| |     latinica | english  
Főoldal
Főváros

Szerbia fővárosa Belgrád. Ez Európa egyik legrégebbi városa, és az ókor óta itt kereszteződnek Kelet- és Nyugat-Európa útvonalai.


Belgrád Délkelet-Európában, a Balkán félszigeten található. A Száva és a Duna torkolatánál fekszik. Három oldalról folyók határolják, ezért volt már az ókorban is a folyami útvonalak őre. Elhelyezkedése miatt joggal nevezték a “Balkán kapujának” és “Közép-Európa ajtajának”. A hegyoldal mentén, a Kalemegdantól a Knez Mihailova utcán és a Terezijén át a Slavijáig húzódik a város fő közlekedési útvonala.

Ez a viharos múltú város Európa egyik legrégebbi városa. Történelme 7000 éves. A két nagy folyó, a Duna és a Száva menti terület már a paleolitikum korában lakott volt. A Leštane melletti gödörben, a Čukaricánál levő barlangban és a Bajloni piac mellett talált emberi csontmaradványok és Neander-völgyi koponya a kőkorszakból származnak.

Belgrád jelentős építészeti alkotásoknak, a kalemegdáni várnak, műemlékeknek, régészeti lelőhelyeknek is otthont ad, amelyek az ősidőktől máig tükrőzik a civilizáció és a kultúra fejlődését.

Belgrád Szerbia kulturális és művészeti központja. A legismertebb alkotók dolgoznak itt. Több mint 9000 színházi előadást, hangversenyt, kiállítást, performanszot és más művészeti programot adnak itt elő. Belgrád a művészvilág legkiemelkedőbb alkotóinak otthona. A legfontosabb állami és nemzeti művelődési és művészeti intézmények itt találhatók: a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia, Szerbia Népkönyvtára, a Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Színház és a Belgrádi Művészeti Egyetem.


Nyomtatható változat
Szerbiáról
Alapinformációk
Főváros
Szerbia Köztársaság jelképei és himnusza
Szerbia Köztársaság Alkotmánya
Szerbia történelme