je niz bilateralnih susreta resornih ministara o konkretnim pitanjima od obostranog interesa, a odvojeni razgovor su imali i PV Ana Brnabić i Viktor Orban.
Zajednička sednica, kojoj su prisustvovali skoro svi ministri sa obe strane, potvrdila je izuzetno dobre i prijateljske odnose vlada Srbije i Mađarske, obostranu spremnost da se oni dalje unapređuju i razvijaju, nastavak aktivne podrške Mađarske pristupnom procesu Srbije u EU, kao i orijentaciju na razvoj međusobne ekonomske saradnje, pri čemu je od posebnog značajan spremnost obe zemlje da se ekonomska saradnja Mađarske sa Srbijom proširi na teritoriju cele Srbije. Poseban značaja je dat i na povezivanje Srbije i Mađarske u oblasti infrastrukture i komunikacija, odnosno saobraćaja. U okviru sednice je potpisano 10 sporazuma iz raznih oblasti, od infrastrukture, poljoprivrede i vojne saradnje do produžetka programa kulturne i prosvetne saradnje.
Obostrano je ocenjeno da su obe zemlje za nacionalne manjine one druge učinile izuzetno mnogo i da je to značajan napredak u obezbeđivanju njihovih prava i stvaranju uslova za nesmetano ispoljavanje njihovih kulturnih posebnosti i interesa.
U sklopu zajedničke sednice održan je i biznis forum, i u okviru njega i energetski forum, na kome su izlagali i PV Ana Brnabić i Viktor Orban.
Na kraju posete, PV Republike Srbije Anu Brnabić je u kurtoaznu posetu primio i predsednik Mađarske Janoš Ader.


Privredna komora Vojvodine i Pečujsko-baranjska trgovinska i industrijska komora potpisale Sporazum o saradnji, 31.01.2018.

Privredna komora Vojvodine i Pečujsko-baranjska trgovinska i industrijska komora, u sredu, 31. januara 2018. godine u Pečuju, potpisale su Sporazum o saradnji, a u cilju jačanja poslovnih odnosa i razvijanja uzajamne saradnje. Sporazum su potpisali predsednik PK Vojvodine, Boško Vučurević i predsednik Pečujsko-baranjske trgovinsko i industrijske komore, Tamaš Šikfei.
Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji Ambasador Rade Drobac, je zajedno sa predsednikom PK Vojvodine, Boškom Vučurevićem otvorio konferenciju posvećenu razvoju vinarstva i vinogradarstva u regiji Vilanj. Konferencija je održana u okviru dvodnevne posete vojvođanskih vinara i turističkih radnika Pečuju i vinskoj regiji u Vilanju, u organizaciji PK Vojvodine, koja je predvodila blizu 40 vojvođanskih vinara i turističkih radnika koji se bave vinskim turizmom. U Vojvođanskoj delegaciji su bili i profesori sa PMF i Instituta za vinogradarstvo pri Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.
Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji i konferencije, delegacija PK Vojvodine i Ambasade R. Srbije posetila je Hram Svetog Simeona Stolpnika u Pečuju, gde je delegaciju dočekao sveštenik Milan Erić i Predrag Mandić, predsednik Pečujsko-baranjskog srpskog udruženja.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova