| |     magyar | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

10:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Dozsa Gyorgy ut 92/b
H-1068 BUDIMPEŠTA
MAĐARSKA

Telefon centrala:      + 361 / 322-98-38 Lokacija/Mapa
  Konzularna nadležnost
Faks:                          + 361 / 322-14-38 Počasni konzuli
   

Konzularno odeljenje

Telefon:                   + 361 / 322-14-39

E-mail Ambasade RS:
budapest@serbiaemb.t-online-hu

E-mail konzularnog odeljenja:
budapest-consulat@serbiaemb.t-online.hu

Faks:                        + 361 / 352-88-46  
oFaFeodlefon konzoularn       og Veb sajt: http://www.budapest.mfa.gov.rs
   

 

USLOVI ZA ULAZAK STRANACA NA TERITORIJU REPUBLIKE SRBIJE


Državljani Evropske unije i Šengenskih zemalja mogu da uđu, tranzitiraju i borave u Republici Srbiji najduže 90 dana u periodu od šest meseci sa važećom ličnom kartom ili pasošem.

O uslovima za ulazak državljana drugih zemalja opširnije ovde.


KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Prijava za konkurse traje od 12. do 30. marta 2018. godine.
Informacije, uslovi i način realizacije konkursa, mogu se naći na sledećeim veb adresama:
Za dijasporu:
http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/
Za Srbe u regionu:
http://dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/

 

UKINUTE VIZE ZA ULAZAK DRŽAVLJANA REPUBLIKE AZERBEJDŽAN U REPUBLIKU SRBIJU

Vlada Republike Srbije donela je 24.5.2018. godine Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Azerbejdžan, nosioce svih vrsta pasoša. Prema ovoj Odluci, državljani Republike Azerbejdžan mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do 90 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju u periodu od 180 dana. Odluka stupa na snagu 2.6.2018. godine.

UKINUTE VIZE ZA ULAZAK DRŽAVLJANA REPUBLIKE BURUNDI U REPUBLIKU SRBIJU

Vlada Republike Srbije donela je 24.5.2018. godine Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Burundi, nosioce svih vrsta pasoša. Prema ovoj Odluci, državljani Republike Burundi mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do 30 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka stupa na snagu 2.6.2018. godine. Državljani Republike Burundi, nosioci svih vrsta pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji Republike Srbije u periodu dužem od 30 dana ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju Republike Srbije. Ukoliko žele da uđu u Republiku Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u Republiku Srbiju u periodu od godinu dana za sledeći ulazak u Republiku Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE UKINULA VIZE ZA DRŽAVLJANE GRUZIJE

Vlada Republike Srbije donela je 8.3.2018. godine Odluku o ukidanju viza za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša po kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije bez viza u trajanju do 30 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11 Zakona o strancima. Odluka je stupila na snagu 9.3.2018. godine.

VLADA ST. VINSENTA I GRENADINA UKINULA VIZE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE

Vlada St. Vinsenta i Grenadina donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, za ulazak i boravak na teritoriji St. Vinsenta i Grenadina u trajanju do 30 dana u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 21.2.2018. godine.


 
 
 
Konzulat neće raditi 20. avgusta

Zbog državnog praznika Mađarske, Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Budimpešti neće primati stranke u ponedeljak, 20. avgusta.

U slučaju hitnosti državljani RS mogu zatražiti pomoć na telefonski broj +36 1 322 9838.


Srpsko-mađarski poslovni forum u Ambasadi R. Srbije 07.06.2018.

U Ambasadi je 07. 06. 2018. godine organizovana promocija privrednog potencijala Severnobanatskog okruga sa posebnim osvrtom na saradnju u oblasti ekologije. Promociju su organizovali Severnobanatski upravni okrug i Budimpeštanska trgovinska i industrijska komora (BKIK) u saradnji i uz logističku podršku Ambasade R. Srbije u Budimpešti.
Pre početka poslovnog foruma ambasador Rade Drobac je imao odvojeni razgovor sa Gaborom Čoltom, novo izabranim predsednikom BKIK. A zatim je ambasador Rade Drobac otvorio poslovni forum. Tom prilikom je rekao da je ovaj poslovni forum posvećen razvoju privredne saradnje između dve zemlje i da će i ovaj skup tome značajno doprineti. Naglasio je da Ambasada R. Srbije ulaže maksimalne napore da doprinese ne samo razvoju dobrih političkih i sveukupnih odnosa Srbije i Mađarske, već posebno razvoju ekonomske saradnje jer je to prioritet u odnosima vlada i Srbije i Mađarske.
Gabor Čolto je rekao da ovakvi skupovi treba da unaprede poslovne odnose i time unaprede celokupnu privredu. Dodao je da je važna i činjenica da se Srbija nalazi na putu ulaska u Evropsku uniju i da je nedvosmislena i prijateljska podrška Mađarske u tom procesu.
Nakon uvodnih izlaganja, predstavnici opština Severnobanatskog upravnog okruga (opština Ada, Senta, Kanjiža, Novi Kneževac, Čoka i Kikinda) su putem dobro pripremljenih video prezentacija predstavili investicione i turističke potencijale svojih opština.
U drugom delu foruma je održan radni sastanak koji je vodio Oto Kišmarton, ministar-savetnik. Uspostavljeni su novi kontakti i razgovarano je o nastavku postojeće i razvoju nove saradnje između lokalnih samouprava i mađarskih privrednika članova BKIK, posebno u oblasti zaštite životne sredine.
Poseban kvalitet uspehu poslovnog foruma su dali B2B razgovori koji su održani nakon drugog dela foruma uz posluženje gastronomskih specijaliteta sa područja Severnog Banata. 


U Ambasadi je održana promocija turističke regije Zapadna Srbija, 18.04.2018.

U Ambasadi R. Srbije u Budimpešti je u saradnji sa Mađarsko-srpskom trgovinskom i industrijskom komorom, Trgovinskom i industrijskom komorom Budimpešte i turističkom agencijom „Alfa travel si“ 18. aprila o.g. održan srpsko-mađarski turistički forum na kome je predstavljeno deset turističkih destinacija iz Zapadne Srbije.
Forum je otvorio ambasador Rade Drobac, koji je rekao da Ambasada već duže vreme radi na povezivanju privrednika i turističkih radnika iz Srbije i Mađarske.
„Želja Ambasade je da na ovakvim događajima okupi zainteresovane privrednike koji imaju zajedničku temu za saradnju, s obzirom da su u poslednjih nekoliko godina izuzetno dobri politički odnosi između Srbije i Mađarske. Privredna saradnja napreduje u kontinuitetu, ali je saradnja u oblasti turizma tek na početku. Boraveći u Mađarskoj, uočio sam da potencijalni mađarski turisti malo znaju o Srbiji i da retko kod nas provode odmor. Oni koji i odu, uglavnom posećuju svoju rodbinu u Vojvodini“, ukazao je ambasador i dodao da se nada da će se uspostaviti uspešna saradnja u oblasti turizma korisna za obe strane.
Pored ambasadora R. Drobca, na promociji su govorili i Đerđ Terek, predsednik Mađarsko-srpske trgovinske i industrijske komore, koji je ocenio da su ovakvi i slični poslovno-turistički forumi veoma važni i korisni za predstavljanje Srbije, Mikloš Bornemisa, predstavnik Trgovinske i industrijske komore Budimpešte, koji je rekao da se mora raditi na razvoju turističke saradnje između dve zemlje, i ocenio da srpskom turizmu nedostaje marketing na mađarskom tržištu, kao i Miroslav Rađen, direktor Turističke regije Zapadna Srbija, koji je naglasio da, posle Beograda, turistički region Zapadne Srbije posećuje najviše domaćih i stranih turista.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova