| |     magyar | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova

Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

10:00 - 13:00 časova

Adresa
Dozsa Gyorgy ut 92/b
H-1068 BUDIMPEŠTA
MAĐARSKA

Telefon: + 361 / 322-98-38  Lokacija/Mapa
(centrala i hitni slučajevi) Praznici
                           E-mail Ambasade RS:
budapest@serbiaemb.t-online.hu
Faks: + 361 / 322-14-38

Veb sajt: http://www.budapest.mfa.gov.rs

Twitter: @SRBinHungary

Konzularno odeljenje

Telefon:                   + 361 / 322-14-39

Faks:                        + 361 / 352-88-46

Konzularna nadležnost

Počasni konzuli

E-mail konzularnog odeljenja:
budapest-consulat@serbiaemb.t-online.hu

 

Nj.E. Ivan Todorov predao je akreditivna pisma predsedniku, Nj.E. Janošu Aderu (17.12.2018.)

Novоimenovani ambasador Republike Srbije u Mađarskoj, Nj.E. Ivan Todorov, predao je akreditivna pisma predsedniku Mađarske, Nj.E. Janošu Aderu, 17. decembra 2018.godine.

Delegacija diplomatskog predstavništva Republike Srbije dočekana je u predsedničkoj palati „Šandor” u Budimu, gde je predsednik Janoš Ader poželeo dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru, koji je prilikom predaje akreditivnih pisama istakao zadovoljstvo dolaskom u prijateljsku, susednu zemlju, kao i da će tokom mandata u punoj meri biti posvećen daljem jačanju sveukupne saradnje između R.Srbije i Mađarske i povezivanju srpskog i mađarskog naroda.

Tokom kurtoaznog razgovora, obostrano je ocenjeno da su bilateralni odnosni između R.Srbije i Mađarske na veoma visokom niovu, istorijski gledano, na maksimumu. Predsednik Janoš Ader je poručio da Mađarska u Srbiji vidi iskrenog prijatelja i dobrog partnera u saradnji u svim oblastima, izrazivši zadovoljstvo visokim stepenom bilateralnih odnosa, koji su rezultirali, pre svega, činom istorijskog pomirenja dva naroda.

Nakon predaje akreditivnih pisama, ambasador Ivan Todorov je u prisustvu saradnika Ambasade R. Srbije, uz državne počasti, položio venac na spomenik Neznanom junaku na Trgu Heroja.

 

USLOVI ZA ULAZAK STRANACA NA TERITORIJU REPUBLIKE SRBIJE Državljani Evropske unije i Šengenskih zemalja mogu da uđu, tranzitiraju i borave u Republici Srbiji najduže 90 dana u periodu od šest meseci sa važećom ličnom kartom ili pasošem. O uslovima za ulazak državljana drugih zemalja opširnije ovde.

UPLATA KONZULARNIH TAKSI ISKLJUČIVO PUTEM BANKOVNOG RAČUNA. Obavestavamo vas da je Ambasada R.Srbije otvorila poseban bankovni račun za uplatu E-viza i konzularnih taksi:

Embassy of the Republic of Serbia
1068 Budapest
Dózsa György út 92/b

MKB  Bank Zrt,
1056 Budapest, Vaci u.38
Currency: EUR
IBAN HU15 1030 0002 5011 8441 4882 0024
SWIFT (BIC) code: MHB HU HB

Svrha uplate: Zahtev za E-vizu /konzularna taksa za…. /, Prezime, ime, broj pasoša

MOLIMO STRANKE DA PRE UPLATE KONTAKTIRAJU KONZULARNO ODELJENJE RADI TAČNOG IZNOSA UPLATE. PROVIZIJA BANKE ZA UPLATU KONZULARNE TAKSE NA RAČUN AMBASADE IDE NA TERET STRANKE.

 


 
 
 
Ambasador Republike Srbije Ivan Todorov odlikovan Ordenom Mađarske države - 25.9.2023.

Ambasador Republike Srbije Ivan Todorov odlikovan je danas u Ministarstvu spoljnih poslova i spoljne trgovine u Budimpešti Ordenom Mađarske države sa komandantskim krstom, koji dodeljuje predsednik Mađarske za izuzetne zasluge u unapređenju političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa Mađarske i Republike Srbije, posebno u znak priznanja za izuzetan doprinos u organizaciji strateških zasedanja Vlada Republike Srbije i Mađarske, kao i u formiranju Strateškog saveta za saradnju Republike Srbije i Mađarske. 
 
Orden je ambasadoru Todorovu uručio Peter Staraj, državni sekretar za bezbednosnu politiku i energetsku bezbednost u Ministarstvu spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske.
 

Ambasador Srbije Ivan Todorov odlikovan Ordenom Eparhije budimske prvog reda - 21.9.2023.

Ambasador Srbije u Mađarskoj Ivan Todorov odlikovan je danas u Sabornoj crkvi u Sentandreji Ordenom Eparhije budimske prvog reda za posebne zasluge za Eparhiju budimsku i poseban doprinos izgrađivanju odnosa između Mađarske, Srbije i Srpske pravoslavne crkve. 
 
Episkop budimski Lukijan je tom prilikom posebno istakao umeće i doprinos ambasadora Ivana Todorova u izgradnji mira i prijateljstva između Srbije i Mađarske i naroda dve zemlje.
 
Ambasador Todorov je zahvalio episkopu budimskom Lukijanu, Eparhiji i sveštenstvu sa kojima je tokom svog mandata u Budimpešti negovao izuzetne službene ali i prijateljske odnose. Naglasio je da će ostati vezan za Eparhiju i za Mađarsku i da će čelično prijateljstvo Srbije i Mađarske nastaviti da traje. 
 
Dodeli odlikovanja prisustvovali su ambasadorka Bosne i Hercegovine u Mađarskoj Biljana Gutić-Bjelica, sastav Ambasade Republike Srbije i predstavnici Samouprave Srba u Mađarskoj.
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u poseti Mađarskoj - 20.8.2023.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u dvodnevnoj poseti Mađarskoj, tokom koje je prisustvovao ceremonijama obeležavanja Dana državnosti Mađarske i otvaranja Svetskog prvenstva u atletici – Budimpešta 2023. Tokom posete, predsednik Vučić imao je i odvojene susrete sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, predsednicom Mađarske Katalin Novak, kao i sa predsednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Prvog dana posete, predsednik Vučić se u Sentandreji sastao sa episkopom budimskim Lukijanom, nakon čega mu je uručen orden Eparhije budimske prvog reda. 
 
"Sa episkopom budimskim g. Lukijanom sam u Sentandreji, mestu koje odiše posebnom duhovnošću dok svedoči o istoriji našeg naroda i njegovom naseljavanju u ovim pitomim predelima Mađarske i njihovom opstanku od 17. veka do danas. Mnoge stranice istorije ispisane su od tada, ali ove koje stvaramo danas sa našim prijateljima Mađarima, predstavljaju putokaz za budućnost naših odnosa, čvrstog partnerstva i poverenja koje smo zajedno izgradili na dobrobit svih naših građana", istakao je predsednik i dodao da je počastvovan ordenom koji je primio od vladike Lukijana, ali i ponosan na činjenicu da je jedini predsednik koji je odlikovan ordenom Svetog Save Srpske pravoslavne crkve. On je naveo da je Vladi Srbije danas mnogo lakše da učini nešto dobro za srpsku zajednicu u Mađarskoj jer Srbija ima iskrene prijatelje u Budimpešti. 
 
"Sve zasluge za to bi trebalo da dobije premijer Mađarske Viktor Orban. On je imao hrabrosti, želje i viziju da sa Srbima gradi budućnost. Mi nikada u prošlosti nismo bili ovoliko bliski. Ponosan sam na činjenicu da smo mnogo uradili na tome u prethodnim godinama", rekao je predsednik Vučić. On je zahvalio građanima koji su prisustvovali ceremoniji, ali i na tome što su, kako je rekao, uvek uz državu Srbiju. 
 
"Po prvi put u Evropi i svetu ratuju na ovaj ili onaj način, a mi se trudimo da ne budemo ti koji će da gube svoju decu. Želimo mir u Ukrajini što je moguće pre. Suočavamo se sa brojnim problemima na Kosovu i Metohiji. Neki ljudi hoće da proteraju naš narod sa vekovnih ognjišta. Mi vezanih ruku uspevamo da sačuvamo naš narod i svetinje. Plašim se da će vremena biti još teža", naveo je predsednik i dodao da srpski narod u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji uvek može da računa na pomoć Vlade Srbije. 
 
Predsednik Vučić prisustvovao je ceremoniji otvaranja Svetskog prvenstva u atletici i tom prilikom se susreo sa knezom Albertom II od Monaka i sa predsednicom Mađarske Katalin Novak. On je izjavio da je zadovoljan sadržajem razgovora u Budimpešti i izrazio veliku zahvalnost premijeru Mađarske Viktoru Orbanu na gostoprimstvu. 
 
Drugog dana posete, predsednik Vučić se sastao sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom i na konferenciji za medije preneo da je bilo reči o brojnim projektima, od izgradnje pruge Beograd–Budimpešta, atletskom stadionu i smeštajnim kapacitetima za gas. On je naveo da su razgovarali i o graničnom prelazu Srbije i Mađarske, gde će se napraviti nešto što do sada nije viđeno. 
 
"Pokušaćemo da napravimo jednu kontrolu, a ne dve, za građane Srbije, Mađarske, nešto najveće što zahteva stotine miliona evra ulaganja", kazao je predsednik Vučić. 
 
Predsednik je rekao je da je sa mađarskim premijerom Orbanom razgovarao i o situaciji na Kosovu i Metohiji i ocenio da Mađarska odlično razume situaciju na KiM, ističući da srpski i mađarski narod osećaju bliskost na svakom mestu i na svakom koraku. 
 
"Razgovarali smo o odnosima Srbije i Mađarske u svetu geopolitičkih i ekonomskih turbulencija, o zajedničkom radu na brojnim projektima i planovima za snažan privredni zamah obe zemlje u predstojećem periodu, kako bismo i novim generacijama ostavili što čvršće temelje za zajedničku budućnost, koje su nekada davno postavili naši slavni preci. Zahvalni smo mađarskoj Vladi na svemu. Razgovarali smo i o mogućim opasnostima vezanim za energetsku bezbednost obe zemlje i dogovorili se kako da politički reagujemo i suštinski zaštitimo naše interese", istakao je predsednik. 
 
 
Predsednik Vučić je naveo da je jedna od važnih tema bila i održavanje Svetskog prvenstva u atletici. 
 
"Mađarska na fantastičan način gradi svoje sportske kapacitete, preuzimaju međunarodne organizacije i dovode ih u Budimpeštu, od vodenih sportova do mnogih drugih. Razmišljajući o EXPO, ponudili smo dodatnu saradnju sa Mađarskom. U širem master planu, osim fudbalskog nacionalnog stadiona, želimo da izgradimo onakav atletski stadion kakav smo videli juče", naglasio je predsednik Vučić. 
 
 
Prilikom posete Budimpešti, predsednik Vučić se drugog dana posete sastao sa srpskim atletičarima koji učestvuju na Svetskom prvenstvu u atletici i poželeo im uspeh u takmičenjima. 
 
Predsednik Vučić sastao se i sa Takerom Karlsonom, političkim komentatorom, sa kojim je razmenio mišljenja o brojnim temama koje opterećuju geopolitičku agendu današnjice. 
 
 
"Tokom razgovora, nije bilo teme koja je suviše teška ili osetljiva da se o njoj ne bi ukrstila mišljenja i upravo ta lakoća u decidnom izražavanju stavova izdvaja mog sagovornika iz uobičajenog mnoštva. Zato je ovaj razgovor i bio potpuno drugačiji – intrigantan, smislen, do kraja otvoren i na mnogo načina jedinstven. Za Takera Karlsona kažu da je kontroverzan, provokativan, previše konzervativan, čak pompezan, te da je opasno i politički nerazborito razgovarati sa njim. A ja baš takve razgovore volim", istakao je predsednik.   
 
Predsednik Vučić sastao se danas i sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, sa kojim je razgovarao o aktuelnim bilateralnim i regionalnim pitanjima. 
 
 
„Za nas je bitno da održavamo najbolje moguće odnose sa Turskom, a ovaj sastanak je bio još jedan korak u pravcu jačanja već dobre srpsko-turske saradnje u svim oblastima od obostranog interesa. Razgovarali smo o važnosti očuvanja mira i stabilnosti u regionu, gde računamo na konstruktivan angažman Turske, kao jednog od najuticajnijih međunarodnih faktora u ovom delu sveta“, naveo je predsednik Vučić nakon sastanka. 
 
Na kraju dvodnevne posete, predsednik Vučić je prisustvovao ceremoniji proslave Dana državnosti Mađarske i tom prilikom izrazio zahvalnost predsednici Katalin Novak i predseniku Vlade Viktoru Orbanu na pozivu. 
 
 
„Ponosan sam na prijateljstvo i saradnju naših država i naroda, koje smo poslednjih godina podigli na istorijski maksimum. Uveren sam da kroz razgovore, međusobno razumevanje i konstruktivnu saradnju možemo mnogo toga zajedno da uradimo na dobrobit svih naših država i naroda. Odnosi Srbije i Mađarske upravo su najbolji primer za to. Još jednom, dragi prijatelji, srećan vam ovaj veliki dan, simbol vaše nezavisnosti i slobodarskog duha!“
 
Foto: Dimitrije Goll

Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova