Printer Friendly Version Đurić és Szijjártó találkozója: Szerbia és Magyarország baráti kapcsolatainak megerősítése – 2024.05.17. @ 17 May 2024 09:01 PM

Marko Đurić, Szerbia Köztársaság külügyminisztere ma hivatalos magyarországi látogatáson Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel találkozott.
 
Az új szerb külügyminiszter első kétoldalú találkozóján kijelentette, hogy örömmel tölti el mai budapesti látogatása, hiszen ez Szerbia és Magyarország azon baráti kapcsolatainak a  megerősítését jelenti, amelyek Vučić államfő és Orbán miniszterelnök vízióitól vezérelve néhány évvel ezelőtt kialakultak, és történelmi átalakuláshoz vezettek a szerb és a magyar nép hasznára és örömére.
 
„Őszintén örülünk annak, hogy az Európai Unió Tanácsában Magyarország veszi át az elnöklői posztot, mégpedig azért, mert tudjuk, hogy nem csak mi, azaz Szerbia, és az egész régió megbiztató barátot láthatunk az EU élén, hanem azért is, mert az Európai Unió élére olyan politikai struktúra kerül, amely felelelősen mérlegeli, melyek az európai érdekek” – hangsúlyozta a szerb diplomácia vezetője.
 
A Srebrenicáról szóló határozati javaslatról szólva Đurić miniszter úgy értékelte, hogy az nem más, mint a régi sebeknek a régió-beli felelőtlen politikai körök általi feltépése, ami feszültséget és elégedetlenséget váltott ki.
 
„Ez a felelőtlen politika nem vette tekintetbe a népeink jövőjét érintő szükségleteket, hanem azon szűkebb politikai körök érdekeit tartotta szem előtt, amelyek megkísérlik az áldozatokkal való manipulálást” – jelentette ki Đurić miniszter.
 
Ami Koszovót és Metóhiát illeti, a miniszter rámutatott, hogy Szerbia stabil és normális kapcsolatokra, a kompromisszumokon alapuló megoldások kialakítására törekszik, de ebben a pillanatban az olyan tárgyalópartnerek helyett, akik segítenék az etnikai problémák megoldását, Pristinában – sajnos – olyan beszélgetőtársak vannak, akik napról-napra megszegik a megállapodásokat és újabb feszültségeket teremtenek. 
 
A szerb diplomácia vezetője kijelentette: rendkívül nagyra értékeli Magyarország támogatását, amikor Pristina azon próbálkozásairól van szó, hogy az Európai Unió által előírt standardokat megkerülve tagságot szerezzen az Európa Tanácsban. 
 
 
Đurić miniszter rámutatott, hogy azon jogok szintje, amelyek a szerb közösséget Magyarországon megilletik, példa értékű a kisebbségi jogok tiszteletben tartása tekintetében az egész Európai Unióban. 
 
„Szerbiában mi a magyarokat testvéreinknek tekintjük, akik lehetővé teszik az államunk erősödését, a kapcsolataink erősítését, és akik kultúráink között sérthetetlen és erős hidat alkotnak, és mi büszkék vagyunk erre a barátságra”, szögezte le Đurić miniszter.
 
Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter gesztusként értékelte, hogy kinevezése után a szerb diplomácia vezetőjét első hivatalos látogatása Budapestre vezette, hiszen ez elegendő bizonyítéka annak is, hogy az elmúlt években milyen nagyszerű dolgok történtek és mennyi közös eredményt értek el a két állam szintjén. 
 
A magyar miniszter emlékezetett a feszültségekkel teli nemzetközi kapcsolatokra, amelyek tudatában a barátságnak és a kölcsönös tiszteletnek rendkívül fontos szerepe van. Rámutatott, hogy Magyarország egyik szomszédjában háború dúl, a másikban merényletet követtek el a béke- és szuverenitáspolitikát folytató miniszterelnök ellen, a harmadikban rendkívül agresszív migránsok vannak jelen. Ilyen körülmények között Szerbia és Magyarország szövetsége felbecsülhetetlen értéket jelent Magyarországnak – hangsúlyozta. 
 
A két ország közötti kölcsönös bizalomról és együttműködésről szólva Szijjártó miniszter rámutatott, hogy az összes szomszédos ország között Szerbia az, ahol a legnagyobb mértékben tiszteletben tartják a magyar közösség jogait, továbbá, hogy Magyarország energiaellátásának biztonsága Szerbia kezében van. 
 
 
Hozzátette: az elkövetkező időszak tervei között szerepel a két országot összekötő kőolajvezeték kiépítése, új határátkelő építése, továbbá az is, hogy nagyobb erőfeszítések árán jövő év végéig kiépüljön a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút.
 
Magyarország készül arra, hogy átvegye az Európai Unió elnöklői posztját, s azt szeretné, hogy a magyar elnökség alatt Szerbia közelebb kerüljön az uniós tagfelvételhez – hangsúlyozta Szijjártó miniszter, miközben elégedetlenségét fejezte ki, hogy az EU a felvételt illetően már 15 éve megalázó módon bizonytalanságban tartja Szerbiát.
 
A magyar diplomácia vezetője bejelentette, hogy Magyarország az ENSZ Közgyűlésben nem szavazza meg a Srebrenicáról szóló határozati javaslatot, mert a srebrenicai tragédiával összefüggésben démonizálni kívánják a komplett szerb nemzetet. 
 
Nemmel fogunk szavazni akkor is, ha valaki kezdeményezni fogja az ú.n. Koszovó felvételét az Európa Tanácsban – jelentette be Szijjártó miniszter.